Vroči (kuhan) gin

0 comments

Pijača letošnje zime je zagotovo vroči gin! In to z razlogom. Je dišeč, topel in z ravno prav alkohola – no, tega si lahko priliješ pravzaprav toliko, kot ti srce poželi. Priprava vročega gina je enostavna, potrebuješ pa seveda gin, malo jabolčnega soka, pomarančo in nekaj aromatičnih začimb. Pa si poglejva, kako ga lahko pripraviš kar doma!

Ko smo ravno pri vročih alkoholnih napitkih naj povem, da kuhano vino pijem šele nekaj sezon. Rada imam takega, ki je poln aromatičnih začimb in ni le pogreta voda z vinom. Kajti takega res brez težav dobiš tudi sredi prestolnice! Čeprav … zaradi vedno večjega povpraševanja in vedno večje kulture uživanja v hrani in pijači, postaja ponudba vedno bolj kakovostna. Bravo!

Kljub priljubljenosti kuhanega vina, pa je bilo to letos malo postavljeno na stranski tir. Sedaj je največja zvezda prav vroči gin, ki je navduševal tudi v poletnih mesecih. Gin seveda, ne vroči gin. Da ti ne bo treba hodit na vroči gin ven, si shrani ta recept. Jaz sem sicer vroči gin sredi prestolnice že poskusila, je bil ta, ki sem ga pripravila doma boljši. Močno boljši. Najbrž zaradi vseh dodatkov!

Pa si poglejva, katere so tiste komponente, ki vroči gin naredijo najboljši vroči gin, ki te bo začaral. Potrebujeva:

  • gin
  • jabolčni sok
  • pomarančno lupinico
  • vanilijevo esenco
  • med
  • aromatične začimbe: cimet, ingver, zvezdni janež, klinčki, kardamom

Postopek priprave je popolnoma enostaven, najpomembnejši del, ki si ga moraš zapomnit pa je predvsem ta, da ti gina ni treba segrevati, dodaš ga le na koncu. Kar je pravzaprav res priročno, saj si ga vsak lahko doda toliko, kot si ga želi. Osnovni jabolčki kuhanček, ki ne vsebuje alkohola, pa lahko pijejo tudi otroci. Dvojna zmaga!

Na fotografiji vidiš malenkost okrašen kozarček vročega gina – dodala sem cimetovo palčko, pomarančno lupinico, ki se je kuhala v jabolčnem kuhančku in pa po en zvezdni janež. Seveda ti okraševanje lahko tudi izpustiš.

Seveda pa velja tudi opozorilo – pazljivo, ko piješ in ko piješ, ne vozi! Pa seveda, uživaj, deli ta vroči gin s prijatelji in na zdravje!

SESTAVINE (za 2 osebi)

PRIPRAVA

Pomarančo dobro umij pod vročo vodo, nato pa obriši s papirnato brisačko. Z lupilcem za zelenjavo olupi lupinico, a brez belega dela. V kozico zlij jabolčki sok ter dodaj med, vanilijevo esenco in vse začimbe.

Nato segrevaj – a ne do vretja – ter dobro premešaj. Mešanico nato prelij – po želji precedi – v kozarčke, …

… dolij poljubno količino gina in po želji okrasi še z nekaj pomarančne lupinice in s cimetovo palčko. Pa na zdravje!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.