Toplo zlato kurkumino mleko

, 9. Feb 2018 | No Comments

Tako dobro! Pozor, to bo tvoja nova najljubša pijača, to ti zagotavljam. Ta napitek, čisto enostavno tudi 100% veganski, ti bo tako všeč, da bo na sporedu vsak dan. In prav je tako. Ni le topel (pogreje!) in dober (pocrklja!), je tudi zdrav (kurkuma, ingver!) Pripravi si ga … spet in spet in spet!

O toplem zlatem kurkuminem mleku je bilo že toliko napisanega, da ga najbrž že poznaš. Govora je o topli različici hladnega zlatega mleka, v katerem uživamo predvsem poleti. Psst, ti ovseni kosmiči v hladnem zlatem mleku so boooožanski, zato si shrani recept, poleti te bo navduševal! Torej, zakaj zlato mleko? Zato, ker vsebuje kurkumo, ki tvoje mleko – pa naj bo rastlinsko ali ne – obarva v sončkasto rumeno barvo. Tako je lepa!

Da je kurkuma zdrava, najbrž že veš. Ker vsebuje vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, E in K, kalcij, železo in cink, pa tudi vlaknine ter kurkumin, ki ima izjemno protivnetno in antibakterijsko delovanje. Kurkuma zato čisti kri in prebavila, uravnava presnovo ter pospešuje prebavo, pomaga pri napihnjenosti, pri težavah z jetri in žolčnikom, ščiti srce in ožilje in znižuje slab holesterol. Zdravi vnetje dlesni in odpravlja zadah iz ust, blaži bolečine, lajša vnetje sinusov in grla ter pomaga pri astmi.

Ok, pa še tole pomembno opozorilo. Nikar ne poslušaj nekaterih, ki nad tem napitkom niso navdušeni. Pač niso pili takega, ki je dober. Tudi tu je tako, kot pri vseh jedeh – če le nekaj zmečeš skupaj, večinoma ne dobiš tistega, kar pričakuješ. Jaz sem ta recept dodelala in ga naredila fantastičnega. Nikar ne izpusti sestavin, pa čeprav ti bodo zvenele čudno (poper, kokosovo olje – oba sta tu, da aktivirata kurkumin). Zagotavljam ti, da ti bo všeč!

SESTAVINE (za 2 osebi)

PRIPRAVA

Če uporabiš svežega, ingver olupi in nareži na manjše kose, po želji ga lahko tudi naribaš. Vse sestavine položi v kozico …

… in segrej, dokler ne zavre. Vmes dobro premešaj.

Mleko precedi v kozarca in postrezi. Po želji nekaj tekočine prej speni v kozarcu za penjenje. Če želiš navdušiti, okrasi še z nekaj cimeta. Popij toplega ali hladnega, oboje je dobro! Na zdravje!

Print Friendly, PDF & Email
Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+

Leave a Reply