Toplo zlato kurkumino mleko

2 comments

Tako dobro! Pozor, to bo tvoja nova najljubša pijača, to ti zagotavljam. Ta napitek, čisto enostavno tudi 100% veganski, ti bo tako všeč, da bo na sporedu vsak dan. In prav je tako. Ni le topel (pogreje!) in dober (pocrklja!), je tudi zdrav (kurkuma, ingver!) Pripravi si ga … spet in spet in spet!

O toplem zlatem kurkuminem mleku je bilo že toliko napisanega, da ga najbrž že poznaš. Govora je o topli različici hladnega zlatega mleka, v katerem uživamo predvsem poleti. Psst, ti ovseni kosmiči v hladnem zlatem mleku so boooožanski, zato si shrani recept, poleti te bo navduševal. Torej, zakaj zlato mleko? Zato, ker vsebuje kurkumo, ki tvoje mleko – pa naj bo rastlinsko ali ne – obarva v sončkasto rumeno barvo. Tako je lepa!

Da je kurkuma zdrava, najbrž že veš. Ker vsebuje vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, E in K, kalcij, železo in cink, pa tudi vlaknine ter kurkumin, ki ima izjemno protivnetno in antibakterijsko delovanje. Kurkuma zato čisti kri, uravnava presnovo ter pospešuje prebavo, pomaga pri napihnjenosti, pri težavah z jetri in žolčnikom, ščiti srce in ožilje in znižuje slab holesterol. Zdravi vnetje dlesni in odpravlja zadah iz ust, blaži bolečine, lajša vnetje sinusov in grla ter pomaga pri astmi.

Ok, pa še tole pomembno opozorilo. Nikar ne poslušaj nekaterih, ki nad tem napitkom niso navdušeni. Pač niso pili takega, ki je dober. Tudi tu je tako, kot pri vseh jedeh – če le nekaj zmečeš skupaj, večinoma ne dobiš tistega, kar pričakuješ. Jaz sem ta recept dodelala in ga naredila fantastičnega. Nikar ne izpusti sestavin, pa čeprav ti bodo zvenele čudno (poper, kokosovo olje – oba sta tu, da aktivirata kurkumin). Zagotavljam ti, da ti bo všeč!

Za pripravo potrebuješ (vegansko) mleko, kokosovo maslo in nekaj odličnih začimb.

V toplo mleko daj vse ostale sestavine in premešaj, da se vse lepo stopi. Samo poglej si to barvo!

Zlato mleko postrezi, po želji pa nekaj mleka še speni.

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to pijača, ki jo moraš pripraviti.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (42 s)

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Toplo zlato kurkumino mleko


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 10 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tako dobro! Pozor, to bo tvoja nova najljubša pijača, to ti zagotavljam. Ta napitek, čisto enostavno tudi 100% veganski, ti bo tako všeč, da bo na sporedu vsak dan. In prav je tako. Ni le topel (pogreje!) in dober (pocrklja!), je tudi zdrav (kurkuma, ingver!) Pripravi si ga … spet in spet in spet!


Scale

Ingredients

5 dcl mleka (lahko rastlinskega, mandljevo je najboljše)
približno 2 žlici javorjevega sirupa (ali medu, a je javorjev sirup celo boljši)
1 zvrhana žlička Kotányi kurkume
1/2 žličke Kotányi cimeta
1 Kotányi cimetova palčka (neodvezno, če je nimaš, dodaj 1/4 žličke cimeta v prahu več)
1 žlička Kotányi vanilijeve paste (ali esence ali Kotányi vanilijevega sladkorja, v tem primeru zmanjšaj količino javorjevega sirupa)
1 približno 1 cm velik kos svežega ingverja (ali Kotányi ingverja v prahu, v tem primeru daj 1/2 žličke ingverja v prahu)
1 konica noža Kotányi kardamoma
1 ščepec popra (ali 4 zrna Kotányi celega črnega popra)
1/2 žličke kokosovega olja


Instructions

  1. Pripravi: Če uporabiš svežega, ingver olupi in nareži na manjše kose, po želji ga lahko tudi naribaš. Mleko zavri, nato pa vse sestavine stresi v kozico in segrevaj, da se vse stopi v mleko. Dobro premešaj in kuhaj še nekaj minut.
  2. Po potrebi precedi in serviraj: Mleko (če uporabiš cimetovo palčko in poprova zrna) precedi v kozarca. Po želji nekaj mleka speni v posodici za penjenje, mleko serviraj in postrezi.

Notes

Kurkumino mleko je odlično toplo, hladno ali sobne temperature.

Lahko ga pripraviš tudi vnaprej in hraniš v hladilniku, nato pa pred uporabo dobro pretresi in po želji segrej.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Super recept!
    Odlično izpade tole (vsaj meni) tudi z riževim mlekom, pa še sladkati ni potrebno v tem primeru, ker je riževo mleko precej sladkega okusa. V Šparu sem pa ravno videla ugodno in bio kokosovo olje, njami 🙂 https://www.letakonosa.si/spar/aktualni-letak-spar-in-interspar-od-srede-21-03-2018-0/ ppa na zdravje 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.