Uporaba ovsenih kosmičev žal v Sloveniji ni močno razširjena, a morda se bo razširila prav s tem receptom. Ovseni kosmiči z zlatim mlekom in sadjem so odličen zajtrk ali večerja, za pripravo pa potrebuješ 5 minut in (vsaj) 4 ure. Zakaj dodatne štiri ure? Preveri v nadaljevanju!
Ovseni kosmiči so odlična in raznovrstna sestavina. Zmleti igrajo vlogo moke, kuhani so kot najboljši topli puding, namočeni z zlatim mlekom pa so kot najboljši hladen puding. Ovsene kosmiče v tem receptu ni treba kuhati, saj se v štirih urah ali več – idealno kar preko noči – napijejo mleka in odlično zmehčajo. Ovsene kosmiče lahko pripraviš tudi za štiri dni vnaprej, pred postrežbo jih le okrasi z medom in sadjem in voila – zajtrk, malica ali osvežujoča lahka večerja je pripravljena.
Zakaj zlato mleko, te zanima? Zaradi kurkume. Kurkuma je čudežna začimba, ki je telesu zelo koristna in uporaba je zelo priporočena. Značilna je tudi njena živo rumena barva, od tu pa tudi ime, saj mleko čudovito obarva. V mleko pa ne daj le kurkumo, ampak tudi ingver, cimet, kardamom in med.
Za pripravo recepta lahko uporabiš katero koli mleko. Pripravila sem ga tudi že z mandljevim mlekom in bilo je odlično.
Ovsene kosmiče lahko pred postrežbo okrasiš z najljubšim sadjem. Jaz sem to jed poskusila z jagodami, borovnicami in breskvami. Verjamem, da bi bilo odlično tudi z izkočiščenimi češnjami, robidami, malinami …
Ta recept je bil pripravljen v sodelovanju s Kotányi Slovenija, ki ima v svoji ponudbi odlične začimbe z vsega sveta. Močno priporočam!
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 0,5 l mleka
- 1 žlica medu + med za okras
- 2 žliči vroče vode
- 1 žlička kurkume
- 1/4 žličke mletega ingverja
- 1/4 žličke kardamoma
- 1/4 žličke cimeta
- 140 g ovsenih kosmičev
- 4 žliče svežih borovnic
- 1 breskev
PRIPRAVA
Najprej pripravi zlato mleko. V skodelici zmešaj ingver, kardamom, cimet, kurkumo, vročo vodo in žlico medu …
… in dobro premešaj.
Dolij mleko in premešaj.
Ovsene kosmiče razdeli v dve skodelici. Dolij zlato mleko …
… in premešaj. Skodelici pokrij in postavi v hladilnik.
Naslednji dan skodelici vzemi iz hladilnika, okrasi z borovnicami in rezinami breskve in pokapaj z medom ter postrezi.