Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke

17 comments

Čestitam! Tvojega iskanja najboljše in najbolj enostavne sladice brez grama moke je končano. Ta čokolade polna sladica, ki je božansko dobra, sočna in pripravljena le z devetimi sestavinami, ti bo 100% všeč. Tako kot vsem, ki so jo poskusili.

Ta čokoladna tortica je daleč najbolj priljubljen recept na www.sitfit.si. Čisto nepresenetljivo, saj je reeees božanska. Je polna čokolade, priprava je res hitra, peče pa se dobre pol ure. Pripravljena je brez grama moke, kar je zagotovo všeč vsem, ki se morajo ali želijo moki izogibati. Da se sestavine držijo skupaj poskrbi jajce in nekaj mletih mandljev. Namesto mandljev bi lahko uporabili tudi mlete orehe.

Za pripravo te čokoladne tortice jaz uporabim navaden mascarpone sir in pa čokolado z vsaj 55% kakava. Ker vsebuje tudi sladkor, je tortica tako ravno prav sladka in res popolna. Ker vsebuje mascarpone sir je sočna in taka ostane vse dokler je ne pojemo. Najdlje je pri meni zdržala dva dni, čez noč pa sem jo v hladilniku hranila v neprodušno zaprti posodi.

Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako lahko to tortico tudi pripraviš, pa še nekaj luštnih idej za malo bolj zdrave sladice:

Več idej za odlične sladice pa najdi pod oznako Sladice.

Za pripravo potrebuješ mascarpone, čokolado, jajca, sladkor, mlete mandlje ter vanilijevo esenco ter sol in maslo. Za okras pa še malo kakava.

Najprej stopi čokolado. Nato skupaj zmešaj mascarpone in sladkor, dodaj stopljeno čokolado, nato pa še jajca, sol, vanilijevo esenco ter mlete mandlje.

Nato pripravi pekač. Namaži ga z maslom in potresi z mletimi mandlji, da bo tortico lažje vzeti iz pekača. Tortico nato speci in ohladi.

Potresi jo s kakavom, nareži in postrezi.

Tortica je že sama neverjetno sočna, lahko pa jo postrežeš še s stepeno sladko smetano.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za vsaj 8 kosov 1x

Description

Čestitam! Tvojega iskanja najboljše in najbolj enostavne sladice brez grama moke je končano. Ta čokolade polna sladica, ki je božansko dobra, sočna in pripravljena le z osmimi sestavinami, ti bo 100% všeč. Tako kot vsem, ki so jo poskusili.


Ingredients

Scale

250 maskarpone sira
60 g mletega sladkorja + malo za posip
40 g mletih mandljev + 1 dodatna žlica
3 jajca
1 žlička vanilijeve esence
1 majhen ščepec soli
200 g temne čokolade
maslo za premaz pekača
kakav za posip


Instructions

  1. Segrej pečico: Pečico segrej na 180°C.
  2. Stopi čokolado: Čokolado stopi nad vodno kopeljo. Čokolado nalomi v posodo, to pa postavi nad kozico z vrelo vodo, posoda naj se vode ne dotika.
  3. Pripravo maso: V veliko skledo daj mascarpone sir, dodaj mleti sladkor in dobro premešaj. Dolij stopljeno čokolado in premešaj še enkrat. Postopoma dodajaj jajce za jajcem in vsakokrat premešaj. Dodaj še vanilijevo esenco in sol in premešaj še enkrat. V maso umešaj še mlete mandlje in še zadnjič premešaj.
  4. Pripravi pekač: Pekač namaži z maslom in potresi z žlico mletih mandljev, da se pecivo pekača ne bo prijelo. Najboljše je, če uporabiš pekač s snemljivim obodom. Uporabi pekač premera od 17 do 26 cm. Seveda bo višina tortice odvisna od širine pekača. Pozor, če uporabiš pekač premera 17 cm, tortico peci približno 5 minut dlje.
  5. Tortico speci: Maso vlij v pekač in peci v pečici, ogreti na 180°C približno 30 minut. Tortica je pečena, ko je zobotrebec, ki ga potisneš v sredino pekača, večinoma čist, ko ga vzameš ven. Pečeno tortico najprej pusti počivati v pekaču 5 minut, potem pa obod snemi.
  6. Postrezi: Ohlajeno tortico potresi s kakavom ali sladkorjem v prahu, nareži na koščke in postrezi.

Notes

Za pripravo uporabi kateri koli mascarpone.

Najboljše je, če uporabiš čokolado z vsaj 55% kakava.

Tortica je pečena, ko je zobotrebec, ki ga potisneš v sredino pekača, večinoma čist, ko ga vzameš ven.

Čokolado stopi nad vodno kopeljo. Čokolado nalomi v posodo, to pa postavi nad kozico z vrelo vodo, posoda naj se vode ne dotika.

Najboljše je, če uporabiš pekač s snemljivim obodom. Uporabi pekač premera od 17 do 26 cm. Seveda bo višina tortice odvisna od širine pekača.

Pečeno tortico lahko potreseš s kakavom, lahko pa tudi s sladkorjem v prahu.

Tortico lahko hraniš v neprodušno zaprti posodi v hladilniku nekaj dni.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v februarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

17 Comments

  1. Ali bi šlo z eritritolom? Če bi ga zmlela v kavnem mlinčku? Ne vem, če bi se stopil v mascarponeju oz. v stopljeni čokoladi in jajcih. Kaj menite?

    • Živjo!
      Eritritola nisem še nikoli poskusila, zato zelo težko komentiram. Odvisno, kako se obnaša. Če se obnaša tako, kot sladkor v prahu, potem bi se najbrž stopil. Zadeva se itak segreva in peče, tako da predvidevam, da bi šlo. Ampak res le predvidevam. Ko poskusite, mi sporočite, če bo ok. Da vem. 🙂
      Pa seveda, super peko želim!

  2. sliši se omamno!

    A je pomembno, kateri mascarpone? če vzamem tega – https://www.letakonosa.si/tus/akcijski-letak-mojih-10-od-petka-11-01-2019/?page=8 ker je ravno znižan, a bo kaj narobe?

    Mora slučajno biti manj masten ali kaj takšnega? 🙂

    LP!

  3. Enkratna torta, hvala za recept.

  4. Zdravo,
    zanima me ali lahko namesto mascarponeja
    uporabim grški jogurt?
    Hvala

  5. Super tortica. Hitro narejena. Večkrat jo naredim, ker nimam potrpljenja za dolgotrajno proceduro. Namesto belega uporabim kokosov sladkor. Hvala za recept.






  6. krasen recept – naredila svojo variacijo s kokosovo moko namesto mletih mandljev, odlično! treba je dati vsaj pol manj sladkorja pri tej varianti

  7. Namesto sladkorja sem uporabile eritritol, odlično je. Nekaj mletih mandljev nadomestila z mandlji v lističih, še mal pohrusta 🙂






  8. Preprosta in okusna, vsakic uspe in takoj zmanjka. Moja prva torta 🙂






  9. Moja je ostala pa surova notri :/

    • Čisto surova? Potem bi jo pa morala malo dlje peči. Saj veš, pečice so različne. Sicer pa zaradi sestavin ni nič hudega, če ni čisto prepečeno. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.