Sočni čokoladni browniji z grškim jogurtom

0 comments

Bi res okusne IN zdrave brownije in to še brez jajc in pretirane količine masla? Potem si pripravi te brownije in uživaj. Brownije lahko obogatiš z dodatno čokolado, vanje pa lahko dodaš še popražene lešnike, mandljeve lističe ali orehe. Priprava je enostavna, okus pa nadvse čokoladen in tako zelo slasten!

Čokolade res ni nikoli preveč. Ti sočni browniji so zaradi dodanega grškega jogurta res sočni, lahki in posledično tudi bolj zdravi, saj ne vsebujejo masla, jajc pa tudi ne. Če uporabiš temno čokolado in polnozrnato moko ter rjavi sladkor, so pa še bolj zdravi. A naj te to ne zavede, saj so navljub zamenjavami z bolj zdravimi sestavinami, še vedno nadvse slastni. Pa še več jih lahko poješ, saj so lahki, sočni in še dosti bolj zdravi zate.

Priprava teh brownijev je res enostavna, saj večino sestavin – posebej stopiš le čokolado in maslo – zmešaš skupaj, spečeš in v njih nadvse uživaš. Ker so browniji sočni in zaradi male vsebnosti moke rahli, priporočam, da maso vliješ v pekač, obložen s papirjem za peko, da jih je lažje vzeti iz pekača. Prav tako se mi zdi pomembno, da poudarim, da so zaradi rahlosti manj primerni za vzeti s seboj, zato priporočam, da jih poješ doma. V hladilniku se lepo obdržijo nekaj dni, a koga sploh hecamo – tako sočni in polni čokolade so, da hitro zmanjkajo.

Preden pogledava, kako lahko te brownije pripraviš, pa še nekaj receptov sladic, ki vsebujejo čudovito čokolado:

Še več sladic s čokolado si poglej pod oznako čokolada.

Priprava čokoladnih brownijev je enostavna in hitra, okus pa je božanski.

Za pripravo potrebuješ nekaj odličnih sestavin.

Zmešaj suhe sestavine, stopi čokolado z maslom, nato pa čokolado umešaj v grški jogurt, v dobljeno zmes pa nato še suhe sestavine.

V dobljeno zmes nato po želji umešaj še nekaj dodatne čokolade, lahko pa tudi lešnike, mandlje ali orehe.

Zmes prenesi v pekač, obložen s papirjem s peko, in peci toliko časa, da se naredi rob, sredica pa ostane še vedno rahla.

Brownije ohladi, nato pa s pomočjo papirja za peko vzemi iz pekača in nareži.

Nato pa enostavno le uživaj v čokoladni poslastici. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Sočni čokoladni browniji z grškim jogurtom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut (+ ohlajanje)
  • Yield: za 12 manjših koščkov 1x

Description

Bi res okusne IN zdrave brownije in to še brez jajc in pretirane količine masla? Potem si pripravi te brownije in uživaj. Brownije lahko obogatiš z dodatno čokolado, vanje pa lahko dodaš še popražene lešnike, mandljeve lističe ali orehe. Priprava je enostavna, okus pa nadvse čokoladen in tako zelo slasten!


Scale

Ingredients

60 g temne čokolade
25 g masla ali kokosovega olja
60 g kakava
75 g belega sladkorja
45 g (polnozrnate) moke
40 g mletih mandljev
340 g grškega jogurta
1 žlička vanilijeve esence
1 mali ščepec soli
50 g čokoladnih kapljic ali narezane čokolade (neobvezno)


Instructions

  1. Stopi čokolado: Čokolado skupaj z maslom stopi nad vodno kopeljo: čokolado in maslo daj torej v skledico, ki jo postavi na kozico, v kateri segrej nekaj vode, ki bo sproščala vročino in tako stopila čokolado in maslo. Pazi, da se skledica vode ne dotika, saj bi se tako čokolada preveč segrela in se posledično ne bi lepo stopila.
  2. Pripravi suhe sestavine: V ločeni skledi skupaj zmešaj sladkor, moko, mlete mandlje, kakav in sol.
  3. Pripravi tekoče sestavine: V drugi skledi zmešaj grški jogurt in vanilijevo esenco, nato pa dodaj še malenkost ohlajeno čokoladno zmes.
  4. Združi suhe in tekoče sestavine: Nato v zmešane tekoče sestavine nežno vmešaj še suhe sestavine. Po želji dodaj še na drobno narezano čokolado oziroma čokoladne kapljice.
  5. Pripravi pekač: Pekač obloži s papirjem za peko in vanj enakomerno razporedi dobljeno čokoladno zmes.
  6. Brovnije speci: Brovnije peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 180°C, oziroma toliko časa, da so ob robu brovniji pečeni, v sredini pa je zmeš še rahla. Nato pekač vzemi iz pečice in pusti, da se brovniji ohladijo. Nato jih s pomočjo papirja za peko vzemi iz pekača, nareži in postrezi.

Notes

Za peko uporabi temno ali mlečno čokolado. Jaz ponavadi uporabim čokolado s vsaj 60% kakavovih delcev.

Uporabi rjav sladkor, lahko pa tudi belega ali pa kokosovega.

Brovnije lahko obogatiš z dodatno čokolado, vanje pa lahko dodaš še popražene lešnike, mandljeve lističe ali orehe.

Pekač, ki sem ga uporabila za pripravo brovnijev z zgoraj navedenimi sestavinami je pravokoten dimenzij 15 x 23 cm.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v novembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.