Veganska čokoladno-kokosova tortica

16 comments

Takole je. V nedeljo imam rojstni dan in prav zato sem si nekaj dni prej naredila tortico. Čokoladno. Ok, zeeelo čokoladno. Nadev je tako zelo kremast, tako zelo slasten, da ti resnično polagam na srce, da morava v nedeljo praznovati skupaj. S vsaj enim (ok, koga farbava, več jih bo!) kosom tortice. Njam!

Rada imam čokoladne tortice. Ta pravih čokoladnih z ne vem koliko nadstropji sicer ne preveč. Ker so lahko prav zelo dolgočasne. In preveč … močne. Zato večinoma izberem večnadstropne čokoladne torte s vsaj nekaj sadja. A tokrat ni govora o takih tortah. Danes ti predstavljam preprosto, slastno in 100% vegansko tortico. Ki je povrhu še brezglutenska. Pa še brez sladkorja! In to le v dveh nadstropjih, s podlago in nadevom. Super simpl!

Da je veganska, brezglutenska, brez sladkorja in še slastna je že skoraj fantastika, kaj ni res? A počakaj, ti razložim. Podlaga je pripravljena z mletimi mandlji, kakavom, kokosovim oljem in javorjevim sirupom, čokoladni nadev pa s temno čokolado, kokosovim mlekom in nekaj soli. Zakaj soli? Ker poudari okus čokolade! Če uporabiš res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) ti bo morda premalo sladka, zato lahko dodaš še malo javorjevega sirupa. Poskusi, pa dodaj po potrebi.

Priprava je super enostavna. Skupaj zmešaš sestavine za podlago, z njo obložiš pekač in podlago na kratko spečeš. Potem pa pripraviš nadev, ga preliješ na podlago in postaviš v hladilnik za dve uri. In potem? Potem se pa praznovanje začne! Vse najboljše meni in veliko užitkov tebi! Muaaa!

Preden pa si prebereš, po kaj vse moraš v trgovino (ali pa ne, ker so super osnovne sestavine in jih imaš morda že doma!), pa prilagam še nekaj receptov za čokoladne sladice. Za več izbire. In ker nekaj čokoladnega pa ja morava pojesti na moj rojstni dan, kajne?

SESTAVINE

Sestavine za podlago:

  • 180 g mletih mandljev
  • 40 g kakava
  • 50 g stopljenega kokosovega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa

Sestavine za nadev:

  • 400 ml kokosovega mleka
  • 470 g (temne) čokolade
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1 ščep soli
  • popečeni kokosovi lističi za okras (poljubno)

PRIPRAVA

Vse sestavine za podlago zmešaj skupaj, potem pa z zmesjo obloži dno in rob pekača. Moj je bil okrogel, premera 23 cm. Za lažjo rezanje sem dno pekača obložila s papirjem za peko, tebi pa tega ni treba nujno storiti, saj se podlaga lepo drži skupaj.

Z zmesjo obložen pekač postavi v pečico, ogreto na 175°c in peci približno 12-15 minut, da se podlaga posuši in otrdi. Potem pekač vzemi iz pečice in ohladi na sobno temperaturo.

V kozici zavri kokosovo mleko, potem pa jo zlij na razdrobljeno čokolado. Počakaj 30 sekund, nato pa čokolado dobro premešaj s kokosovim mlekom, da dobiš svetlečo zmes. Nato vanjo vmešaj še sol in vanilijevo esenco. Zmes poskusi in če se ti zdi premalo sladka, dodaj še kakšno žlico javorjevega sirupa.

Na ohlajeno podlago prelij čokoladno zmes, jo razporedi po vsej površini, po želji okrasi s popečenimi kokosovimi lističi, nato pa postavi v hladilnik za vsaj dve uri.

Nato pa vegansko čokoladno-kokosovo tortico nareži in uživaj!

Samo poglej si no to teksturo. OMOJBOG! Mjam!

16 Comments

  1. Super enostavno,
    Super dobro
    In priprava samo pol ure.

    Vse pohvale ??

  2. Mmmmmmmm, čokolada in kokos!!!!Recept izgleda super! Sprobam za vikend!
    Je to kokosovo mleko iz konzerve ali mleko iz tetrapaka?

    • Super, Sandra. Sporoči, kako ti bo všeč. Uporabila pa sem mleko iz konzerve, ampak sem ga spasirala, da je bil tak, kot je ponavadi v tetrapaku. Torej, mora bit tak gosto tekoč, kot recimo smetana za stepanje pred stepanjem. 🙂

      • Katere znamke kosovo mleko uporabljate? Odkar se ne dobi več kokosovega mleka Vegalife, kar ne najdem kaj podobnega. Vsi so mastni, brez kremne teksture … 🙁

        Sladica izgleda božansko, sestavine so top in zdrave, tako da preizkusim v kratkem. 🙂

        • Jaz uporabljam kar Lidlovo polnomastno kokosovo mleko iz konzerve. Za tole sladico sem ga prej dobro zmiksala, ker se v konzervi loči na maslo in vodo. Pa uživajte v sladici! ?

  3. Uaauuuuuuu!! Bom definitivno sprobala! izgleda fantasticno, dobre (zdrave) in enostavne sestavine 🙂 cestitam

  4. Zivjo,

    Zgleda super. Ali lahko uporabim med, namesto javorjevega sirupa?

  5. Danes sem naredila tole tortico. Vedno me navdusijo preprsti in hitri recepti brez eksoticnih sestavin. Porodilo pa se mi je eno vprasanje. Kaj ce se podlaga ne bi pekla? Najbrz bi se v hladilniku zaradi mascobe vseeno precej strdila. Moja je bila namrec kar trda in tudi malo se je drobila, zato sem pomislila na to moznosti.

  6. Danes se lotim tegale. Pa me prej zanima, s cim bi lahko nadomestila javorjev sirup? Upam da bo dobraa:)

    • Bo, če imaš rada okus čokolade in kokosovega mleka/kokosa. 😀 Hmm, nekaj tekočega in sladkega potrebuješ. Morda med? V skrajnem primeru zmešaj skupaj 2 žlici vode in žlico (kokosovega) sladkorja. Upam, da ti rata in ti bo všeč. Pridi poročat. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.