Veganska čokoladno-kokosova pita

16 comments

V nedeljo imam rojstni dan in prav zato sem si nekaj dni prej naredila pito. Zeeelo čokoladno pito. Nadev je tako zelo kremast, tako zelo slasten, da ti resnično polagam na srce, da jo moraš poskusit. Pripravljena je s kokosovim mlekom in veeeliko čokolade. Prava mala poslastica!

Rada imam čokoladne tortice in pite. Torte z ne vem koliko nadstropji sicer ne preveč, ker so lahko prav hitro dolgočasne in preobilne. Zato večinoma izberem večnadstropne čokoladne torte z vsaj nekaj sadja. Današnja pita je drugačna. Danes ti predstavljam preprosto, slastno in 100% vegansko pito. Ki je povrhu še brezglutenska, pripravljena brez sladkorja in le v dveh nadstropjih, s podlago in nadevom. Super simpl!

Da je veganska, brezglutenska, brez sladkorja in še slastna je že skoraj znanstvena fantastika, kaj ni res? A počakaj, ti razložim. Podlaga je pripravljena z mletimi mandlji, kakavom, kokosovim oljem in javorjevim sirupom, čokoladni nadev pa s temno čokolado, kokosovim mlekom in nekaj soli. Zakaj soli? Ker poudari okus čokolade. Če uporabiš res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) ti bo morda premalo sladka, zato lahko dodaš še malo javorjevega sirupa. Poskusi, pa dodaj po potrebi.

Preden pa si prebereš, po kaj vse moraš v trgovino (ali pa ne, ker so super osnovne sestavine in jih imaš morda že doma), pa prilagam še nekaj receptov za čokoladne sladice. Za več izbire. In ker nekaj čokoladnega vedno paše:

Priprava je super enostavna. Skupaj zmešaš sestavine za podlago, z njo obložiš pekač in podlago na kratko spečeš.

Nato pripraviš nadev.

In ga preliješ na podlago.

Pito še okrasiš in postaviš za dve uri v hladilnik . Potem se pa praznovanje lahko začne! Vse najboljše meni in veliko užitkov tebi. Muaaa!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Veganska čokoladno-kokosova pita


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut + ohlajanje 2 uri
  • Total Time: 75 minut
  • Yield: za 8 kosov 1x

Description

V nedeljo imam rojstni dan in prav zato sem si nekaj dni prej naredila pito. Zeeelo čokoladno pito. Nadev je tako zelo kremast, tako zelo slasten, da ti resnično polagam na srce, da jo moraš poskusit. Pripravljena je s kokosovim mlekom in veeeliko čokolade. Prava mala poslastica!


Ingredients

Scale

Sestavine za podlago:

  • 180 g mletih mandljev
  • 40 g kakava
  • 50 g stopljenega kokosovega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa

Sestavine za nadev:

  • 400 ml kokosovega mleka
  • 470 g (temne) čokolade
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1 ščep soli
  • popečeni kokosovi lističi za okras (poljubno)

Instructions

  1. Podlaga: Vse sestavine za podlago zmešaj skupaj, potem pa z zmesjo obloži dno in rob pekača. Moj je bil okrogel, premera 23 cm. Za lažjo rezanje lahko dno pekača obložiš s papirjem za peko. Z zmesjo obložen pekač postavi v pečico, ogreto na 175°c in peci približno 12-15 minut, da se podlaga posuši in otrdi. Potem pekač vzemi iz pečice in ohladi na sobno temperaturo.
  2. Nadev: V kozici zavri kokosovo mleko, potem pa ga zlij na razdrobljeno čokolado. Počakaj 30 sekund, nato pa čokolado dobro premešaj, da dobiš svetlečo zmes. Nato vanjo vmešaj še sol in vanilijevo esenco. Zmes poskusi in če se ti zdi premalo sladka, dodaj še kakšno žlico javorjevega sirupa.
  3. Pita: Na ohlajeno podlago zlij čokoladno zmes, jo razporedi po vsej površini, po želji okrasi s popečenimi kokosovimi lističi, nato pa postavi v hladilnik za vsaj dve uri. Nato vegansko čokoladno-kokosovo tortico nareži in uživaj!

Notes

Če uporabiš res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) lahko po okusu dodaš več javorjevega sirupa.

Vse sestavine so primerne za okrogel pekač premera 23 cm.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

16 Comments

  1. Super enostavno,
    Super dobro
    In priprava samo pol ure.

    Vse pohvale ??

  2. Mmmmmmmm, čokolada in kokos!!!!Recept izgleda super! Sprobam za vikend!
    Je to kokosovo mleko iz konzerve ali mleko iz tetrapaka?

    • Super, Sandra. Sporoči, kako ti bo všeč. Uporabila pa sem mleko iz konzerve, ampak sem ga spasirala, da je bil tak, kot je ponavadi v tetrapaku. Torej, mora bit tak gosto tekoč, kot recimo smetana za stepanje pred stepanjem. 🙂

      • Katere znamke kosovo mleko uporabljate? Odkar se ne dobi več kokosovega mleka Vegalife, kar ne najdem kaj podobnega. Vsi so mastni, brez kremne teksture … 🙁

        Sladica izgleda božansko, sestavine so top in zdrave, tako da preizkusim v kratkem. 🙂

        • Jaz uporabljam kar Lidlovo polnomastno kokosovo mleko iz konzerve. Za tole sladico sem ga prej dobro zmiksala, ker se v konzervi loči na maslo in vodo. Pa uživajte v sladici! ?

  3. Uaauuuuuuu!! Bom definitivno sprobala! izgleda fantasticno, dobre (zdrave) in enostavne sestavine 🙂 cestitam

  4. Zivjo,

    Zgleda super. Ali lahko uporabim med, namesto javorjevega sirupa?

  5. Danes sem naredila tole tortico. Vedno me navdusijo preprsti in hitri recepti brez eksoticnih sestavin. Porodilo pa se mi je eno vprasanje. Kaj ce se podlaga ne bi pekla? Najbrz bi se v hladilniku zaradi mascobe vseeno precej strdila. Moja je bila namrec kar trda in tudi malo se je drobila, zato sem pomislila na to moznosti.

  6. Danes se lotim tegale. Pa me prej zanima, s cim bi lahko nadomestila javorjev sirup? Upam da bo dobraa:)

    • Bo, če imaš rada okus čokolade in kokosovega mleka/kokosa. 😀 Hmm, nekaj tekočega in sladkega potrebuješ. Morda med? V skrajnem primeru zmešaj skupaj 2 žlici vode in žlico (kokosovega) sladkorja. Upam, da ti rata in ti bo všeč. Pridi poročat. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.