Razkošna čokoladna pita

16 comments

Ta razkošna pita, reees polna čokolade, te bo presenetila, navdušila in pocrkljala. Pripraviš jo lahko s kokosovim mlekom (za vegansko različico) ali s sladko smetano. Dno je pripravljeno z mletimi oreščki in še nekaj dodatki, zato se peče le dobrih deset minut. Po enostavni in hitri pripravi nadeva ter po dveh urah čiliranja v hladilniku pa je pita pripravljena. Enostavno in tako razkošno!

Čokoladne tortice in pite so nekaj najbolj osnovnega na vsem svetu in vsakdo mora imeti vsaj en recept za razkošno, svilnato, božansko sladico, ki res opravi svojo nalogo. Mora pocrkljati, pobožati po duši in želodčku ter razveseliti. Današnja pita je prav takšna! Je preprosta, slastna in po želji 100% veganska. Ki je povrhu še brezglutenska, pripravljena brez sladkorja in vseeno odlična. In tako simpl!

Da je veganska, brezglutenska, brez sladkorja in ob tem TUDI slastna je že skoraj znanstvena fantastika, kaj ni res? A počakaj, ti razložim. Podlaga je pripravljena z mletimi mandlji, kakavom, kokosovim oljem in javorjevim sirupom, čokoladni nadev pa s čokolado, javorjevim sirupom, kokosovim mlekom ali sladko smetano in nekaj soli. Zakaj soli? Ker poudari okus čokolade. Če uporabiš res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) ti bo najverjetnege premalo sladka, zato nadev poskusi in po okusu dodaj še malo javorjevega sirupa. Lahko pa v tortico umešaš tudi sladkor v prahu. Vidiš? Sestavine že obljubljajo pravo poslastico.

Pito lahko nekaj dni hraniš v hladilniku, čisto ok se pa tudi zamrzne – pito razrezi na kose, te na krožniku postavi v skrinjo, nato pa kose shrani v vrečki ali pa ovij posamezne kose. Odtajaj jih na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku. Pred postrežbo poskrbi, da se dovolj segrejejo oz. odtajajo, da bo sredica kremna!

Preden pa si prebereš, katere sestavine potrebuješ za pripravo in kako to pito pripraviti, pa še nekaj idej za pripravo čokoladnih sladic:

Priprava je super enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni pregled priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.

Skupaj zmešaš sestavine za podlago, z njo obložiš pekač in podlago na hitro spečeš, nato pa pustiš, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

Nato pripraviš nadev. Meni je najboljša čokolada s 52% čokoladnih delcev (ti jo pa pripravi s svojo najljubšo!). Da bo pita res dobra, jo obogati z vanilijevo pasto, vanilijevim strokov ali sladkorjem v prahu.

Kokosovo mleko ali sladko smetano segrej, jo prelij čez čokolado, pusti na miru 30 sekund, potem pa dodaj še javorjev sirup, vanilijo po izbiri in sol ter dobro premešaj, da dobiš svilnato kremo.

 

Kremo prenesi na ohlajeno (sobne temperature) podlago in po želji naredi vzorček. Pito postavi v hladilnik za približno 2 uri, da se krema strdi.

Za še več božanskosti pito pred postrežbo potresi s slanim karamelnim posipom.

Ta pita je tako razkošna, tako bogata in tako dobra! Ker je res bogata s čokolado, predvidevam, da ti bo manjši košček ravno dovolj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Razkošna čokoladna pita


  • Author: Barbara
  • Total Time: 75 minut
  • Yield: za 8 kosov 1x

Description

Ta razkošna pita, reees polna čokolade, te bo presenetila, navdušila in pocrkljala. Pripraviš jo lahko s kokosovim mlekom (za vegansko različico) ali s sladko smetano. Dno je pripravljeno z mletimi oreščki in še nekaj dodatki, zato se peče le dobrih deset minut. Po enostavni in hitri pripravi nadeva ter po dveh urah čiliranja v hladilniku pa je pita pripravljena. Enostavno in tako razkošno!


Ingredients

Scale

Sestavine za podlago:

  • 180 g mletih mandljev
  • 25 g kakava
  • 50 g stopljenega kokosovega olja
  • 3 žlice javorjevega sirupa

Sestavine za nadev:


Instructions

  1. Podlaga: Vse sestavine za podlago zmešaj skupaj, potem pa z zmesjo obloži dno in rob pekača. Navedene sestavine so za pekač premera 23 cm. Za lažjo rezanje lahko dno pekača obložiš s papirjem za peko. Z zmesjo obložen pekač postavi v pečico, ogreto na 175°c in peci približno 10 minut. Potem pekač vzemi iz pečice in ohladi na sobno temperaturo.
  2. Nadev: V kozici zavri kokosovo mleko (ali nestepeno sladko smetano), potem pa ga zlij na čokolado. Počakaj 30 sekund, nato pa dodaj še javorjev sirup, vanilijo in sol ter dobro premešaj, da dobiš svetlečo zmes. Zmes poskusi in če se ti zdi premalo sladka, dodaj še kakšno žlico javorjevega sirupa ali pa sladkor v prahu.
  3. Pita: Na ohlajeno podlago prenesi čokoladno zmes, jo razporedi po vsej površini in postavi v hladilnik za vsaj dve uri. Pred postrežbo pito po želji potresi s slano karamelo in uživaj!

Notes

Če uporabiš res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) lahko po okusu dodaš več javorjevega sirupu ali sladkor v prahu.

Navedene sestavine so primerne za okrogel pekač premera 23 cm.

Pito lahko nekaj dni hraniš v hladilniku, čisto ok se pa tudi zamrzne – pito razrezi na kose, te na krožniku postavi v skrinjo, nato pa kose shrani v vrečki ali pa ovij posamezne kose. Odtajaj jih na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku. Pred postrežbo poskrbi, da se dovolj segrejejo oz. odtajajo, da bo sredica kremna!

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut + ohlajanje 2 uri

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2018, v decembrua 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

16 Comments

  1. Super enostavno,
    Super dobro
    In priprava samo pol ure.

    Vse pohvale ??

  2. Mmmmmmmm, čokolada in kokos!!!!Recept izgleda super! Sprobam za vikend!
    Je to kokosovo mleko iz konzerve ali mleko iz tetrapaka?

    • Super, Sandra. Sporoči, kako ti bo všeč. Uporabila pa sem mleko iz konzerve, ampak sem ga spasirala, da je bil tak, kot je ponavadi v tetrapaku. Torej, mora bit tak gosto tekoč, kot recimo smetana za stepanje pred stepanjem. 🙂

      • Katere znamke kosovo mleko uporabljate? Odkar se ne dobi več kokosovega mleka Vegalife, kar ne najdem kaj podobnega. Vsi so mastni, brez kremne teksture … 🙁

        Sladica izgleda božansko, sestavine so top in zdrave, tako da preizkusim v kratkem. 🙂

        • Jaz uporabljam kar Lidlovo polnomastno kokosovo mleko iz konzerve. Za tole sladico sem ga prej dobro zmiksala, ker se v konzervi loči na maslo in vodo. Pa uživajte v sladici! ?

  3. Uaauuuuuuu!! Bom definitivno sprobala! izgleda fantasticno, dobre (zdrave) in enostavne sestavine 🙂 cestitam

  4. Zivjo,

    Zgleda super. Ali lahko uporabim med, namesto javorjevega sirupa?

  5. Danes sem naredila tole tortico. Vedno me navdusijo preprsti in hitri recepti brez eksoticnih sestavin. Porodilo pa se mi je eno vprasanje. Kaj ce se podlaga ne bi pekla? Najbrz bi se v hladilniku zaradi mascobe vseeno precej strdila. Moja je bila namrec kar trda in tudi malo se je drobila, zato sem pomislila na to moznosti.

  6. Danes se lotim tegale. Pa me prej zanima, s cim bi lahko nadomestila javorjev sirup? Upam da bo dobraa:)

    • Bo, če imaš rada okus čokolade in kokosovega mleka/kokosa. ? Hmm, nekaj tekočega in sladkega potrebuješ. Morda med? V skrajnem primeru zmešaj skupaj 2 žlici vode in žlico (kokosovega) sladkorja. Upam, da ti rata in ti bo všeč. Pridi poročat. ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.