Veganska čokoladno-kokosova tortica

, 5. Apr 2018 | 10 Comments

Takole je. V nedeljo imam rojstni dan in prav zato sem si nekaj dni prej naredila tortico. Čokoladno. Ok, zeeelo čokoladno. Nadev je tako zelo kremast, tako zelo slasten, da ti resnično polagam na srce, da morava v nedeljo praznovati skupaj. S vsaj enim (ok, koga farbava, več jih bo!) kosom tortice. Njam!

Rada imam čokoladne tortice. Ta pravih čokoladnih z ne vem koliko nadstropji sicer ne preveč. Ker so lahko prav zelo dolgočasne. In preveč … močne. Zato večinoma izberem večnadstropne čokoladne torte s vsaj nekaj sadja. A tokrat ni govora o takih tortah. Danes ti predstavljam preprosto, slastno in 100% vegansko tortico. Ki je povrhu še brezglutenska. Pa še brez sladkorja! In to le v dveh nadstropjih, s podlago in nadevom. Super simpl!

Da je veganska, brezglutenska, brez sladkorja in še slastna je že skoraj fantastika, kaj ni res? A počakaj, ti razložim. Podlaga je pripravljena z mletimi mandlji, kakavom, kokosovim oljem in javorjevim sirupom, čokoladni nadev pa s temno čokolado, kokosovim mlekom in nekaj soli. Zakaj soli? Ker poudari okus čokolade! Če uporabiš res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) ti bo morda premalo sladka, zato lahko dodaš še malo javorjevega sirupa. Poskusi, pa dodaj po potrebi.

Priprava je super enostavna. Skupaj zmešaš sestavine za podlago, z njo obložiš pekač in podlago na kratko spečeš. Potem pa pripraviš nadev, ga preliješ na podlago in postaviš v hladilnik za dve uri. In potem? Potem se pa praznovanje začne! Vse najboljše meni in veliko užitkov tebi! Muaaa!

Preden pa si prebereš, po kaj vse moraš v trgovino (ali pa ne, ker so super osnovne sestavine in jih imaš morda že doma!), pa prilagam še nekaj receptov za čokoladne sladice. Za več izbire. In ker nekaj čokoladnega pa ja morava pojesti na moj rojstni dan, kajne?

SESTAVINE

Sestavine za podlago:

  • 180 g mletih mandljev
  • 40 g kakava
  • 50 g stopljenega kokosovega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa

Sestavine za nadev:

  • 400 ml kokosovega mleka
  • 470 g (temne) čokolade
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1 ščep soli
  • popečeni kokosovi lističi za okras (poljubno)

PRIPRAVA

Vse sestavine za podlago zmešaj skupaj, potem pa z zmesjo obloži dno in rob pekača. Moj je bil okrogel, premera 23 cm. Za lažjo rezanje sem dno pekača obložila s papirjem za peko, tebi pa tega ni treba nujno storiti, saj se podlaga lepo drži skupaj.

Z zmesjo obložen pekač postavi v pečico, ogreto na 175°c in peci približno 12-15 minut, da se podlaga posuši in otrdi. Potem pekač vzemi iz pečice in ohladi na sobno temperaturo.

V kozici zavri kokosovo mleko, potem pa jo zlij na razdrobljeno čokolado. Počakaj 30 sekund, nato pa čokolado dobro premešaj s kokosovim mlekom, da dobiš svetlečo zmes. Nato vanjo vmešaj še sol in vanilijevo esenco. Zmes poskusi in če se ti zdi premalo sladka, dodaj še kakšno žlico javorjevega sirupa.

Na ohlajeno podlago prelij čokoladno zmes, jo razporedi po vsej površini, po želji okrasi s popečenimi kokosovimi lističi, nato pa postavi v hladilnik za vsaj dve uri.

Nato pa vegansko čokoladno-kokosovo tortico nareži in uživaj!

Samo poglej si no to teksturo. OMOJBOG! Mjam!

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  1. Andreja
    April 26, 2018

    Super enostavno,
    Super dobro
    In priprava samo pol ure.

    Vse pohvale ??

    Reply
    • Barbara
      April 26, 2018

      Super, Andreja! Me veseli, da ti je všeč. ?

      Reply
  2. Sandra
    May 9, 2018

    Mmmmmmmm, čokolada in kokos!!!!Recept izgleda super! Sprobam za vikend!
    Je to kokosovo mleko iz konzerve ali mleko iz tetrapaka?

    Reply
    • Barbara
      May 9, 2018

      Super, Sandra. Sporoči, kako ti bo všeč. Uporabila pa sem mleko iz konzerve, ampak sem ga spasirala, da je bil tak, kot je ponavadi v tetrapaku. Torej, mora bit tak gosto tekoč, kot recimo smetana za stepanje pred stepanjem. 🙂

      Reply
      • Anja
        October 28, 2018

        Katere znamke kosovo mleko uporabljate? Odkar se ne dobi več kokosovega mleka Vegalife, kar ne najdem kaj podobnega. Vsi so mastni, brez kremne teksture … 🙁

        Sladica izgleda božansko, sestavine so top in zdrave, tako da preizkusim v kratkem. 🙂

        Reply
        • Barbara
          October 28, 2018

          Jaz uporabljam kar Lidlovo polnomastno kokosovo mleko iz konzerve. Za tole sladico sem ga prej dobro zmiksala, ker se v konzervi loči na maslo in vodo. Pa uživajte v sladici! ?

          Reply
  3. Lina
    July 18, 2019

    Uaauuuuuuu!! Bom definitivno sprobala! izgleda fantasticno, dobre (zdrave) in enostavne sestavine 🙂 cestitam

    Reply
    • Barbara
      July 18, 2019

      Super! Ko pa poskusiš, pa pridi povedat, kako ti je bilo všeč. 🙂

      Reply
  4. Marina
    July 20, 2019

    Zivjo,

    Zgleda super. Ali lahko uporabim med, namesto javorjevega sirupa?

    Reply
    • Barbara
      July 21, 2019

      Živjo! Mislim, da lahko brez težav. Zagotovo pa ne bo enak okus. 🙂

      Reply

Leave a Reply