Enostavna čokoladna mousse torta

4 comments

Končajmo leto tako, kot se spodobi – slastno! Predstavljam recept za odlično mousse torto, ki je nadvse čokoladna, saj vsebuje tri čokoladne dele, sredinski mousse pa je tako slasten, da navduši prav vse, ki to torto poskusijo. ♡ In najboljši del – priprava torte je zelo enostavna in se je lahko loti tudi čisti začetnik.

Prvič sem to torto po Pojinem receptu pripravila za Domnov rojstni dan in bila je tako velika uspešnica, da sem jo morala nujno narediti še enkrat, pofotkati in predstaviti tebi. Ker vem, da ceniš dobro.

Ena najboljših lastnosti te tortice je, da ti bo priprava vzela le nekaj ur. Pa še nobene posebne spretnosti ne potrebuješ – nič rezanja biskvita na pol, nič zalivanja z ne vem kakšnim oblivom, nič večurnega okraševanja. Sami plusi!

Torto lahko poljubno okrasiš. Lahko jo potreseš s kakavom, lahko jo okrasiš s čokoladnimi ostružki, lahko jo potreseš s čokoladnimi ali barvanimi mrvicami …

Najbrž je vredno omeniti še dve za torte netipični značilnosti, biskvit je pripravljen brez jajc, vsebuje pa kavo, ki se je ne čuti, vzpodbudi pa okus po čokoladi.

Pravijo, da kar dobro kuham, a za peko sladic nimam potrpljenja. Seveda se jim zato nikakor ne odpovedujem. Prav nasprotno, v #sitfitsi zbirki je veliko prav odličnih sladic, tudi takih, ki jih lahko pripraviš za konec leta in z njimi navdušiš. Te odlične sladice so čudovite slavnostne sladice:

Še več sladic pa najdi pod oznako sladice.

Pred predstavitvijo recepta pa naj ti zaželim še čudovite praznike. Preživi jih v družbi najbližnjih, jim postrezi s to čudovito, a izredno enostavno torto in ceni čas, ki ga imaš z njimi. V prihajajočem letu pa čim več dobrega! ♡

Za pripravo potrebuješ običajne pekovske sestavine.

Pripraviš jo v treh delih, saj imava tri sloje.

PRVI SLOJ

Najprej pripraviš biskvit. Zanimivost, biskvit je pripravljen brez jajc in s kavo, masa pa je kar nenavadno tekoča.

DRUGI SLOJ

Na ohlajen biskvit razporediš mousse, pripravljen s stopljeno čokolado in stepeno smetano ter postaviš v hladilnik za eno uro.

TRETJI SLOJ

Torto zaključiš s stepeno smetano in okraski. Jaz tortico ponavadi okrasim kar z doma pripravljenimi ostružki. Te dobim tako, da z nožem za sesekljanje potegnem po tablici čokolade.

In torta je pripravljena! Enostavno in takooo dobro!

 

Božanska je!

Za lažjo predstavo si poglej še (žal malo starejši in zato slabše kakovosti) video posnetek priprave.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavna čokoladna mousse torta


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut + hlajenje 1 in pol
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: približno 2 uri in pol
  • Yield: za vsaj 8 kosov 1x

Description

Končajmo leto tako, kot se spodobi – slastno! Predstavljam recept za odlično mousse torto, ki je nadvse čokoladna, saj vsebuje tri čokoladne dele, sredinski mousse pa je tako slasten, da navduši prav vse, ki to torto poskusijo. ♡ In najboljši del – priprava torte je zelo enostavna in se je lahko loti tudi čisti začetnik.


Ingredients

Scale

Sestavine za biskvit (1. sloj):

  • 210 g moke
  • 200 g (rjavega) sladkorja
  • 75 g kakava
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1,2 dcl olja
  • 1,5 žličke jabolčnega kisa
  • 180 g/ml kave
  • 180 g/ml vroče vode

Sestavine za čokoladni mousse (2. sloj):

  • 1 žlica kakava
  • 2,5 žlice vroče vode
  • 100 g temne čokolade
  • 300 g sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Ostale sestavine (3. sloj):

  • 300 g sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Instructions

  1. Biskvit oz. 1. sloj: Skuhaj kavo in segrej vodo. V skledo presej moko, potem pa dodaj še kakav, sol, pecilni prašek in sladkor ter premešaj. V večjo skledo zlij olje, kavo, vanilijevo esenco, kis in vročo vodo in premešaj, potem pa v tekočo zmes umešaj še prej združene suhe sestavine. Dobro premešaj, a le toliko, da se vse sestavine premešajo. Pripravi pekač s snemljivim obodom – jaz sem uporabila pekač premera 26 cm. Spodnji del obloži s papirjem za peko in ga namasti. V pekač vlij biskvitno maso in ga peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 175°C. Pecivo je pečeno takrat, ko zobotrebec, ki ga pazljivo potisneš v sredino pekača, ven pride čist. Pekač pazljivo vzemi iz pečice in pusti, da se biskvit ohladi na sobno temperaturo.
  2. Mousse oz. 2 sloj: Nad vodno kopeljo stopi čokolado – na kozico z vodo postavi posodico, v katero nalomi čokolado, posodica naj se vode ne dotika. Čokolado nežno mešaj, da se popolnoma stopi. V kozarčku zmešaj vročo vodo in kakav in dobro premešaj, potem pa to mešanico umešaj v stopljeno čokolado. Dobro premešaj, potem pa dodaj še sladkor v prahu in še enkrat zmešaj. V čisti posodi stepi sladko smetano, potem pa vanjo zelo pazljivo in nežno umešaj čokoladno zmes. Uporabi metlico ali kuhalnico, lahko pa tudi žlico. Ko dobiš rahlo čokoladno stepeno smetano, jo enakomerno premaži na biskvit. Pekač potem za eno uro postavi v hladilnik, da se mousse malenkost strdi.
  3. Smetana oz. 3. sloj: Zmiksaj še preostalo sladko smetano in vanjo umešaj sladkor v prahu. Z dobljeno stepeno sladko smetano naredi še tretji sloj torte. Dekoracijo dokončaj s čokoladnimi ostružki, čokoladnimi mrvicami ali čim podobnim. Obod pekača lahko odstraniš po pripravi zadnjega smetanovega sloja ali pa potem, ko se sloj čokoladnega moussa strdi.

Notes

Navedene sestavine so za pekač premera 26 cm.

Torto hrani v hladilniku in pojej v roku treh dni – če ti bo tako dolgo sploh ostala.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2016, v decembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

  1. Kaksna pa je velikost pekaca za taksno kolicino sestavin?

  2. Pozdravljeni, lahko nadonestimo kavo z mlekom?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.