Čudovito enostavna čokoladna mousse torta

2 comments

Končajmo leto 2016 tako, kot se spodobi – slastno! Predstavljam recept za mojo prvo pravo tortico. ♡ Tortico, ki je čudovito čokoladna, sredinski svilnati mousse sloj pa je tako dober, da sanjaš o njem še ves teden! In še najboljši del – priprava tortice je tako zelo enostavna, da jo znam pripraviti tudi jaz!

Prvič sem to torto po Pojinem receptu naredila za Domnov rojstni dan in bila je tako velika uspešnica, da sem jo morala nujno narediti še enkrat, pofotkati in predstaviti tebi. Ker vem, da ceniš dobro!

Pravijo, da kar dobro kuham (… je rekla skromno), a vem, da pri pripravi slaščič nisem ravno najboljša. Kakšno sladico sem in tja že pripravim, a v pripravi tort ne briljiram. Morda tudi zato, ker se jih sploh ne lotim? Kaj pa vem, morda pa se v meni skriva slaščičarski genij … A dokler ga ne odkrijem, se bom tudi v prihodnje raje lotevala manj kompliciranih postopkov priprave tort. Ta, ki jo opazuješ na fotki, je tako enostavna, da bi jo znali pripraviti čisti začetniki. Jaz sem že pravi dokaz!

Ena najboljših lastnosti te tortice je, da ti bo priprava vzela le nekaj ur. Pa še nobene posebne spretnosti ne potrebuješ – nič rezanja biskvita na pol, nič zalivanja z ne vem kakšnim oblivom, nič večurnega okraševanja. Sami plusi!

Torto lahko poljubno okrasiš. Lahko jo potreseš s kakavom, lahko jo okrasiš s čokoladnimi ostružki, lahko jo potreseš s čokoladnimi ali barvanimi mrvicami … okrasi jo tako, kot si tvoj srček poželi.

Še dve zanimivosti: 1. biskvit je pripravljen brez jajc; 2. biskvit vsebuje kavo, ki pa se je na koncu ne čuti (služi le temu, da vzpodbudi okus po čokoladi).

Pred predstavivijo recepta pa naj ti zaželim še čudovite praznike. Preživi jih v družbi najbližnjih, jim (morda pa res?) postrezi s to čudovito, a izredno enostavno torto in ceni čas, ki ga imaš z njimi. V letu 2017 pa čim več dobrega! ♡

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE

Sestavine za biskvit (1. sloj):

 • 210 g moke
 • 200 g (rjavega) sladkorja
 • 75 g kakava
 • 1,5 žličke pecilnega praška
 • 1/2 žličke soli
 • 1 žlička vanilijeve esence
 • 1,2 dcl olja
 • 1,5 žličke jabolčnega kisa
 • 180 g/ml kave
 • 180 g/ml vroče vode

Sestavine za čokoladni mousse (2. sloj):

 • 1 žlica kakava
 • 2,5 žlice vroče vode
 • 100 g temne čokolade
 • 300 g sladke smetane
 • 1 žlica sladkorja v prahu

Ostale sestavine (3. sloj):

 • 300 g sladke smetane
 • 1 žlica sladkorja v prahu

PRIPRAVA

Najprej pripravi biskvit. V skledo presej moko, potem pa dodaj še kakav, sol, pecilni prašek in sladkor ter premešaj.

Skuhaj kavo in segrej vodo. V večjo skledo zlij olje, kavo, vanilijevo esenco, kis in vročo vodo in premešaj, potem pa v tekočo zmes umešaj še prej združene suhe sestavine. Dobro premešaj, a le toliko, da se vse sestavine premešajo.

Pripravi pekač s snemljivim obodom – jaz sem uporabila pekač premera 26 cm. Spodnji del obloži s papirjem za peko in ga namasti. V pekač vlij biskvitno maso …

… in ga peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 175°C. Pecivo je pečeno takrat, ko zobotrebec, ki ga pazljivo potisneš v sredino pekača, ven pride čist. Pekač pazljivo vzemi iz pečice in pusti, da se biskvit ohladi na sobno temperaturo.

Ko je biskvit ohlajen, pripravi čokoladni mousse. Nad vodno kopeljo stopi čokolado – na posodico z vodo postavi posodico, v katero nalomi čokolado, posodica naj se vode ne dotika. Čokoladno nežno mešaj, da se popolnoma stopi. V kozarčku zmešaj vročo vodo in kakav in dobro premešaj, potem pa to mešanico umešaj v stopljeno čokolado. Dobro premešaj, potem pa dodaj še sladkor v prahu in še enkrat zmešaj. V čisti posodi stepi sladko smetano, potem pa vanjo zelo pazljivo in nežno umešaj čokoladno zmes. Uporabi metlico ali kuhalnico, lahko pa tudi žlico. Ko dobiš rahlo čokoladno stepeno smetano, jo enakomerno premaži na biskvit.

Pekač potem za eno uro postavi v hladilnik, da se mousse malenkost strdi. Po eni uri hlajenja zmiksaj še preostalo sladko smetano in vanjo umešaj sladkor v prahu. Z dobljeno stepeno sladko smetano naredi še tretji sloj torte – z obliko površine se lahko tudi malo poigraš.

Jaz sem skušala – ne vem ravno, kako prepričljivo mi je uspelo – narediti majhne smetanove valovčke. Dekoracijo dokončaj s čokoladnimi ostružki, čokoladnimi mrvicami ali čim podobnim. Obod pekača lahko odstraniš po pripravi zadnjega smetanovega sloja ali pa potem, ko se sloj čokoladnega moussa strdi.

Torto hrani v hladilniku in pojej v roku treh dni – če ti bo tako dolgo sploh ostala! Čudovito sladkanje ti želim!

2 Comments

 1. Kaksna pa je velikost pekaca za taksno kolicino sestavin?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.