Slastne v merloju poširane hruške z maskarpone kremo

0 comments

Wow! Kakšna nenavadna, slastna in božanska sladica! Poširane hruške bodo navdušile čisto vse, ki jih bodo ugledali IN poskusili, zato so popolna sladica. Ker so lahke (niso tako nasitne, kot na primer torta) in ker jih lahko pripraviš vnaprej, so še posebej privlačne ob posebnih priložnostih, kot so božična večerja ali silvestrska pojedina.

Nikar se ne boj, priprava je v primerjavi s tem, kako profesionalno izgledajo, otročje lahka. Najzapletenejši del priprave je lupljenje hrušk, ta del pa zagotovo že obvladaš.

Za pripravo potrebuješ rdeče vino in hruške. Če lahko izbiraš, priporočam, da uporabiš rdeče vino merlot. Pri izbiri hrušk pa pazi predvsem na to, da so bolj trde kot mehke. Preveč dozorene, torej mehke, se bodo ob kuhi preveč zmehčale in ob serviranju ne bodo izgledale tako lepo, kot bi lahko.

Za pripravo ne potrebuješ ogromno enih dodatnih sestavin, dobro pa je, da imaš nekaj kakovostnih pekovskih dodatkov. Potrebuješ vanilijev sladkor, cimet, vanilijev strok in po želji še vanilijevo pasto. Same enostavno dostopne sestavine. Priporočam tiste od Kotányi, super so.

Poširane hruške pripravi po spodnjem receptu, potem pa, če jih pripravljaš vnaprej, hrani ločeno od sirupa. Vse sestavine za maskarpone kremo dobro zmešaj, potem pa pred postrežbo hrani v hladilniku, ločeno od ostalih dveh komponent sladice.

Serviraš jih na naslednji način: poširano hruško postavi na krožnik, poleg z dvema žlicama oblikuj žličnik iz maskarpone kreme, potem pa hruške prelij z žlico (ali dvema) sirupa. Če želiš sladico še obogateti, dodaj razdrobljene piškote ali pa sesekljane pistacije ali pražene lešnike. Božansko!

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za poširane hruške:

Sestavine za maskarpone kremo:

PRIPRAVA

Izberi trše hruške, potem pa jih z lupilcem za zelenjavo previdno olupi, pecelj pusti. Če hruška ne stoji pokončno, spodnji del pri mušici malenkost odreži. Še enkrat poskusi, če hruška stoji.

V večjo kozico zlij vino, sladkor, cimet, olupljeno pomarančno lupinico, sok pomaranče in kuhaj, da se sladkor stopi. Hruške položi v kozico in kuhaj približno 30 minut, hruške občasno obračaj. Medtem večkrat preveri, če se morda hruške niso že zmehčale, saj bo kuhanje odvisno od velikosti hrušk.

Obarvane kuhane hruške pusti v kozici in ohladi do sobne temperature.

Hruške previdno vzemi iz tekočine in prihrani za serviranje.

Tekočino precedi in postavi nazaj na štedilnik. Kuhaj toliko časa, da se tekočina zreducira na polovico in da postane gostejša in svetleče sirupasta. Sirup ohladi na sobno temperaturo in prihrani do serviranja.

V posodici zmešaj vse sestavine za maskarpone kremo. Naj bo gostejša, a brez grudic.

Sladico serviraj takole: poširano hruško postavi na krožnik, poleg z dvema žlicama oblikuj žličnik iz maskarpone kreme, potem pa hruške prelij z žlico (ali dvema) sirupa.

Če želiš sladico še obogateti, dodaj razdrobljene piškote ali pa sesekljane pistacije ali pražene lešnike.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.