Enostavni domači churrosi (španski ocvrtki) s čokoladno pomako

, 6. Dec 2018 | No Comments

Churrosi so fantastična španska sladica, ki te bo začarala. Ne le zato, ker je tako zelo srčkana na pogled, ampak tudi zato, ker je nadvse slastna, pa še priprava je čisto enostavna. Trije res legitimni predlogi za pripravo, če mene vprašaš! Poleg pa pripravi še čokoladno pomako, ki res ne sme manjkati.

Churrosi, ki so letos – vsaj tako se mi zdi – začarali Slovenijo, so malo podobni našim krofom, le da je priprava 100x lažja! Nikoli prejšnja leta jih nisem zasledila v Sloveniji, letos pa so na meniju kar sredi praznične Ljubljane. Ne, nisem jih še poskusila, ampak jih bom zagotovo. To mi letos res ne uide! V Španiji churrose postrežejo s čokoladno pomako ali vročo čokolado in mislim, da te tradicije ni za prekinit. Čeprav so churrosi super tudi brez pomake, so – bodimo odkriti – še boljši z njo. Kajti saj vemo, da velja, da je vse enostavno še boljše s čokolado, kajne?

Sama krofov v življenju še nikoli nisem delala. Čeprav poznam postopek. In ravno ta je tisti, ki me odvrača od tega. Vso tisto čakanje, vzhajanja, pazenje … Čisto nič me ne mika. Da ne omenjam niti tega, da se mi zdi, da je pri krofih čisto preveč testa. So mi že boljši tisti manjši z luknjo in oblivom. Seveda priznam, da vsaj enkrat letno pojem tudi tiste prave navadne kroge z marmelado. Kupljene!

In potem so tu churrosi. Ti krofom podobne male paličice dišečega testa, pomočene v čokolado res začarajo. To svetovno znano sladice sem prvič poskusila to jesen v … ne boš verjel/a… v Sarajevu in bili so odlični! Pa sem si rekla, da jih pa res moram enkrat probat naredit doma! Pa sem našla recept in jih naredila. In potem še enkrat. In jih bom letos vsaj še dvakrat! Super so.

Preden ti povem, zakaj jih moraš pripravit, pa še nekaj drugih idej za letošnjo decembrsko sladkanje:

Pa pojdiva k današnjim churrosom. Ti mali churrosi so fenomenalni. Poglej si, kako jih pripraviš:

 1. Priprava enostavnega paljenega testa
  Testo za pripravo churrosov imaš pripravljeno v dobrih 15-ih minutah! Brez dooolgega čakanja, brez kompliciranih postopkov in brez posebnih sestavin. Potrebuješ le vodo, maslo, moko in jajca! Najprej v vodi stopiš maslo, v masleno mešanico vmešaš moko in počakaš 10 minut. Nato v maso postopoma dodajaš jajci in to je to!
 2. Cvrenje
  Čeprav sama sicer nikoli ne cvrem – še pohanje pripravim raje v pečici! – tu ne gre drugače. Se splača! Olje moraš segreti na 175°C, da je res vroče. Seveda pazljivo! Nato pa male kačice s čistimi škarjami nareže v olje in približno 5 minut cvreš, da se lepo zlato obarva. Za cvrenje uporabi rastlinsko olje, priporočam kar repično olje. Nato ga precedi, ohladi in shrani do naslednjič!
 3. Okraševanje
  Ocvrte churrose najprej položiš na kuhinjsko brisačo, nato pa povaljaš v mešanici sladkorja in cimeta. In churrrosi so pripravljeni! Tokrat sem za pripravo uporabila sladkor of Wiener Zucker Slovenija in se je obnesel res super. Zmešala sem ga s cimetom v prahu in mešanica je dišala res fenomenalno.
 4. Pomakanje v čokoladno pomako
  Za pomakanje churrosov čokoladno pomako pripraviš tako, da najprej segreješ smetano, potem pa vanjo položiš čokolado, malo soli in po želji še kave, malo počakaš in nato zmešaš v svilnato pomako.

Vidiš? TAKO enostavno je to. Potrebuješ le kakšnih 20 minut in fenomenalna sladica je pripravljena. Ker potrebuješ le nekaj osnovnih sestavin, lahko to sladico pripraviš tudi za nenapovedane goste. Ti obljubim, da bodo navdušeni tudi nad spremljanjem same priprave.

Pa še nekaj o oblikovanju churrosov. Jaz sem šla po nastavek za churrose v trgovino Peki na Rudniku v Ljubljani in zanje sem plačala le okoli 5 evrov. Vzela sem dve velikosti nastavkov in pa 10 vrečk za enkratno uporabo. Res ni veliko, pa še nastavek imaš za vse številne prihodnje uporabe. Seveda pa lahko narediš churrose tudi brez nastavka. Uporabi le vrečko, ki ji odreži en kot. Morda res ne bodo imeli brazdic, bodo pa vseeno dobri!

Sedaj pa mislim, da ti ne preostane drugega, kot pa da churrose pripraviš še letos . Če sem jih lahko jaz, jih boš pa tudi ti! Pa uživaj!

Recept je nastal v sodelovanju z Wiener Zucker Slovenija.

SESTAVINE (za približno 4 osebe)

Sestavine za paljeno testo:

 • 250 ml vode
 • 75 g masla
 • 125 g pšenične bele moke
 • 2 jajci
 • 1 žlička vanilijeve paste ali esence

Sestavine za okraševanje:

 • 2 žlički cimeta
 • 2 žlici sladkorja

Sestavine za čokoladno pomako:

 • 125 ml sladke smetane
 • 170 g (temne) čokolade
 • 1 žlička vanilijeve paste ali esence
 • 1 žlička kave (neobvezno, a priporočljivo)
 • ščepec soli

PRIPRAVA

V kozico z vodo daj maslo in segrevaj, da zavre in se maslo stopi. Vmešaj moko, da mešanica postane kepa in odstopa od kozice. Odstrani s štedilnika in pusti, da se 10 minut hladi. Nato v kepo umešaj najprej eno jajce, nato pa še drugo in obakrat zelo dobro premešaj.

Čokoladno omako pripravi tako, da najprej segrej sladko smetano, potem pa vanjo umešaj čokolado, vanilijevo pasto, sol in kavo in dobro premešaj, da se čokolada stopi in postane svetleča.

Mešanico prenesi v vrečko z zvezdastim nastavkom.

Olje segrej na 175°C, nato pa v segretega polagaj po približno 5 cm velike kose testa – prekini jih s čistimi škarjami. Peci jih približno 5 minut, medtem jih enkrat obrni.

Sladkor zmešaj s cimetom, nato pa razporedi na plitek krožnik. Pečene churrose položi na cimetov sladkor in jih povaljaj.

Še tople churrose (čeprav so odlični tudi sobne temperature!) postrezi s toplo (pravzaprav je dovolj, da je pač tekoča) čokoladno pomako in uživaj.

Samo poglej si no to notranjost churrosa! ♡

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply