Churrosi: enostavni španski ocvrtki s čokoladno pomako

0 comments

Churrosi so fantastična španska sladica, ki te bo začarala. Ne le zato, ker je tako zelo srčkana na pogled, ampak tudi zato, ker je nadvse slastna, pa še priprava je čisto enostavna. Trije res legitimni predlogi za pripravo, če mene vprašaš! Poleg pa pripravi še čokoladno pomako, ki res ne sme manjkati.

Churrosi, ki so zadnja leta – vsaj tako se mi zdi – začarali Slovenijo, so malo podobni našim krofom, le da je priprava 100x lažja! Še nekaj let nazaj jih nisem zasledila v Sloveniji, zadnja leta pa so na meniju tudi sredi praznične decembrske Ljubljane.

V Španiji churrose postrežejo s čokoladno pomako ali vročo čokolado in mislim, da te tradicije ni za prekinit. Čeprav so churrosi super tudi brez pomake, so – bodimo odkriti – še boljši z njo. Kajti saj vemo, da velja, da je vse enostavno še boljše s čokolado, kajne?

Sama krofov v življenju še nikoli nisem delala. Čeprav poznam postopek. In ravno ta je tisti, ki me odvrača od tega. Vso tisto čakanje, vzhajanja … Čisto nič me ne mika. Da ne omenjam niti tega, da se mi zdi, da je pri krofih čisto preveč testa. So mi že boljši tisti manjši z luknjo in oblivom. Seveda priznam, da vsaj enkrat letno pojem tudi tiste prave navadne kroge z marmelado. Kupljene!

In potem so tu churrosi. Ti krofom podobne male paličice dišečega testa, pomočene v čokolado res začarajo. To svetovno znano sladice sem prvič poskusila jeseni 2018 v Sarajevu in bili so odlični! Pa sem si takrat rekla, da jih pa res moram enkrat probat naredit doma! Pa sem našla recept in jih naredila. In potem še enkrat. In jih bom zagotovo še večkrat! Super so.

Preden ti povem, zakaj jih moraš pripravit, pa še nekaj drugih idej za decembrsko sladkanje:

Pa pojdiva k današnjim churrosom. Ti mali churrosi so fenomenalni. Poglej si, kako jih pripraviš:

 1. Priprava enostavnega paljenega testa
  Testo za pripravo churrosov imaš pripravljeno v dobrih 15-ih minutah! Brez dooolgega čakanja, brez kompliciranih postopkov in brez posebnih sestavin. Potrebuješ le vodo, maslo, moko in jajca! Najprej v vodi stopiš maslo, v masleno mešanico vmešaš moko in počakaš 10 minut. Nato v maso postopoma dodajaš jajci in to je to!
 2. Cvrenje
  Čeprav sama sicer nikoli ne cvrem – še pohanje pripravim raje v pečici! – tu ne gre drugače. Se splača! Olje moraš segreti na 175°C, da je res vroče. Seveda pazljivo! Nato pa male kačice s čistimi škarjami nareže v olje in približno 5 minut cvreš, da se lepo zlato obarva. Za cvrenje uporabi rastlinsko olje, priporočam kar repično olje. Nato ga precedi, ohladi in shrani do naslednjič!
 3. Okraševanje
  Ocvrte churrose najprej položiš na kuhinjsko brisačo, nato pa povaljaš v mešanici sladkorja in cimeta. In churrrosi so pripravljeni! Tokrat sem za pripravo uporabila sladkor of Wiener Zucker Slovenija in se je obnesel res super. Zmešala sem ga s cimetom v prahu in mešanica je dišala res fenomenalno.
 4. Pomakanje v čokoladno pomako
  Za pomakanje churrosov čokoladno pomako pripraviš tako, da najprej segreješ smetano, potem pa vanjo položiš čokolado, malo soli in po želji še kave, malo počakaš in nato zmešaš v svilnato pomako.

Vidiš? TAKO enostavno je to. Potrebuješ le kakšnih 20 minut in fenomenalna sladica je pripravljena. Ker potrebuješ le nekaj osnovnih sestavin, lahko to sladico pripraviš tudi za nenapovedane goste. Ti obljubim, da bodo navdušeni tudi nad spremljanjem same priprave.

Pa še nekaj o oblikovanju churrosov. Jaz sem šla po nastavek za churrose v trgovino Peki na Rudniku v Ljubljani in zanje sem plačala le okoli 5 evrov. Vzela sem dve velikosti nastavkov in pa 10 vrečk za enkratno uporabo. Res ni drago, pa še nastavek imaš za vse številne prihodnje uporabe. Seveda pa lahko narediš churrose tudi brez nastavka. Uporabi le vrečko, ki ji odreži en kot. Morda res ne bodo imeli brazdic, bodo pa vseeno dobri!

Sedaj pa mislim, da ti ne preostane drugega, kot pa da churrose pripraviš še letos . Če sem jih lahko jaz, jih boš pa tudi ti! Pa uživaj!

Za pripravo potrebuješ pravzaprav zelo osnovne pekarske sestavine. In dober sladkor.

Najprej pripravi paljeno testo in mešanico prenesi v vrečko z zvezdnatim nastavkom (ali v vrečko z odrezanim kotom).

Nato churrose ocvri v olju.

Nato pa povaljaj v sladkorju s cimetom.

 

Pripravi še čokoladno pomako in vanjo pomakaj najboljše še tople churrose.

 

Nato pa enostavno le uživaj!

Samo poglej si no to notranjost churrosa! ♡

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavni domači churrosi oz. španski ocvrtki s čokoladno pomako


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara

Description

Churrosi so fantastična španska sladica, ki te bo začarala. Ne le zato, ker je tako zelo srčkana na pogled, ampak tudi zato, ker je nadvse slastna, pa še priprava je čisto enostavna. Trije res legitimni predlogi za pripravo, če mene vprašaš! Poleg pa pripravi še čokoladno pomako, ki res ne sme manjkati.


Ingredients

Scale

Sestavine za paljeno testo:

250 ml vode
75 g masla
125 g pšenične bele moke
2 jajci
1 žlička vanilijeve paste ali esence

Sestavine za okraševanje in pečenje

2 žlički cimeta
2 žlici sladkorja
približno 0,5 rastlinskega (najbolje repičnega) olja za cvretje ali stopljenega gheeja

Sestavine za čokoladno pomako:

125 ml sladke smetane
150 g (temne) čokolade
1 žlička vanilijeve paste ali esence
1 žlička kave (neobvezno)
ščepec soli


Instructions

 1. Pripravi paljeno testo: V kozico daj vodo in maslo in segrej, da voda zavre in se maslo stopi. Nato dodaj moko in mešaj približno 2 do 3 minute, da mešanica postane kepa in odstopa od kozice. Nato kozico odstrani s štedilnika in pusti, da se 10 minut hladi. Potem v kepo umešaj najprej eno jajce, nato pa še drugo in obakrat zelo dobro premešaj.
 2. Churrose speci: Paljeno testo prenesi v vrečko z zvezdastim nastavkom (ali v navadno vrečko za vlaganje, ki ji odreži eno konico). Olje segrej na 175°C, nato pa v segretega polagaj po približno 5 cm velike kose testa – prekini jih s čistimi škarjami. Peci jih približno 5 minut na eni strani, nato pa jih obrni in speci še na drugi strani.
 3. Pripravi sladkorni posip: Sladkor zmešaj s cimetom, nato pa mešanico razporedi na plitek krožnik. Pečene churrose najprej za minuto odloži na s papirnato brisačo obložen krožnik, nato pa še v cimetovo mešanico in jih v njej povaljaj, da se cimetova mešanico oprime celotnega churrosa.
 4. Pripravi čokoladno pomako: Čokoladno pomako pripravi tako, da najprej do vretja in nič več segrej sladko smetano, nato pa vanjo umešaj čokolado, vanilijevo pasto, sol in kavo in dobro premešaj, da se čokolada stopi in pomaka postane svetleča.
 5. Postrezi: Še tople churrose (čeprav so odlični tudi sobne temperature!) postrezi s toplo (pravzaprav je dovolj, da je pač tekoča) čokoladno pomako in uživaj.

Notes

Recept je nastal v sodelovanju z Wiener Zucker Slovenija.

Če nimaš vrečke z zvezdantim nastavkom uporabi čisto vrečko za vlaganje in ji odreži en konček.

Olje lahko za cvretje uporabiš večkrat. Uporabi rastlinsko, najbolje repično olje. Lahko pa churrose spečeš tudi v stopljenem gheeju.

Churrosi so najboljši topli, odlični pa so tudi sobne temperature. Če jih pripraviš več, jih hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Pred postrežbo jih le vzemi iz hladilnika, da se ponovno malo segrejejo.

Večkrat lahko segreješ tudi čokoladno pomako. Ob segrevanju ji le dodaj kakšno žličko sladke smetane ali mleka.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2018, v februarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.