Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavni domači churrosi oz. španski ocvrtki s čokoladno pomako


  • Author: Barbara

Description

Churrosi so fantastična španska sladica, ki te bo začarala. Ne le zato, ker je tako zelo srčkana na pogled, ampak tudi zato, ker je nadvse slastna, pa še priprava je čisto enostavna. Trije res legitimni predlogi za pripravo, če mene vprašaš! Poleg pa pripravi še čokoladno pomako, ki res ne sme manjkati.


Ingredients

Scale

Sestavine za paljeno testo:

250 ml vode
75 g masla
125 g pšenične bele moke
2 jajci
1 žlička vanilijeve paste ali esence

Sestavine za okraševanje in pečenje

2 žlički cimeta
2 žlici sladkorja
približno 0,5 rastlinskega (najbolje repičnega) olja za cvretje ali stopljenega gheeja

Sestavine za čokoladno pomako:

125 ml sladke smetane
150 g (temne) čokolade
1 žlička vanilijeve paste ali esence
1 žlička kave (neobvezno)
ščepec soli


Instructions

  1. Pripravi paljeno testo: V kozico daj vodo in maslo in segrej, da voda zavre in se maslo stopi. Nato dodaj moko in mešaj približno 2 do 3 minute, da mešanica postane kepa in odstopa od kozice. Nato kozico odstrani s štedilnika in pusti, da se 10 minut hladi. Potem v kepo umešaj najprej eno jajce, nato pa še drugo in obakrat zelo dobro premešaj.
  2. Churrose speci: Paljeno testo prenesi v vrečko z zvezdastim nastavkom (ali v navadno vrečko za vlaganje, ki ji odreži eno konico). Olje segrej na 175°C, nato pa v segretega polagaj po približno 5 cm velike kose testa – prekini jih s čistimi škarjami. Peci jih približno 5 minut na eni strani, nato pa jih obrni in speci še na drugi strani.
  3. Pripravi sladkorni posip: Sladkor zmešaj s cimetom, nato pa mešanico razporedi na plitek krožnik. Pečene churrose najprej za minuto odloži na s papirnato brisačo obložen krožnik, nato pa še v cimetovo mešanico in jih v njej povaljaj, da se cimetova mešanico oprime celotnega churrosa.
  4. Pripravi čokoladno pomako: Čokoladno pomako pripravi tako, da najprej do vretja in nič več segrej sladko smetano, nato pa vanjo umešaj čokolado, vanilijevo pasto, sol in kavo in dobro premešaj, da se čokolada stopi in pomaka postane svetleča.
  5. Postrezi: Še tople churrose (čeprav so odlični tudi sobne temperature!) postrezi s toplo (pravzaprav je dovolj, da je pač tekoča) čokoladno pomako in uživaj.

Notes

Če nimaš vrečke z zvezdantim nastavkom uporabi čisto vrečko za vlaganje in ji odreži en konček.

Olje lahko za cvretje uporabiš večkrat. Uporabi rastlinsko, najbolje repično olje. Lahko pa churrose spečeš tudi v stopljenem gheeju.

Churrosi so najboljši topli, odlični pa so tudi sobne temperature. Če jih pripraviš več, jih hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Pred postrežbo jih le vzemi iz hladilnika, da se ponovno malo segrejejo.

Večkrat lahko segreješ tudi čokoladno pomako. Ob segrevanju ji le dodaj kakšno žličko sladke smetane ali mleka.