Tajski mangov suši s kokosovim rižem

0 comments

Mangov suši s kokosovim rižem

Pričaraj si tajske okuse kar doma – potrebuješ riž, mango, kokosovo mleko in nekaj začimb. Priprava teh sušijev je bolj enostavna, kot je videti na prvi pogled, potrebuješ oster nož, desko in žlico. In lačen želodček. Suši je dober ohlajen ali sobne temperature, zato ga lahko pripraviš tudi za druženja s prijatelji.

Celo življenje sem se izogibala sušiju, že sama misel na surovo ribo me je stresla. Čeprav sem ga kakšno leto nazaj prvič poskusila – nedolžnost sem izgubila s Sushi Spotting sušijem in mi je sedaj prav všeč – mi je žal, da nisem že leta nazaj poskusila kak sladek suši brez rib. Kot recimo ta v današnjem receptu, ki ne vsebuje rib oziroma morskih sadežev.

Ta sladek suši, ki izgleda prav lepo!, bo všeč tudi otrokom, lahko ga jedo tudi nosečnice, ki surovih rib ne smejo, in pa celo vegani – v tem receptu sem sicer uporabila navadno in kokosovo mleko, a riž lahko skuhaš tudi le v kokosovem mleku.

Za pripravo tega recepta potrebuješ res sladek mango, tisti trdi in nitkasti mangoti tu ne pridejo v poštev. Jaz sem v zadnjih letih res dober mango našla le v Lidlu, drugje mi tako dobrega še ni uspelo najti. Super sladki in zreli mangoti so tisti, ki so rdeči in dišiiiiiiiiijo. Mango zelo težko dozoriš doma, lahko ga le zmehčaš, zato je res fajn, če kupiš zrelega. Le poskusi ga pustiti dovolj za sušije, meni je to komaj uspelo – veeeeeliko rezinic je izginilo že med pripravo! Le kam so šle *se oblizne* … 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 200 g riža (za suši)
 • 4,5 dcl (sojinega) mleka
 • 1,5 dcl kokosovega mleka
 • 1/2 žličke kardamona v prahu (neobvezno)
 • 1/2 žličke cimeta
 • 2 žlici (rjavega) sladkorja
 • 1 žlička vanilijeve esence
 • 1/2 zrelega manga
 • 1 limeta
 • 1 žlica kokosove moke
 • metini listki

PRIPRAVA

Mango olupi in nareži na tanke lističe, te pa pokapaj z limetinim sokom.

Mangov suši s kokosovim rižem

Na suhi ponvi na hitro prepraži kokosovo moko – le kakšno minuto, pazi, da se ti ne prismodi. Popražen kokos potem le prenesi v skodelico – v ponvici bi se zažgal, saj je še vroča.

Mangov suši s kokosovim rižem

Skuhaj mlečni riž. Zavri navadno mleko, ga sladkaj in odišavi s kardamonom, cimetom in vanilijevo esenco in zavri. V vrelo mleko stresi riž in ga počasi kuhaj, riž redno mešaj, da se ti ne prime. Po 15 minutah kuhanja v kozico zlij še kokosovo mleko in premešaj.

Mangov suši s kokosovim rižem

Riž skuhaj do mehkega, vse skupaj kuhaj približno 20 minut, če se mleko že pokuha in riž še ni kuhan, dodaj še nekaj mleka. Kuhan riž – naj popije vse mleko – prenesi v skodelico in pusti, da se ohlaja.

Mangov suši s kokosovim rižem

Med hlajenjem se bo riž začel strjevati, zato ga oblikuj v majhne kupčke, še preden se popolnoma ohladi. V kupčke jih oblikuj z dvema velikima žlicama – žlico riža zajemi z eno, potem pa riž prenesi na drugo žlico in z njo kupček prenesi na servirni krožnik. Riž mora biti že toliko hladen in strjen, da se kupček ne bo razlezel.

Mangov suši s kokosovim rižem

Na vsak kupček položi tanko rezinico manga in na vrh še ščepec popraženega kokosa. Dekoracijo lahko zaključiš z listom mete. Uživaj!

Mangov suši s kokosovim rižem

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.