Odlične špinačne palačinke z borovnicami

0 comments

Ja, zelene palačinke! Narejene z mlado špinačo, grškim jogurtom in polnozrnato (ali pa tudi ne, ti se odloči) moko ter sladkane le z medom. Tako mehke so, da se kar stopijo v ustih. Okrasi in obogati jih s svežimi borovnicami ter prelij z medom in uživancija je 100% zagotovljena!

Špinača! Borovnice! Grški jogurt! Med! <3 Same odlične (in zdrave) sestavine, ki skupaj tvorijo ene najbolj mehkih, dišečih in okusnih palačink na svetu. Pravzaprav je takole – poleti so na prvem mestu najboljših palačink na svetu te špinačne palačinke, bučne palačinke pa so najboljše na svetu jeseni in pozimi, ko so na razpolago rumene buče.

Ker so te špinačne palačinke resnično božanske predlagam, da pripraviš dvojno ali celo trojno količino mase, spečeš cel kup palačink, poskusiš ne pojesti vseh in ohlajene zamrzneš. Čudovito se odtajajo in so ti nasledjič na razpolago v petih minutah.

Zaradi ravno pravega razmerja sestavin so palačinke čudovite kar same, lahko pa jih še dodatno nadgradiš s svežimi borovnicami – da, borovnice in špinača se čudovito ujemata – in nekaj kapljicami medu. Lahko jih poješ še z malo grškega jogurta, lahko tudi s skuto, pa morda s čokoladnim namazom. Lahko pa te palačinke poješ tudi “na slano”, kar pomeni, da jim dodaš slane sestavine – jajce, sir itd.

Pa še eno dejstvo pred nadaljujeva – brez skrbi, te palačinke nimajo posebnega okusa po špinači, zato jih lahko ješ tudi, če špinače ne maraš preveč. Kajti okus imajo po božanskosti! 😉

Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako palačinke pripraviti, pa še nekaj odličnih receptov s svežo špinačo:

Še več receptov z uporabo špinače najdi pod oznako špinača.

Priprava teh palačink je zelo enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave teh palačink, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej vse (razen pecilnega praška) stresi v mešalnik in zmiksaj. Nato dodaj pecilni prašek in nežno, a dobro premešaj. Če želiš, za merico uporabi kar žlico za sladoled, da bodo vse palačinke enako velike.

Palačinke peci po nekaj minut na vsaki strani. Palačinko obrni, ko se na vrhu začnejo pojavljati mehurčki.

Po nekaj palačink serviraj na krožnik, dodaj borovnice in vse pokapaj z medom.

TAKO dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlične špinačne palačinke z borovnicami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ja, zelene palačinke! Narejene z mlado špinačo, grškim jogurtom in polnozrnato (ali pa tudi ne, ti se odloči) moko ter sladkane le z medom. Tako mehke so, da se kar stopijo v ustih. Okrasi in obogati jih s svežimi borovnicami ter prelij z medom in uživancija je 100% zagotovljena!


Ingredients

Scale

Sestavine za palačinkino maso:

Ostale sestavine:

 • (kokosovo) maslo za pečenje palačink
 • med ali agavin sirup
 • sveže borovnice

Instructions

 1. Pripravi palačinkino maso: V mešalnik daj špinačo, jajce, jogurt, mleko, med in moko in zmiksaj, da dobiš tekočino, ki izgleda kot gost smuti. Maso prelij v skledo, dodaj pecilni prašek in nežno, a dobro premešaj.
 2. Palačinke speci: Ponev za peko palačink ali kar navadno ponev dobro segrej. Na segreto ponev daj majhen košče kokosovega masla in počakaj, da se stopi. Na ponev prenesi približno polovico zajemalke mase in jo razporedi v krog. Ko se na palačinki začnejo delati mehurčki, jo obrni in popeci še na drugi strani. Tako speci palačinke iz vse mase.
 3. Serviraj: Pečene palačinke serviraj na krožnik, okrasi s svežimi borovnicami in pokapaj z medom ali agavinim sirupom. Postrezi in brundaj od užitka!

Notes

Uporabi katero koli moko, lahko navadno pšenično, polnozrnato pšenično ali celo (polnozrnato) pirino.

Mase še nikoli nisem pripravila s katerim koli drugim jogurtom, predvidevam pa, da bi bil ok tudi z gostejšim navadnim tekočim jogurtom.

Za peko uporabi kokosovo maslo ali pa navadno (repično) olje, lahko tudi maslo.

Pečene in ohlajene palačinke lahko tudi zamrzneš. Ko si jih zaželiš, jih postavi na pult (ali čez noč v hladilnik), da se odmrznejo, nato pa na hitro segrej na ponvi, v mikrovalovni pečici ali v pečici.

Palačinke so odlične tudi same, lahko pa jih postrežeš z grškim jogurtom in/ali sadjem – borovnice so odlična izbira! Lahko jih postrežeš tudi s slanimi sestavinami – jajcem, sirom …

Te palačinke ne narastejo tako zelo kot klasične ameriške palačinke, so pa vseeno nadvse mehke, neverjetno dišijo in so odličnega okusa.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 10 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2016, v juliju 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.