Špinačne palačinke z borovnicami

, 8. Jul 2016 | No Comments

Zelene palačinke?! Zelene palačinke! Narejene iz mlade špinače, grškega jogurta in polnozrnate moke, brez maščob in sladkorja. Tako mehke so, da se kar stopijo v ustih. Okrasi jih s svežimi borovnicami in prelij z medom in uživancija je zagotovljena.

Špinača! Borovnice! Grški jogurt! <3 Polnozrnata pirina moka! Med! Jajce! <3 Same odlične in zdrave sestavine. Ki pa skupaj tvorijo ene najbolj mehkih, dišečih in okusnih palačink na svetu. Na prvem mestu najboljših palačink na svetu jim družbo delajo bučne palačinke, ki so prav tako odlične, mehke in dišeče. Ok, naj bo tako – špinačne palačinke so najboljše na svetu poleti, ko je na razpolago sveža mlada špinača, bučne palačinke pa so najboljše na svetu jeseni in pozimi, ko so na razpolago rumene buče. 😉

Ker so te špinačne palačinke resnično božanske – kar vprašaj Domna, kako hitro so izginile – predlagam, da pripraviš dvojno ali celo trojno količino mase, spečeš cel kup palačink, poskusiš ne pojesti vseh in ohlajene zamrzneš. Čudovito se odtajajo in so ti nasledjič na razpolago v petih minutah.

Zaradi ravno pravega razmerja sestavin so palačinke čudovite kar same, lahko pa jih še dodatno nadgradiš s svežimi borovnicami – da, borovnice in špinača se čudovito ujemata – in nekaj kapljicami medu. Pa brez skrbi – nimajo okusa po špinači, okus imajo po božanskosti! 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za palačinkino maso:

  • 250 g (grškega nemastnega) jogurta
  • 0,5 dcl mleka
  • 1 žlica medu
  • 1 velika pest sveže mlade špinače
  • 1 jajce
  • 130 g (polnozrnate pirine) moke
  • 1 žlička pecilnega praška

Ostale sestavine:

  • (kokosovo) maslo za pečenje palačink
  • med ali agavin sirup
  • sveže borovnice

Špinačne palačinke z borovnicami

PRIPRAVA

V mešalnik daj špinačo, jogurt, mleko, med in špinačo in zmiksaj, da dobiš tekočino, ki izgleda kot smuti.

Potem v mešalnik daj še jajce in še enkrat zmiksaj. V zmiksano tekočino stresi moko in še enkrat zmiksaj.

Gosto palačinkino maso prelij v skledo, dodaj pecilni prašek in nežno, a dobro premešaj.

Ponev za peko palačink ali kar navadno ponev dobro segrej. Če bo ponev resnično razbeljena, se palačinke ne bodo prijele.

Na segreto ponev daj majhen košče kokosovega masla in počakaj, da se stopi. Na ponev prenesi približno polovico zajemalke mase in jo razporedi v krog. Ko se na palačinki začnejo delati mehurčki, jo obrni …

Špinačne palačinke z borovnicami

… in popeci še na drugi strani. Tako speci palačinke iz vse mase.

Špinačne palačinke z borovnicami

Pečene palačinke serviraj na krožnik, …

… okrasi s svežimi borovnicami in pokapaj z medom ali agavinim sirupom. Postrezi in brundaj od užitka!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply