Klasične ameriške puhaste palačinke

0 comments

Te puhaste in dišeče palačinke se kar topijo v ustih. Pripravi jih, saj je popolnoma enostavno, nato pa jih prelij z javorjevim sirupom ali tekočim medom, namaži z marmelado ali pa z lešnikovo kremo, poleg pa postreži s svežim sadjem. Božansko!

Vsak mora znati speči palačinke. In to ne le tiste vsem znane tanke palačinke, ampak tudi te puhaste, debeljše, ameriške. Priprava res morda vzame kakšno minuto dlje, a se nato spečejo hitreje, pa smo na istem. Ta recept za klasične ameriške palačinke si moraš shraniti, saj so božanske!

Pa poglejva, kako lahko te božanske palačinke postrežeš. Originalne ameriške palačinke v ZDA največkrat postrežejo z malo masla – ki se na vročih palačinkah začne topiti – in z javorjevim sirupom. Seveda pa lahko palačinke postrežeš z najljubšo marmelado, lešnikovim namazom, medom, sadjem … Odlične pa so tudi kar same, zato le previdno, ko jih pečeš, da ne bodo vse zginile še pred postrežbo.

Najtežja stvar pri pripravi teh palačink je ločevanje beljaka in rumenjaka. Tako to narediš: primi jajce, ga nežno potolci ob dno pulta – nikar ga ne potolci ob rob sklede, saj se takrat še raje ponesreči – ga s prsti primi na obeh koncih in nežno loči tam, kjer se je prelomil. Jajce bo le na eni polovički prelomljene lupine, tvoja misija pa je s prosto polovico lupine zajeti ves rumenjak in v drugi polovici lupine pustiti le beljak. Če ne uspe takoj, poskusi še enkrat. Najverjetneje se ti bo beljak zlil ven iz lupine, zato poskrbi, da to počneš nad skodelico. Nato ves beljak spusti v skodelico, s polovičko lupine pa rumenjak prenesi v drugo skodelico. Nič hudega, če kaj beljaka ostane pri rumenjaku, poskrbi le, da bo beljak čim bolj čist, torej brez rumenjaka. Če slučajno kakšna kapljica rumenjaka le uide k beljaku, se ne sekiraj preveč. Sneg bi se vseeno moral narediti. Z vajo pa bo ločevanje rumenjaka in beljaka postalo resnično enostavno. Le pogumno!

Z maso, ki jo pripraviš z navedenimi sestavinami, lahko spečeš približno 8 palačink – 4 jih nameni eni osebi, s preostalimi pa se pockrljaj ti.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava celoten potek priprave, pa še nekaj odličnih receptov za pripravo takih in drugačnih (tudi slanih!) palačink:

Še več idej za sladice pa najdi pod oznako Sladice.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančno količino posameznih sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej loči beljak od rumenjaka in s ščepcem soli pripravi sneg. Nato pripravi zmes in ji na koncu nežno umešaj sneg. Ko zmesi dodaš sneg, palačinke speci takoj.

Palačinke obrni takrat, ko se na vrhu začnejo delati mehurčki. Pozor, palačinke se bodo napihnile šele takrat, ko jih obrneš.

Speci en tak visok kupček nebes.

Postrezi jih s čimer koli. Klasične ameriške postrežejo z maslom in javorjevim sirupom, jaz pa sem namesto masla dodala sveže borovnice.

Poglej, kako puhaste so. Aaaah.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Klasične ameriške puhaste palačinke


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Te puhaste in dišeče palačinke se kar topijo v ustih. Pripravi jih, saj je popolnoma enostavno, nato pa jih prelij z javorjevim sirupom ali tekočim medom, namaži z marmelado ali pa z lešnikovo kremo, poleg pa postreži s svežim sadjem. Božansko!


Ingredients

Scale

1 jajce
100 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
1 dl mleka
0,5 dcl vode
(kokosovo) maslo za mazanje ponve
javorjev sirup
sveže sadje


Instructions

  1. Pripravi maso: Jajce ubij in loči rumenjak od beljaka. Z beljakom in ščepcem soli naredi sneg – z metlico beljak ročno stepaj, v parih minutah dobiš kompakten sneg. Rumenjak zmešaj, dodaj mleko in vodo ter premešaj. Moki dodaj pecilni prašek in oboje dobro umešaj z rumenjakom, mlekom in vodo. Na koncu v maso nežno z lopatko umešaj še sneg.
  2. Palačinke speci: Ponev dobro segrej, potem pa dodaj malo masla. Z veliko žlico oblikuj male palačinke. Palačinke se bodo dvignile šele potem, ko jih obrneš. Pred vsako novo rundo palačink na ponvi segrej malo masla. Na enak način speci palačinke iz vse mase.
  3. Serviraj: Palačinke skupaj s sadjem serviraj na krožnik, prelij z javorjevim sirupom ter postrezi.

Notes

Za peko palačink uporabi kokosovo maslo, navadno maslo ali rastlinsko olje.

Palačinke lahko pripraviš tudi s polnozrnato (pirino) moko.

Sneg se bo najbolj uspel, če beljak ne vsebuje sledi rumenjake in če mu dodaš sol. Pripravi ga ročno ali pa z mešalnikom.

Pripraviš lahko več palačink, jih ohladiš in zamrzneš. Nato jih odmrzni na sobni temperaturi in nato na hitro pogrej na ponvi z malo maščobe, v pečici na približno 150°C ali v mikrovalovni pečici.

Palačinke postrezi z javorjevim sirupom, marmelado, lešnikovim namazon … odlične pa so tudi popolnoma same.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v novembru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Ameriške palačinke z javorjevim sirupom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.