Klasične ameriške puhaste palačinke

0 comments

Te puhaste in dišeče palačinke se kar topijo v ustih! Zveni dobro? Ker JE dobro. Pripravi te palačinke, popolnoma enostavno je. Nato pa jih prelij z javorjevim sirupom ali tekočim medom, namaži z marmelado ali pa z lešnikovo kremo, poleg pa postreži s svežim sadjem. Njam!

Vsak mora v življenju znati speči palačinke. In to ne le vsem znane tanke palačinke, ampak tudi te puhaste, debeljše ameriške. Priprava res morda vzame kakšno minuto dlje, a se nato spečejo hitreje, pa smo na istem! Ta recept za klasične ameriške palačinke si moraš shranit, saj so božanske!

Pa poglejva, kako lahko te božanske palačinke postrežeš. Originalne ameriške palačinke v ZDA največkrat postrežejo z malo masla – ki se na vročih palačinkah začne topiti – in z javorjevim sirupom. Če javorjevega sirupa še ne poznaš, ti predlagam, da ga spoznaš prav s tem receptom. Kupiš ga lahko že v skoraj vseh trgovinah! Seveda pa lahko palačinke postrežeš z najljubšo marmelado, lešnikovim namazom, medom, sadjem … Odlične pa so tudi kar same, zato le previdno, ko jih pečeš, da ne bodo vse zginile še pred postrežbo.

Najtežja stvar pri pripravi teh palačink je ločevanje beljaka in rumenjaka. Tako to narediš: primi jajce, ga nežno potolci ob dno pulta – nikar ga ne potolci ob rob sklede, saj se takrat še raje ponesreči – ga s prsti primi na obeh koncih in nežno loči tam, kjer se je prelomil. Jajce bo le na eni polovički prelomljene lupine, tvoja misija pa je s prosto polovico lupine zajeti ves rumenjak in v drugi polovici lupine pustiti le beljak. Če ne uspe takoj, poskusi še enkrat. Najverjetneje se ti bo beljak zlil ven iz lupine, zato poskrbi, da to počneš nad skodelico. Nato ves beljak spusti v skodelico, s polovičko lupine pa rumenjak prenesi v drugo skodelico. Nič hudega, če kaj beljaka ostane pri rumenjaku, poskrbi le, da bo beljak čim bolj čist, torej brez rumenjaka. Če slučajno kakšna kapljica rumenjaka le uide k beljaku, se ne sekiraj preveč. Sneg bi se vseeno moral narediti. Z vajo pa bo ločevanje rumenjaka in beljaka postalo resnično enostavno. Le pogumno!

Z maso, ki jo pripraviš z navedenimi sestavinami, lahko spečeš približno 11 palačink – 5 jih nameni eni osebi, s šestimi pa se pockrljaj ti – kuhar mora biti nagrajen! 😉

Preden pa pogledava celoten potek priprave, pa še nekaj odličnih receptov za pripravo takih in drugačnih (tudi slanih!) palačink:

Še več idej za sladice pa najdi pod oznako Sladice.

Za pripravo potrebuješ te sestavine.

Najprej loči beljak od rumenjaka in pripravi sneg. Nato pripravi zmes in ji na koncu nežno umešaj sneg. Ko zmesi dodaš sneg, palačinke speci takoj.

Palačinke se bodo napihnile šele takrat, ko jih obrneš.

Speci en tak visok kupček nebes.

Postrezi jih s čimer koli. Klasične ameriške postrežejo z maslom in javorjevim sirupom.

Poglej, kako puhaste so. Aaaah.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Klasične ameriške puhaste palačinke


  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Te puhaste in dišeče palačinke se kar topijo v ustih! Zveni dobro? Ker JE dobro. Pripravi te palačinke, popolnoma enostavno je. Nato pa jih prelij z javorjevim sirupom ali tekočim medom, namaži z marmelado ali pa z lešnikovo kremo, poleg pa postreži s svežim sadjem. Njam!


Ingredients

Scale

1 jajce
100 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
1 dcl mleka
0,5 dcl vode
maslo za mazanje ponve
javorjev sirup


Instructions

  1. Pripravi maso: Jajce ubij in loči rumenjak od beljaka. Iz beljaka in ščepca soli naredi sneg – z metlico beljak ročno stepaj, v parih minutah dobiš kompakten sneg. Rumenjak zmešaj, dodaj mleko in vodo ter premešaj. Moki dodaj pecilni prašek in oboje dobro umešaj z rumenjakom, mlekom in vodo. Na koncu v maso nežno umešaj še sneg.
  2. Palačinke speci: Ponev dobro segrej, potem pa dodaj malo masla. Z veliko žlico oblikuj male palačinke. Palačinke se bodo dvignile šele potem, ko jih obrneš. Pred vsako novo rundo palačink na ponvi segrej malo masla. Na enak način speci palačinke iz vse mase.
  3. Serviraj: Palačinke skupaj s sadjem serviraj na krožnik, prelij z javorjevim sirupom ter postrezi.

Notes

Za peko palačink uporabi kokosovo maslo, navadno maslo ali rastlinsko olje.

Palačinke lahko pripraviš tudi s polnozrnato (pirino) moko.

Sneg se bo najbolj uspel, če beljak ne vsebuje sledi rumenjake in če mu dodaš sol. Pripravi ga ročno ali pa z mešalnikom.

Pripraviš lahko več palačink, jih ohladiš in zamrzneš. Nato jih odmrzni na sobni temperaturi in nato na hitro pogrej na ponvi z malo maščobe, v pečici na približno 150°C ali v mikrovalovni pečici.

Palačinke postrezi z javorjevim sirupom, marmelado, lešnikovim namazon … odlične pa so tudi popolnoma same.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v juniju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Ameriške palačinke z javorjevim sirupom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.