Tale kombinacija okusov zažiga! Ajdova moka, gobe in špinača so super prijatelji in v tej jedi res zažigajo. Ajdove palačinke pripravi doma, lahko pa jih tudi kupiš. Poleg postrezi s solato. Če želiš te palačinke še obogatiti, jim dodaj sir, a meni so brez sira najboljše.
Ta jed je fenomenalna! Okusi te bodo navdušili. Že odkar sva bila z Domnom v Parizu, kjer sva prvič poskusila slane ajdove palačinke z nadevom, sva oboževalca slanih palačink. Pripravim jih res čisto premalokrat! Se bom pa potrudila in scomprala še kak recept. 🙂
Kombinacija ajde, gob in špinače ni nova kombinacija. Zelo podobno kombinacijo okusov sem že pripravila – tale brusketa z gobami je prav tako čudovita. Pripravi se hitreje kot te palačinke, zato jih pripravi takrat, ko se ti mudi. Sicer pa zavihaj rokave in pripravi te ajdove palačinke – navdušile te bodo!
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za ajdove palačinke:
- 120 g ajdove moke
- 30 g polnozrnate pšenične moke
- 1 ščepec soli
- 3,5 dcl vode
- 1 jajce
- olje ali kokosovo maslo
Ostale sestavine:
- 250 g gob
- 60 g sveže špinače
- 2 stroka česna
- 1 por
- olivno olje
- sol
- poper
- 2 koščka masla
- 1 dcl belega vina
PRIPRAVA
Najprej pripravi maso za ajdove palačinke. V skledo presej obe moki in sol. Dodaj vodo in dobro premešaj. V manjši skodelici razžvrkljaj eno jajce in tega umešaj v vodo z moko. Dobro premešaj, da dobiš gosto maso za palačinke. Maso pusti počivati približno 15 minut.
Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela). Na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja ali kokosovega masla in zajemalko mase. Ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve in peci 2 minuti na eni strani in približno enako časa še na drugi strani. Speci vse palačinke – mase je dovolj za približno 4 debelejše palačinke. Palačinke shrani na toplem.
Gobe nareži na rezinice, česen sesekljaj, por pa nareži na kolute.
V večji kozici segrej žličko olja in stopi košček masla. Dodaj por in praži toliko časa, da se por zmehča, a ne obarva.
Potem dodaj česen in premešaj in praži toliko časa, da česen zadiši. Potem v kozico stresi gobe in praži 5 minut, da se gobe zmehčajo in spustijo vodo. Potem v kozico zlij vino in praži toliko časa, da alkohol izpari in da se skoraj vsa tekočina ukuha. Gobe posoli in popopraj. Dodaj polovico sesekljanega peteršilja in premešaj.
Dodaj špinačo in premešaj, da uvene. Potem dodaj še preostalo maslo in kuhaj še toliko časa, da se maslo stopi in prepoji z gobami in špinačo.
Potem zelenjavo poskusi in dosoli, če je potrebno, potem pa zelenjavo odstavi z ognja in vanjo umešaj še skoraj ves preostal peteršilj.
Tople ajdove palačinke obloži z vročo zelenjavo in okrasi s preostalim peteršiljem. Takoj postrezi in uživaj!