Ves čas ješ palačinke samo z marmelado ali Nutello? Poskusi nov okus in pripravi palačinke s kislo smetano in kokosom. Zveni že neverjetno, a je resnično čudovito, saj je osvežilno, ravno prav sladko in tako zelo dobro. Čokolada je neobvezna, vendar veva, da ni za izpustit! Poskusi, ker je res neverjetno!
Kakšno bi bilo življenje, če bi vsak ljubi dan počeli, jedli, gledali, poslušali … vedno popolnoma isto?! Življenje je za živeti, poskušati nove stvari, nove hrane, nova doživetja in nove izkušnje. Zato ti polagam na srce, da poskusiš te palačinke. Resnično so odlične. Sicer pa, če ti ne bodo všeč – v kar 100% dvomim – greš lahko naslednjič brez slabe vesti ponovno nazaj k marmeladi in Nutelli!
Prepričana sem, da tako kot skoraj vsi na svetu, obožuješ palačinke. S katerim koli namazom že. Pa veš, kako pripraviti mehke palačinke, ki se ne trgajo in nimajo trdih in hrustljavih robov? Predlagam, da poskusiš moj recept. Vedno in povsod uspejo. Pa še Radenske – kar vsi priporočajo – ne potrebuješ.
Za pripravo odličnih mehkih palačink potrebuješ:
- JAJCE – Če pripraviš do kakšnih 15 palačink bo eno jajce čisto dovolj. Ne vem, zakaj nekateri pretiravajo s količino jajc. Meni imajo palačinke z več jajc nekako čuden vonj. Ti pa seveda uporabi več jajc, če želiš.
- MLEKO – Jaz vedno uporabim kravje mleko, ponavadi tisto z 1,2% maščobe, ti pa lahko tudi manj ali bolj mastno. Z rastlinskimi napitki palačink še nisem nikoli pekla, pravijo pa, da tudi deluje.
- MOKO – Za tokratno fotkanje sem uporabila belo pšenično moko, da izgledajo bolj svetle in tako bolj privlačne. Sicer pa večkrat uporabim mešanico navadne in polnozrnate moke, največkrat pa uporabim polnozrnato pirino moko. V tem primeru uporabim malenkost več vode, saj polnozrnata moka vpije več tekočine.
- SODO BIKARBONO – Ta poskrbi, da so palačinke bolj mehke in se ne trgajo.
- VODO – Da. Trik v mehkih palačinkah je, da ne uporabiš le mleka, ampak tudi nekaj vode. Razmerje skupne tekočine je približno 1/3 vode in 2/3 mleka.
- SOL – Čisto malo soli poskrbi za čudovit okus palačink. Nekateri dodajajo sladkor, a se meni to zdi odveč, saj sladkobo lahko reguliramo z nadevi oz. namazi.
Tokrat sem za nadev uporabila magično kombinacijo kisle smetane in kokosove moke. Za sladkobo sem dodala nekaj vanilijevega sladkorja. Da pa bodo palačinke že takoj na prvi pogled začarale, sem jih pokapala s stopljeno čokolado. Kaj niso lepe?
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledaš, kako vse skupaj pripraviš, pa zato, ker receptov za odlične palačinke ni nikoli dovolj, prilagam še nekaj idej za morda nenavadne, a božanske palačinke:
- Odlične špinačne palačinke z borovnicami
- Pehtranove palačinke z makom in skuto
- Gratinirane ajdove palačinke s skuto
- Ovseno-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami
- Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke
- Palačinka iz pečice z jagodami
- Klasične ameriške puhaste palačinke
Še več palačink – tudi slanih – najdi pod oznako Palačinke.
Za pripravo teh božanskih palačink potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi maso za palačinke, nato pa še nadev.
Palačinke speci ter namaži z nadevom in zavij.
Pokapaj s stopljeno čokolado in okrasi z nekaj kokosove moke. BOŽANSKO!
Neverjetne palačinke s kokosom
- Total Time: 20 minut
- Yield: za približno 6 palačink
Description
Ves čas ješ palačinke samo z marmelado ali Nutello? Poskusi nov okus in pripravi palačinke s kislo smetano in kokosom. Zveni že neverjetno, a je resnično čudovito, saj je osvežilno, ravno prav sladko in tako zelo dobro. Čokolada je neobvezna, vendar veva, da ni za izpustit! Poskusi, ker je res neverjetno!
Ingredients
Sestavine za palačinke:
- 1 jajce
- 100 g moke
- 1/4 žličke sode bikarbone
- 1 majhen ščepec soli
- 1,5 dl mleka
- 1 dcl vode
Sestavine za nadev:
- 1 mali lonček kisle smetane
- 4 žlice kokosove moke
- 1 žlica sladkorja in/ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja
Ostale sestavine:
- 1 žlička kokosove moke
- 2 rebri (temne) čokolade
- (kokosovo) olje za peko palačink
Instructions
- Masa za palačinke: S sestavinami za palačinke vmešaj maso za palačinke. Če imaš čas, pusti, da počiva 15 minut, vendar ni odvezno.
- Peka palačink: Ponev za palačinke res dobro segrej. Dodaj kapljico oziroma 1/8 žličke (kokosovega) olja in ponev nagni sem in tja, da se olje razporedi po ponvi. Nato vanjo zlij zajemalko mase in nagni ponev sem in tja, da se masa razporedi po celotnem dnu ponve. Peci približno 2 minuti, oziroma toliko časa, da se začnejo delati mehurčki. Palačinko previdno obrni in peci še približno 2 minuti. Ponovi s preostalo maso. POZOR – olje je nujno le pri prvi palačinki, nato ga ne potrebuješ. Pravzaprav manj olja pomeni bolj enakomerna zlata palačinka.
- Nadev: Kislo smetano zmešaj s kokosovo moko, dodaj sladkor in dobro zmešaj. Poskusi in po potrebi dodaj še nekaj sladkorja.
- Čokolada: Čokolado stopi nad vodno kopeljo ali pa približno v 20 sekundah v mikrovalovni pečici.
- Palačinke: Vsako palačinko namaži s približno žlico nadeva. Prenesi na krožnik, pokapaj s stopljeno čokolado in okrasi še z nekaj kokosove moke. Takoj postrezi in dober tek!
Notes
Palačinke lahko spečeš tudi vnaprej. Vnaprej pripravi tudi nadev, a jih shrani ločeno. Pred postrežbo palačinke po želji pogrej ali pa z nadevom namaži kar hladne.
- Prep Time: 2 minuti
- Cook Time: 18 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v juniju 2024 pa sem osvežila fotografije.
Stara fotka recepta: