Kakšna pomladna poslastica! Ta nenavadna palačinka za več oseb se pripravi res enostavno – vse delo opravita mešalnik in pečica. Obložena je s svežimi jagodami in grškim jogurtom ali stepeno sladko smetano in je res čudovita jed, ki pocrklja in navduši. Za piko na i jo lahko dodatno odišaviš še s svežo meto.
Palačinka, kjer maso pripraviš kar v mešalniku in jo nato spečeš v pečici, naj bi imela izvor iz Nemčije. Po svetu so take palačinke znane kot dutch baby. Ena velika palačinka pocrklja več oseb, pred postrežbo jo narežeš na kose in postrežeš kot npr. torto. Ta recept je čudovit takrat, ko želiš navdušiti, nimaš pa ne časa, ne energije za peko posameznih palačink.
Sestavine za pripravo palačinke je lahko osnovni recept, nato pa jo lahko pripraviš s poljubnimi dodatki. Obložiš jo lahko s katerim koli sadjem (jagode, mango, hruške, borovnice, ananas …), raznimi dodatki (stepena smetana, grški jogurt, limonina krema, čokoladni namazi ….) ali pa pripraviš celo slano palačinko. Dobra slana kombinacija bi bila osnovna palačinka, kisla smetana in dimljen losos.
V tokratni različici jedi so naslednje komponente:
- Palačinka – Ta je pripravljena z osnovnimi pearskimi sestavinami. Imava jajce, moko, pecilni prašek, mleko in sol ter grški jogurt, ki igra vlogo maščobe v tem receptu. Grški jogurt lahko nadomestiš z oljem ali stopljenim maslom. V masi je tudi vanilijeva pasta, ki jo izpusti, če pripravljaš slano jed. Vse sestavine enostavno kar na enkrat zmešaš v mešalniku.
- Jagode – Tokrat sem izbrala jagode, lahko pa bi tudi katero koli drugo jagodičevje ali pa mango, ananas, jabolka, hruške … Jagode sem posladkala z vanilijevim sladkorjem in oživela z limonino lupinico in nekaj kapljicami njenega soka.
- Stepena smetana – Za kremni del tokrat poskrbi stepena sladka smetana. Večkrat namesto sladke smetane uporabim raje kar grški jogurt. Tega posladkam ali pa tudi ne. Čudovit dodatek stepene smetane je vanilijeva pasta, lahko pa uporabiš polovico vrečke (drugo polovico daj na jagode) vanilijevega sladkorja.
Priprava te palačinke je res hitra in enostavna. Medtem, ko v pečici segrevaš ponov z maslom- ki mora biti seveda primerna za peko v pečici! – vse sestavine za maso zmiksaš v mešalniku. Nato maslo enakomerno previdno porazdeliš po ponvi, vanjo zliješ maso, jo postaviš v pečico in pečeš približno 20 minut. In to je to! Brez pretiranega truda imaš pripravljeno sladico za več oseb!
Preden pogledava pripravo te palačinke, pa si poglej še več idej za čudovite palačinke:
- Ovseno-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami
- Gratinirane ajdove palačinke s skuto
- Palačinka iz pečice s karameliziranim ananasom
- Pehtranove palačinke z makom in skuto
- Gibanica palačinka
- Odlične špinačne palačinke z borovnicami
- Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke
- Palačinke s kokosom
Še več sladic najdi pod oznako Sladice.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Jagode nareži in potresi z vanilijevim sladkorjem, naribano limonino lupinico in nekaj kapljicami limoninega soka.
Vse sestavine za palačinko stresi v mešalnik in zmiksaj.
Ponev ali pekač, ki gre lahko v pečico, z maslom res res res dobro segrej v pečici. Nato dolij maso ter ponev previdno prenesi v pečico. Nato palačinko speci.
POZOR: Med peko se bo palačinka napihnila, a brez skrbi, to je normalno. Ko jo vzameš iz pečice, se ponavadi vedno “usede”. Pečeno okrasi z jagodami in stepeno sladko smetano.
Palačinko nareži na porcije in postrezi. BOŽANSKO!
PrintPalačinka iz pečice z jagodami
- Total Time: 30 minut (+ segrevanje pečice)
- Yield: za 2 lačni osebi 1x
Description
Kakšna pomladna poslastica! Ta nenavadna palačinka za več oseb se pripravi res enostavno – vse delo opravita mešalnik in pečica. Obložena je s svežimi jagodami in grškim jogurtom ali stepeno sladko smetano in je res čudovita jed, ki pocrklja in navduši. Za piko na i jo lahko dodatno odišaviš še s svežo meto.
Ingredients
Sestavine za palačinko (ponev/pekač premera 25 cm):
- 3 jajca sobne temperature
- 80 g moke
- 1 konica noža soli
- 1 žlica grškega jogurta sobne temperature (ali olja ali stopljenega olja)
- 1 žlička Kotányi vanilijeve paste (izpusti za slano jed)
- 1,5 dcl mleka sobne temperature
Ostale sestavine:
- 1 košček masla za peko
- 1 skodelica jagod
- 1 vrečka Kotányi vanilijevega sladkorja ali Kotányi vanilijeve paste
- 1 limona (limonina lupinica in nekaj kapljic soka)
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 2 dcl sladke smetane *
- sveža meta za okras
Instructions
- Jagode: Jagode nareži in potresi z (celo ali polovičko vrečke) vanilijevim sladkorjem, naribano limonino lupinico in nekaj kapljicami limoninega soka. Pusti, da se medtem, ko pripraviš ostalo, marinira.
- Masa: Vse sestavine za palačinko stresi v mešalnik in zmiksaj.
- Pekač: V ponev ali pekač (sestavine so za pekač premera 25 cm), ki gre lahko v pečico, daj maslo in postavi v pečico. Segrej na 230°C. Maslo se bo začelo že malo peniti in postajati rjavo. To ni problem, to hočemo!
- Peka: Ponev previdno vzemi iz pečico in vanjo zlij maslo. Ponev previdno položi v pečico in peci 20 minut. Pozor, med peko se bo palačinka napihnila, a brez skrbi, to je normalno. Ko jo vzameš iz pečice, se ponavadi vedno vsaj malo “usede”.
- Sladka smetana: Sladko smetano stepi. Lahko ji dodaš vanilijevo pasto ali polovico vrečke vanilijevega sladkorja. Po potrebi in okusu dodaj sladkor v prahu.
- Postrežba: Pečeno palačinko previdno vzemi iz pečice, okrasi z jagodami, stepeno sladko smetano in po želji še s svežo meto. Palačinko nareži na porcije in postrezi.
Notes
* Namesto sladke smetane lahko palačinko postrežeš z grškim jogurtom ali vanilijevim sladoledom.
Uporabi katero koli sadje.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 25 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2016, v juniju 2023 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta: