Pehtranove palačinke z makom in skuto

2 comments

Z makom poljubčkane palačinke, napolnjene z nadevom iz skute, pehtrana (!), limone in vanilije so pravo presenečenje za brbončice, so tako zelo drugačne in res slastne. Ker so resnično nenavadne, se odlično priležejo v času praznovanj in praznikov, ko se ti ne da komplicirati, bi pa nekaj navdušujočega ali pa si jih pripravi na čisto navaden dan. Nujno so za poskusit!

Ne predstavljam si življenja, v katerem bi jedla veees čaaaas eno in isto! Življenje je meni zabavno le, če odkrivaš nove okuse, nove kombinacije sestavin in ob dejavnosti, ki jo za preživetje pač moraš početi vsak dan, tudi uživaš. Zato je čas tudi za te palačinke. Ki so resnično nenavadne in resnično dobre.

Zakaj so te palačinke tako nenavadne?

 1. Masa – Palačinke so skoraj tiste čisto klasične palačinke, pripravljene z moko, jajcem in mlekom. Ter seveda tudi vodo in sodo bikarbono, ki poskrbita, da so palačinke lepo mehke, se ne trgajo in jih lahko veliko pojemo. V maso pa sem dodala še žlico maka, ki palačinko lepo poljubčka in ji da poseben karakter.
 2. Nadev – Ne le, da palačinke niso namazane ne z marmelado ne s čokoladnim namazom, ampak je v nadevu poleg skute še pehtran. Lahko uporabiš sušenega ali pa svežega. Za svežino sem dodala malo limoninega soka in limonine lupinice ter za aromo in okus še vanilijev sladkor. Res nenavadni okusi, a tako zelo dobri. Ko slišiš sestavine, se ti tako morda ne zdi, ampak je res presenetljivo dobro.
 3. Dodatki – Za lesk in okus sem palačinke pred postrežbo pokapala z medom, za hrustljavost pa sem dodala še orehe.

Zakaj jih moraš pripraviti? Ker:

 • presenetijo z izgledom in okusom,
 • se hitro pripravijo,
 • so pripravljene s prazničnimi sestavinami (mak, orehi, skuta, pehtran …),
 • so res dobre,
 • spravijo v dobro voljo (palačinke, duuuh).

Palačinke se pripravijo v približno dvajsetih minutah, kar je za tako presenetljivo in navdušujočo sladico reees malo. Čas je sicer odvisen od števila palačink, ki jih pripraviš – za šest palačink potrebuješ manj kot 20 minut. Pripraviš maso, spečeš palačinke, vmes pripraviš nadev in pečene nadevaš. In to je vse! Enostavno, hitro, dobro!

Palačinke sicer lahko spečeš tudi vnaprej in jih pred postrežbo pogreješ, vnaprej pa lahko pripraviš tudi nadev. Polnjenje prihrani za tik pred postrežbo.

Preden najprej pogledava še nekaj odličnih receptov za palačinke in nato kako današnji recept pripraviš, pa naj še povem, da lahko te palačinke pripraviš tudi brez maka in brez pehtrana, ki sta tisti dve sestavini, ki te palačinke delata posebne. Ampak zakaj bi? No, samo povem, za vsak primer.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Najprej pa si poglejva še nekaj idej za čudovite palačinke:

Še več palačink pa si poglej na oznaki Palačinke.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančnejše količine sestavin in korake priprave.

Najprej pripravi maso za palačinke ter palačinke speci. Pozor – mak se bo videl na spodnji strani palačinke.

Med peko palačink pripravi nadev.

Nato palačinke nadevaj, pokapaj z medom in potresi z orehi. TAKO dobro!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pehtranove palačinke z makom in skuto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za 6 palačink 1x

Description

Z makom poljubčkane palačinke, napolnjene z nadevom iz skute, pehtrana (!), limone in vanilije so pravo presenečenje za brbončice, so tako zelo drugačne in res slastne. Ker so resnično nenavadne, se odlično priležejo v času praznovanj in praznikov, ko se ti ne da komplicirati, bi pa nekaj navdušujočega ali pa si jih pripravi na čisto navaden dan. Nujno so za poskusit!


Ingredients

Scale

Sestavine za palačinke:

 • 1 jajce
 • 100 g moke
 • 1 ščepec sode bikarbone
 • 1 ščepec soli
 • 1,5 dcl mleka
 • 1 dcl vode
 • 1 zvrhana žlička maka
 • za peko: 1 žlica olja/kokosovega masla/masla

Sestavine za nadev:

Sestavine za postrežbo:

 • orehi
 • med

Instructions

 1. Palačinke: S sestavinami za palačinke vmešaj maso za palačinke – najprej v skledo ubij jajce in ga dobro razžvrkljaj. Dodaj mleko in vodo in premešaj. V skledo presej še moko, sol in sodo bikarbono in mak ter dobro premešaj, da se znebiš vseh grudic. Ko imaš vse sestavine za nadev pripravljene, speci palačinke. Ponev za palačinke res dobro segrej, potem pa na segreto kapni 1/4 žličke olja. Na olje zlij zajemalko mase, potem pa ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni ponvi. Palačinke speci na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Palačinko obrni, ko se na površju začnejo delati mehurčki. Iz te mase dobiš približno 6 palačink.
 2. Nadev: Skupaj zmešaj vse sestavine za nadev. Poskusi in po potrebi dodaj še malo sladkorja in/ali limoninega soka. Nadev mora biti svež in ravno dovolj sladek.
 3. Postrežba: Vroče palačinke namaži z po žlico nadeva, prepogni, pokapaj z medom in potresi s sesekljanimi orehi in takoj postrezi.

 

Notes

Uporabiš lahko tudi polnozrnato moko, vendar bo masa najbrž potrebovala malo več vode – dodajaj po žlicah do primerno goste mase.

Namesto orehov lahko uporabiš lešnike, mandlje ali pač nič.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Hvala za super recept. Sem prav iskal če lahko kje uporabim polnozrnato moko.. 🙂


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.