Description
Z makom poljubčkane palačinke, napolnjene z nadevom iz skute, pehtrana (!), limone in vanilije so pravo presenečenje za brbončice, so tako zelo drugačne in res slastne. Ker so resnično nenavadne, se odlično priležejo v času praznovanj in praznikov, ko se ti ne da komplicirati, bi pa nekaj navdušujočega ali pa si jih pripravi na čisto navaden dan. Nujno so za poskusit!
Ingredients
Sestavine za palačinke:
- 1 jajce
- 100 g moke
- 1 ščepec sode bikarbone
- 1 ščepec soli
- 1,5 dcl mleka
- 1 dcl vode
- 1 zvrhana žlička maka
- za peko: 1 žlica olja/kokosovega masla/masla
Sestavine za nadev:
- 200 g skute (ali kremnega sira)
- 2 žlici kisle smetane (ali grškega jagurta)
- 1 žlička Kotányi limonine lupinice ali naribana lupinica pol limone
- 1 vrečka Kotányi vanilijevega sladkorja
- 1 žlička Kotányi pehtrana
- 1 žlica mletega sladkorja
- 4 žlice limoninega soka
Sestavine za postrežbo:
- orehi
- med
Instructions
- Palačinke: S sestavinami za palačinke vmešaj maso za palačinke – najprej v skledo ubij jajce in ga dobro razžvrkljaj. Dodaj mleko in vodo in premešaj. V skledo presej še moko, sol in sodo bikarbono in mak ter dobro premešaj, da se znebiš vseh grudic. Ko imaš vse sestavine za nadev pripravljene, speci palačinke. Ponev za palačinke res dobro segrej, potem pa na segreto kapni 1/4 žličke olja. Na olje zlij zajemalko mase, potem pa ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni ponvi. Palačinke speci na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Palačinko obrni, ko se na površju začnejo delati mehurčki. Iz te mase dobiš približno 6 palačink.
- Nadev: Skupaj zmešaj vse sestavine za nadev. Poskusi in po potrebi dodaj še malo sladkorja in/ali limoninega soka. Nadev mora biti svež in ravno dovolj sladek.
- Postrežba: Vroče palačinke namaži z po žlico nadeva, prepogni, pokapaj z medom in potresi s sesekljanimi orehi in takoj postrezi.
Notes
Uporabiš lahko tudi polnozrnato moko, vendar bo masa najbrž potrebovala malo več vode – dodajaj po žlicah do primerno goste mase.
Namesto orehov lahko uporabiš lešnike, mandlje ali pač nič.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 15 minut