Description
Kakšna pomladna poslastica! Ta nenavadna palačinka za več oseb se pripravi res enostavno – vse delo opravita mešalnik in pečica. Obložena je s svežimi jagodami in grškim jogurtom ali stepeno sladko smetano in je res čudovita jed, ki pocrklja in navduši. Za piko na i jo lahko dodatno odišaviš še s svežo meto.
Ingredients
Sestavine za palačinko (ponev/pekač premera 25 cm):
- 3 jajca sobne temperature
- 80 g moke
- 1 konica noža soli
- 1 žlica grškega jogurta sobne temperature (ali olja ali stopljenega olja)
- 1 žlička Kotányi vanilijeve paste (izpusti za slano jed)
- 1,5 dcl mleka sobne temperature
Ostale sestavine:
- 1 košček masla za peko
- 1 skodelica jagod
- 1 vrečka Kotányi vanilijevega sladkorja ali Kotányi vanilijeve paste
- 1 limona (limonina lupinica in nekaj kapljic soka)
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 2 dcl sladke smetane *
- sveža meta za okras
Instructions
- Jagode: Jagode nareži in potresi z (celo ali polovičko vrečke) vanilijevim sladkorjem, naribano limonino lupinico in nekaj kapljicami limoninega soka. Pusti, da se medtem, ko pripraviš ostalo, marinira.
- Masa: Vse sestavine za palačinko stresi v mešalnik in zmiksaj.
- Pekač: V ponev ali pekač (sestavine so za pekač premera 25 cm), ki gre lahko v pečico, daj maslo in postavi v pečico. Segrej na 230°C. Maslo se bo začelo že malo peniti in postajati rjavo. To ni problem, to hočemo!
- Peka: Ponev previdno vzemi iz pečico in vanjo zlij maslo. Ponev previdno položi v pečico in peci 20 minut. Pozor, med peko se bo palačinka napihnila, a brez skrbi, to je normalno. Ko jo vzameš iz pečice, se ponavadi vedno vsaj malo “usede”.
- Sladka smetana: Sladko smetano stepi. Lahko ji dodaš vanilijevo pasto ali polovico vrečke vanilijevega sladkorja. Po potrebi in okusu dodaj sladkor v prahu.
- Postrežba: Pečeno palačinko previdno vzemi iz pečice, okrasi z jagodami, stepeno sladko smetano in po želji še s svežo meto. Palačinko nareži na porcije in postrezi.
Notes
* Namesto sladke smetane lahko palačinko postrežeš z grškim jogurtom ali vanilijevim sladoledom.
Uporabi katero koli sadje.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 25 minut