Palačinka iz pečice s karameliziranim ananasom

, 10. Feb 2017 | No Comments

Juhu! Palačinka in ananas na enem kupu! Tale super okusna sladica je tako lepa, da jo lahko brez sramu in z velimi ponosom pripraviš tudi na kakšen slavnostni dogodek oziroma praznovanje. Namesto v litoželezni ponvi lahko palačinko pripraviš tudi v ognjevarnem pekaču.

Obožujem enostavne sladice in ta je že ena izmed njih. Vse, kar moraš storiti je v mešalniku pripraviti maso, narezati ananas in ga popeči in to je vse! Res je bolj enostavno, kot izgleda.

Domen obožuje ananas. Tako zelo, da lahko poje kar polovico ananasa na enkrat. Najraje ima svežega, le narezanega. Rad ima tudi popečenega z medeno omako, zeeeelo pa je bil navdušen tudi nad tem receptom. Le kako ne bi bil, če pa imava na kupu IN palačinko IN ananas. Njam!

Pri pripravi sem za sladkanje uporabila agavin sirup, lahko pa uporabiš tudi javorjev sirup ali pa navaden med. V skrajnem primeru pa lahko uporabiš tudi sladkor, a priporočam vsaj med.

Pozor: če uporabiš brezlutensko moko je ta jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za palačinko:

  • 3 jajca
  • 2 žlici agavinega sirupa (ali 1 žlica rjavega sladkorja)
  • 80 g moke
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/4 žličke kardamoma
  • 1 majhen ščepec soli
  • 1 žlica grškega jogurta
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1,5 dcl mleka

Sestavine za nadev:

  • 1/2 ananasa
  • 1 žlica agavinega sirupa

Ostale sestavine:

  • kokosovi ostružki
  • čokoladni ostružki
  • agavin sirup
  • 1 košček masla

PRIPRAVA

V mešalniku (ali pa na roke) najprej dobro razžvrkljaj jajca. Potem dodaj agavin sirup, moko, cimet, ingver, muškatni orešček, sol, vanilijev ekstrakt, grški jogurt in mleko …

… in še enkrat dobro zmiksaj.

V litoželezno ponev (premera 25 cm) ali pekač položi košček masla in ponev položi v pečico, segreto na 200°C, da se maslo stopi in že kar malo porjavi. Ponev po petih minutah previdno vzemi iz pečice in nagibaj sem in tja, da se maslo razporedi tudi na robovih ponve. V tako segreto in pomoščeno ponev vlij zmes in ponev položi nazaj v pečico. Palačinko peci 20 minut, da se rob palačinke napihne in pozlati.

Medtem ananas nareži na majhne tanke koščke. Na ponvi segrej maslo in na stopljenega stresi ananas. Peci nekaj minut, da se ananas zmehča. Pokapaj ga z agavinim sirupom in kuhaj še dve minuti.

Pečeno palačinko previdno vzemi iz pečice, okrasi s popečenim ananasom …

… ter kokosovimi in čokoladnimi ostružki ter pokapaj še z malo agavinega sirupa. Palačinko nareži na porcije in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply