Juhu, palačinka in ananas v eni sladici! Ta odlična sladica, pripravljena res na hitro, je tako lepa, da jo lahko z velikim ponosom pripraviš tudi na kakšen slavnostni dogodek oziroma ob praznovanju. Namesto v litoželezni ponvi lahko palačinko pripraviš tudi v ognjevarnem pekaču.
Obožujem enostavne sladice in ta je že ena izmed njih. V mešalniku zmiksaš sestavine za maso, narežeš in popečeš ananas in to je vse! Bolj enostavno ne gre.
Domen tako zelo obožuje ananas, da ga na enkrat lahko enostavno poje kar pol. Rad ima le narezanega, obožuje pa tudi:
- Pečen ananas z medeno omako
- Osvežilna piña colada
- Tropski smuti z mangom, banano, ananasom in kokosovim mlekom
Zato ne preseneča, da je navdušen tudi nad tem receptom. Le kako ne bi bil, če pa imava na kupu palačinko IN ananas. Njam!
Pri pripravi sem za sladkanje uporabila agavin sirup, lahko pa uporabiš tudi javorjev sirup ali pa navaden med. V skrajnem primeru pa lahko uporabiš tudi sladkor.
Priprava je res enostavna. Najprej zmiksaš sestavine za palačinko in jo spečeš v pečici.
Karameliziraš ananas.
Palačinka v pečici naraste, zunaj pa se uleže. Nanjo nato položi ananas.
Lahko jo okrasiš še s kokosovimi in čokoladnimi ostružki ter pokapaš še z malo agavinega sirupa. Tako dobro!
Palačinka iz pečice s karameliziranim ananasom
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Juhu, palačinka in ananas v eni sladici! Ta odlična sladica, pripravljena res na hitro, je tako lepa, da jo lahko z velikim ponosom pripraviš tudi na kakšen slavnostni dogodek oziroma ob praznovanju. Namesto v litoželezni ponvi lahko palačinko pripraviš tudi v ognjevarnem pekaču.
Ingredients
Sestavine za palačinko:
- 3 jajca
- 2 žlici agavinega sirupa (ali 1 žlica rjavega sladkorja)
- 80 g moke
- 1/2 žličke cimeta
- 1/4 žličke kardamoma
- 1 majhen ščepec soli
- 1 žlica grškega jogurta
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1,5 dcl mleka
Sestavine za ananas:
- 1/2 ananasa
- 1 žlica agavinega sirupa
Ostale sestavine:
- kokosovi lističi
- čokoladni ostružki
- agavin sirup
- 1 košček masla
Instructions
- Masa: V mešalniku (ali pa na roke) najprej dobro razžvrkljaj jajca. Potem dodaj agavin sirup, moko, cimet, ingver, muškatni orešček, sol, vanilijev ekstrakt, grški jogurt in mleko in še enkrat dobro zmiksaj.
- Peka: V litoželezno ponev (premera 25 cm) ali pekač položi košček masla in ponev položi v pečico, segreto na 200°C, da se maslo stopi in že kar malo porjavi. Ponev po petih minutah previdno vzemi iz pečice in nagibaj sem in tja, da se maslo razporedi tudi na robovih ponve. V tako segreto in pomoščeno ponev vlij zmes in ponev položi nazaj v pečico. Palačinko peci 20 minut, da se rob palačinke napihne in pozlati.
- Ananas: Medtem ananas nareži na majhne tanke koščke. Na ponvi segrej maslo in na stopljenega stresi ananas. Peci nekaj minut, da se ananas zmehča. Pokapaj ga z agavinim sirupom in kuhaj še dve minuti.
- Sladica: Pečeno palačinko previdno vzemi iz pečice, okrasi s popečenim ananasom ter kokosovimi in čokoladnimi ostružki ter pokapaj še z malo agavinega sirupa. Palačinko nareži na porcije in postrezi.
Notes
Za sladkanje uporabi agavin sirup, lahko pa uporabiš tudi javorjev sirup ali pa navaden med. V skrajnem primeru pa lahko uporabiš tudi sladkor.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut