Mešana solata s tunino in inčunovim prelivom

, 3. Jul 2019 | No Comments

Ta mešana solata prinaša pričara prave morske okuse, saj prav inčuni solati dodajo še tisti dodatni morski pridih. To mešano solata si privošči za večerjo, s kosom kruha pa tudi za kosilo. Lahko jo pripraviš tudi vnaprej za v službo ali na piknik, vendar preliv hrani ločeno, nato pa ga solati dodaj, jo premešaj in serviraj.

Poleti so lahke, enostavne in slastne solate nujne! Ta je polna okusov, polna tekstur in še izredno lepa je na pogled – vse te barve, vsi ti odtenki! Verjamem, da bo ta solata večkrat na tvojem jedilniku, navdušila pa ne bo le tebe, ampak tudi tvoje bližnje. Kako le ne, samo poglej jo!

Za še več poletnih solatnih idej preklikaj spodnje linke:

To solato lahko pripraviš z vsemi v receptu (poglej spodaj!) navedenimi sestavinami, lahko pa jo kreiraš čisto po svojem počutju in stanju v hladilniku. Imava:

  • zelenje
    Uporabiš lahko zeleno solato, motovilec, špinačo, rukolo … in/ali mešanico vsega. Kar pač imaš na voljo!
  • hrustljavo zelenjavo
    Tu se prav tako lahko poigraš s sestavinami. Predlagam paprike različnih barv, redkvice, korenje in še marsikaj drugega.
  • tunino
    Tunina ali losos v konzervi. Super bi bila tudi skuša.
  • semena
    Tokrat sem uporabila sončnična semena, lahko pa tudi bučna ali pa morda kakšne oreščke: indijski oreščki, pistacije, orehi …
  • preliv
    K tej solati odlično sodi inčunov preliv, lahko pa izbereš tudi katerega drugega.

Prelivi, ki bodo pasali k tej kombinaciji okusov so … pravzaprav vsak, ki ti pride na pamet. Poleg inčunovega ti predlagam še gorčičnega ali balzamičnega. Oba najdeš v blog zapisu Solatni prelivi.

Ok, preidiva k pripravi solate. Super enostavno je. Pripravi vso zelenjavo in tunino.

Pripravi vse sestavine za preliv.

Ter nato preliv pripravi. Samo poglej te mehurčke!

Nato zelenjavo in tunino prenesi v skledo in ju prelij s prelivom.

Solato nežno premešaj in serviraj. Njam!

Print

Mešana solata s tunino in inčunovim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Total Time: 10 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Uživaj v morskih okusih, saj dajo inčuni solati še dodatni morski pridih. To mešano solata si privošči za večerjo, s kosom kruha pa tudi za kosilo.


Scale

Ingredients

Sestavine za preliv:

1 file inčunov
1/2 stroka česna
1 žlička svežega naribanega parmezana
1 žlica limoninega soka
4 žlice (repičnega) olja
3 žlice grškega jogurta
približno 1 žlica vode
sol (malo, ker so inčuni že slani!)
poper

Ostale sestavine:

1 glavica zelene solate
1 pest rukole in/ali špinače
1 pest češnjevega paradižnika ali 2 paradižnika
1 rumena/rdeča/zelena/rumena paprika
2 mali konzervi tunine
2 žlici sončničnih semen


Instructions

  1. Pripravi vso zelenjavo: Vso solato in drugo zelenjavo operi in nareži.
  2. Naredi preliv: Inčune pretlači v možnarju ali pa kar z vilico. Dodaj nariban česen in vse ostale sestavine za preliv in dobro premešaj. Lahko pa vse sestavine kar na enkrat zmiksaš v mešalniku.
  3. Zmešaj vse skupaj!: V večjo skledo daj vso zelenjavo in tunino ter prelij s prelivom. Nežno premešaj, najbolje kar s čistimi rokami, in serviraj na krožnik. Potresi s semeni in postrezi.

Notes

Uporabiš lahko katero koli zelenje – mlado solato, mešanico solat, špinačo, rukolo, motovilec … možnosti so brezmejne!

Prav tako lahko uporabiš katere koli dodatke – paprike, redkvice, korenje …

Če želiš to jed pripraviti za vnaprej, posebej hrani vso zelenjavo s tunino in preliv. Preliv nato dodaj tik pred postrežbo, solato premešaj in serviraj.

V primeru, da ti inčunov preliv ne diši – čeprav ga moraš vsaj enkrat poskusiti! – uporabi kateri drugi preliv. Nekaj idej imaš v blog zapisu Solatni prelivi.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2015, v juniju 2019 pa sem fotografije osvežila po zaslugi ekipe Lušt.
Stara fotka recepta:

Mešana solata s tunino

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply