Odlična poletna zelenjavno-sirova pita

, 21. Aug 2019 | No Comments

Ta okusna in dišeča (ko se peče, kuhinjo preplavi čudovit vonj!) pita je čudovita mešanica zelenjave, sira in jajc. Pita je zelo podobna frtalji, vendar pa je zaradi dodatka sira in zelenjave še bolj nasitna in je tako odlična samostojna večerja ali pa kosilo. Poleg postrezi s skledo svoje najljubše solate.

V poletnem času izkoristi vso svežo zelenjavo, ki jih je na razpolago ogromno in naredi to pito. Navdušila te bo!

Preden pogledava, kaj za pripravo pite potrebuješ in kako jo sploh pripraviš, pa še nekaj jedi za porabo vseh tistih bučk, ki se ti valjajo po hladilniku:

Pa pojdiva nazaj k današnji piti. Za pripravo potrebuješ bučke, gobe, špinačo, dve vrsti sira in še nekaj malenkosti.

Ker je ta pita narejena brez testa in brez moke je priporočljivo, da pri pripravi uporabiš papir za peko, saj boš le tako pito možno lepo narezati in servirati.

Najprej pripravi nadev.

Nato pa pito sestavi. Jo potresi s sirom in speci.

Super enostavno. In taaako dobro!

Print

Zelenjavno-sirova pita


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 45 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta okusna in dišeča pita je čudovita mešanica zelenjave, sira in jajc. Narejena je brez testa, zato je lažja, bolj enostavna in kljub temu nadvse odlična.


Scale

Ingredients

1 strok česna
150 g gob
1/4 žličke suhega ali 2 vejici svežega timijana
1/4 žličke kajenskega popra (neobvezno)
1 zelena bučka
80 g sveže špinače ali blitve
2 jajci
120 ml mleka
75 g fete
100 g mocarele
1/8 žličke muškatnega oreščka
poper
olivno olje
sol


Instructions

  1. Pripravi nadev: V večji kozici segrej žlico olivnega olja ter na njem prepraži gobe. Potem dodaj še sesekljan strok česna in kuhaj še toliko časa, da česen zadiši. Ko gobe spustijo vodo in se obarvajo, dodaj timijan in premešaj. Dodaj še na rezinice narezano bučko in tudi te prepraži, da se zmehčajo in malenkost obarvajo. Dodaj še 1/4 žličke soli in špinačo. Praži še nekaj minut, da špinača uvene in da se tekočina ukuha.
  2. Pripravi jajčno zmes: V skodelico ubij jajci in ju razžvrkljaj. Dodaj ščepec soli, mleko in muškatni orešček ter dobro premešaj.
  3. Pito sestavi: Ognjevarni pekač obloži s papirjem za peko in nanj razporedi zelenjavno mešanico, nanjo pa nadrobi feto. Na zelenjavno mešanico in sir nežno prelij še jajčno zmes. Na vrh enakomerno razporedi naribano mocarelo in po vsej površini dobro popopraj. Peci 45 minut v pečici, ogreti na 175°C.
  4. Serviraj!: Pečeno pito previdno vzemi iz pečice, pusti dve minuti počivati, potem pa s pomočjo papirja za peko vzemi iz pekača, nareži, serviraj in postrezi.

Notes

Uporabi katere koli gobe imaš na razpolago.

Če špinače nimaš, dodaj blitvo.

Ker pita nima testa je skoraj nujno, da uporabiš papir za peko, da bo rezanje pite enostavnejše.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v avgustu 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply