Zelenjavno-sirova pita

, 18. Mar 2015 | No Comments

Ta okusna in dišeča (ko se peče, kuhinjo preplavi čudovit vonj!) pita je čudovita mešanica zelenjave, sira in jajc. Pita je zelo podobna frtalji, vendar pa je zaradi dodatka sira in zelenjave še bolj nasitna in je tako odlična samostojna večerja ali pa kosilo. Poleg postrezi s skledo svoje najljubše solate.

Ta pita je narejena brez testa in brez moke! Prav zato je priporočljivo, da pri pripravi uporabiš papir za peko, saj pito z njegovo pomočjo enostavno vzameš iz pekača.

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 1 strok česna
  • 150 g gob
  • 80 g sveže špinače ali blitve
  • 1 večja zelena bučka
  • 1/4 žličke suhega ali 2 vejici svežega timijana
  • 1/4 žličke kajenskega popra (neobvezno)
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka
  • 100 g mocarele
  • 75 g fete
  • 1/8 žličke muškatnega oreščka
  • poper
  • olivno olje
  • sol

Bučkini rezanci z omako amatriciana

Zelenjavno-sirova pita

PRIPRAVA

V večji kozici segrej žlico olivnega olja ter na njem prepraži gobe. Potem pa dodaj še sesekljan strok česna in kuhaj še toliko časa, da česen zadiši.

Zelenjavno-sirova pita

Ko gobe spustijo vodo in se obarvajo, dodaj timijan in premešaj. Dodaj še na rezinice narezano bučko in tudi te prepraži, da se zmehčajo in malenkost obarvajo. Dodaj še 1/4 žličke soli in špinačo. Praži še nekaj minut, da špinača uvene in da se tekočina ukuha.

V skodelico ubij jajci in ju razžvrkljaj. Dodaj ščepec soli, mleko in muškatni orešček ter dobro premešaj.

Zelenjavno-sirova pita

Ognjevarni pekač obloži s papirjem za peko in nanj razporedi zelenjavno mešanico, nanjo pa nadrobi feto. Na zelenjavno mešanico in sir nežno prelij še jajčno zmes. Na vrh enakomerno razporedi naribano mocarelo in po vsej površini dobro popopraj. Peci 45 minut v pečici, ogreti na 175°C.

Zelenjavno-sirova pita

Pečeno pito previdno vzemi iz pečice, pusti dve minuti počivati, potem pa s pomočjo papirja za peko vzemi iz pekača, nareži, serviraj in postrezi.

Zelenjavno-sirova pita

Zelenjavno-sirova pita

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply