Kokosove kroglice s temno čokolado

0 comments

Enougriznice so zakon! Če so pa čokoladne, potem pa sploh. Te kroglice so fantastične: mehke, dišeče, čokoladne in ravno prav sladke. Pripravljene so iz samih zdravih sestavin in so čudovita zdrava izbira za sladkanje brez slabe vesti. Pa še slastne so!

Prvič sem te kroglice naredila za letošnji pohod okoli Ljubljane in to je bila ena mojih najboljših odločitev meseca! Pripravljene so bile izredno hitro – najdlje čakaš, ko jih imaš v hladilniku, da se malenkost strdijo, samega dela je za deset minut. Dobro so naju počakale čez noč. Ves čas pohoda pa tudi ne bi mogle biti bolj priročne(štekaš, pri-ročne;)). Kar je pa še najboljše – posamezno kroglico le vzameš iz posodice in jo daš v usta in voila – nobenih nevšečnosti z drobljenjem (kot je to navada pri piškotih) ali s čokoladnimi prsti (kot je to navada pri čokoladi).

Ne bom ti povedala, kolikokrat sem te kroglice še naredila od tistega magičnega šestega maja. Ok, bom. Še štirikrat. In ni mi žal! In ne bom ti povedala, kako hitro izginejo. Ok, bom. V enem dnevu! Ja, v enem samem popoldnevu. Sem malo obsedena? Mogoče.

Najbolj pa mi ni všeč le seznam sestavin, ki je kratek in v moji kuhinji vedno prisotem, ampak sama tekstura kroglic. So ravno prav kompaktne, da se držijo skupaj in ravno prav mehke, da se kar stopijo v ustih. Pa dišijo! Kako le ne, če pa so prevsem iz kokosa! Ta recept je res fantastičen, preizkusi ga!

Pa še beseda o miksanju na začetku – vem, da piše, da uporabi kokosovo moko, ki je že itak sesekljana. In vem, da piše, da moraš moko vseeno spustiti še malo čez mikser. Zakaj? Zato, ker se ob tem moka še dodatno zmiksa, dobi pa tudi že malenkostno pacasto obliko. Ker je potem oblikovanje kroglic enostavnejše – verjemi mi, sem poskusila brez in z miksanjem.

Kroglice najraje hrani v hladilniku, saj so hladne najboljše – brez skrbi, v hladilniku ne postanejo trde. Lahko pa kroglice tudi neseš s seboj na sprehod ali piknik, a večurnega packanja na vročini jim raje ne privošči. Jih raje prej pojej!

SESTAVINE (za približno 20 kroglic)

  • 150 g kokosove moke
  • 65 g kokosovega olja
  • 1 ščepec soli
  • 80 g medu
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 100 g temne čokolade

PRIPRAVA

Moko stresi v mešalnik/multipraktik in jo na hitro zmiksaj. Kokosovo olje stopi in vlij v skledico. Dodaj sol, med in vanilijevo esenco in premešaj. Žlico moke prihrani za okraševanje – lahko jo tudi malenkost popečeš na suhi ponvi, ostalo pa stresi v skledico premešaj.

Iz dobljene mase oblikuj male kroglice, …

… jih položi na krožnik, obložen s papirjem za peko ali alufolijo …

… in za 20-30 minut postavi v hladilnik. Čokolado stopi v mikrovalovni pečici (večkrat po 20 sekund in vmes premešaj, da se ti čokolada ne zažge) ali pa nad vodno kopeljo (čokolado nalomi v posodo, to pa postavi nad kozico z vrelo vodo, posoda naj se kozice ne dotika).

Vsako posamezno ohlajeno kroglico pomakaj v stopljeno čokolado, jo dvigni z vilico, …

… malo odcedi in prenesi nazaj na krožnik. Potresi s prihranjenim kokosom in spet postavi v hladilnik, da se čokolada strdi. Hrani jih v hladilniku, saj so take najboljše.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.