Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Marmorni kolač s čokoladno glazuro


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za približno 12 rezin

Description

Marmorni kolač je ena najboljših sladic na svetu. Je mehak, ravno prav sladek in če ga obogatiš še s čokoladno glazuro, popolna neubranljiv. Ker dolgo časa ostane mehak, ga lahko pripraviš tudi le zase in v njem uživaš ves teden. Lahko ga pa tudi zamrzneš.


Ingredients

Scale

Sestavine za kolač:

  • 250 ml olja
  • 200 g sladkorja
  • 1 dcl mleka
  • 4 jajca
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 300 g moke
  • 2 zvrhani žlički pecilnega praška
  • 25 g kakava
  • 1 limona

Sestavine za glazuro:

  • 200 g temne čokolade za kuhanje
  • 200 g sladke smetane

Instructions

  1. Mokre sestavine: Skupaj zmiksaj olje, sladkor, mleko, jajce in vanilijevo esenco. Dobljeno zmes razdeli na polovico.
  2. Suhe sestavine: V ločeni posodo skupaj zmešaj moko in pecilni prašek.
  3. Vanilijeva in čokoladna zmes: Suhe sestavine razdeli na pol, vendar eni polovici odvzemi 25 g (ki jo daj v drugo polovico) in v prvo dodaj 25 g kakava – tako poskrbiš, da sta obe zmesi sestavljeni iz enake količine mokrih in suhih sestavin. V čokoladno zmes nato naribaj še limonino lupinico.
  4. Sestavljanje kolača in peka: Pekač (približno 28 x 11 cm) namasti z oljem in potresi z moko – tako se kolač ne bo oprijel pekača. V pekač najprej zlij vanilijevo zmes, nato pa previdno še čokoladno zmes. Z nožem nato čokoladno zmes previdno in na hitro delno umešaj v vanilijevo zmes. Pekač postavi v pečico, ogreto na 180˘C in peci približno 30 minut.
  5. Ohladi: Če je kolač pečen, preveri tako, da vanj vtakni zobotrebec. Če je ta čist, je kolač pečen, sicer peci še nekaj minut. Pečen kolač vzemi iz pečice, ga pusti ohlajati kar v pekaču 5 minut, nato pa ga prekucni ven na rešetko in pusti, da se popolnoma ohladi.
  6. Glazura: Čokolado sesekljaj. Sladko smetano zavri – naj le zavre in naj se ne kuha. Nato sladko smetano odstavi s štedilnika, vanjo stresi čokolado in pusti počivati 15 minut – poskrbi, da bo čokolada potunkana v smetani. Nato smetano in čokolado dobro premešaj, da se naredi svilnata zmes, nato pa pusti počivati 15 minut.
  7. Okraševanje: Preden kolač preliješ z glazuro, ga lahko za 5 minut postaviš v hladilnik, saj se bo tako glazura bolj oprijela kolača in ne bo tako hitro spolzela z njega. Kolač postavi na rešetko, prelij s čokoladno glazuro in pusti počivati 5 minut, nato pa prenesi v hladilnik, da se glazura strdi. Vso čokolado, ki je spolzela s kolača, seveda vestno pojej kar z žlico!
  8. Postrezi: Kolač z glazuro nareži in postrezi. Nenarezan te bo počakal v hladilniku nekaj dni, lahko ga pa tudi narežeš in zamrzneš in v njem uživaš postopoma več mesecev.

Notes

Uporabiš lahko tudi rjav sladkor.

Če uporabiš polnozrnato moko, v zmes dodaj 2-4 žlice mleka več.

Za glazuro uporabi temno ali mlečno čokolado. Pri temni čokoladi je razmerje čokolade in smetane 1:1, pri mlečni pa naj bo 3/4 čokolade in 1/4 sladke smetane.

Kolač je odličen tudi brez glazure.

Če kolač želiš zamrzniti, ga narezanega na rezine in razporejenega na krožniku ali pekaču postavi v skrinjo. Ko se zamrzne, rezine prenesi v vrečko in počasi uporabljaj. Odtajaj ga na sobni temperaturi.