Čokoladna panakota z malinami

2 comments

To je popolna (poletna) čokoladna sladica! Ne le, da je slastna, za pripravo potrebuješ le pet sestavin, med njimi agartino, ki omogoča res enostavno pripravo. Čeprav je že sama panakota odličnega okusa, jo lahko obogatiš še s svežim sadjem, priporočam maline, jagode ali borovnice.

Enostavne sladice so sladice, ki jih imam najraje. Pripravljene so en-dva-tri, ponavadi brez zapletenih postopkov, pa še dobre so. Velikokrat je najenostavneje kar najboljše. Ne verjameš? Poskusi tole panakoto, pa se prepričaj. 😉

To čudovito poslastico lahko pripraviš poleti, seveda pa tudi pozimi. Če pripraviš še sadno spremljavo, poleti uporabi sveže sezonsko sadje, izven sezone pa kar zamrznjeno sadje – tega le pokuhaj, da dobiš kremasto omakco, nato pa jo ohladi in postrezi s panakoto.

Za pripravo nisem uporabila želatine, ki je včasih prav komplicirana za uporabo, ampak agartino. Ne le, da je agartina popolnoma veganska, saj se pridobiva iz alg, je še brez okusa in arome, pa še dosti lažje se uporablja in ne povzroča tistih zoprnih grudic, ki jih včasih dobiš pri uporabi želatine. Zato ti res priporočam uporabo agartine za strjevanje zadevic, kot so take panakote. In tako enostavna je za pripravit – prahec le streseš v segreto tekočino, dve minuti mešaš in to je to! Moram priznat, da mi z želatino nobena panakota ni tako lepo uspela. Pravo razodetje je ta agartina!

Preden pogledava, kako se ta božanska sladica pripravi, pa še nekaj odličnih in enostavnih sladic:

Še več sladic najdi pod oznako Sladice.

Priprava ne bi mogla biti bolj enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Je že res, da sem rekla, da se pripravi s petimi sestavinami, nisem pa štela sadne spremljave. Prav tako nisem štela sladkorja. Tega potrebuješ (ali pač ne), če uporabiš malo manj sladko čokolado. Kadarkoli uporabiš čokolado nad 60 % deležem kakavovih delcev, potrebuješ še nekaj sladkorja. Tega dodaj glede na okus, seveda.

Pripraviš pa čokoladno panakoto takole. V kozico zlij sladko smetano in jo segrej. Nato dodaj rumov sladkor, sesekljano čokolado in sol ter (še malo sladkorja, če imaš bolj grenko čokolado!) premešaj in kuhljaj, da se čokolada popolnoma stopi. Ko smetana rahlo (res rahlo) zavre, v tekočino stresi agartino in dobro premešaj. Nato kuhaj še dve minuti in ves čas mešaj, nato pa tekočino prelij v posodice.

Posodice nekaj minut pusti na kuhinjskem pultu, da se ohladi, nato pa postavi v hladilnik za vsaj 2 uri. Pred postrežbo posodice za minuti položi v vročo vodo, da se panakota lažje prekucne ven.

Čokoladna panakota je odlična že sama po sebi, lahko pa jo postrežeš s sadno omako. Sadje – jaz sem izbrala sveže maline – pretlači z vilico in jim po želji glede na sladkobo dodaj še malo sladkorja.

Panakoto postrezi z omako in okrasi z meto. Kako je dobra!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čokoladna panakota z malinami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 10 minut + 2 uri ohlajanja
 • Yield: za 4 osebe 1x

Description

To je popolna (poletna) čokoladna sladica! Ne le, da je slastna, za pripravo potrebuješ le pet sestavin, med njimi agartino, ki omogoča res enostavno pripravo. Čeprav je že sama panakota odličnega okusa, jo lahko obogatiš še s svežim sadjem, priporočam maline, jagode ali borovnice. Njam!


Ingredients

Scale

0,5 l sladke smetane
1 paketek Kotányi agartine
1 paketek Kotányi rumovega sladkorja
1 majhen ščepec soli
50 g čokolade
2 žlici mletega sladkorja


Instructions

 1. Kuhanje panakote: V kozico zlij sladko smetano in jo segrej. Nato dodaj rumov sladkor, sesekljano čokolado in sol ter (še malo sladkorja, če imaš bolj grenko čokolado!) premešaj in kuhljaj, da se čokolada popolnoma stopi. Ko smetana rahlo (res rahlo) zavre, v tekočino stresi agartino in dobro premešaj. Nato kuhaj še dve minuti in ves čas mešaj, nato pa tekočino prelij v posodice.
 2. Panakoto ohladi: Posodice nekaj minut pusti na kuhinjskem pultu, da se tekočina ohladi, nato pa posodice postavi v hladilnik za vsaj 2 uri.
 3. Sadna omaka: Sadje – jaz sem izbrala sveže maline – pretlači z vilico in jim po želji glede na sladkobo dodaj še malo sladkorja.
 4. Postrezi: Pred postrežbo posodice za dve minuti položi v vročo vodo, da se panakota lažje prekucne ven. Panakoto postrezi z omako in okrasi z meto.

Notes

Če pripraviš še sadno spremljavo, poleti uporabi sveže sezonsko sadje, izven sezone pa kar zamrznjeno sadje – tega le pokuhaj, da dobiš kremasto omakco, nato pa jo ohladi in postrezi s panakoto.

Agartina je ne le popolnoma veganska, saj se pridobiva iz alg, je še brez okusa in arome, pa še dosti lažje se uporablja in ne povzroča tistih zoprnih grudic, ki jih včasih dobiš pri uporabi želatine.

Uporabi katero koli čokolado – lahko tudi mlečno ali belo.

Če rumovegega sladkorja nimaš ali ga ne želiš uporabiti – čeprav je to le aroma ruma, ne sam alkohol! – ga enostavno izpusti, a le dodaj nekaj sladkorja.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 5 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Pozdravljeni!
  Verjetno gre za 5 dcl smetane in ne za 10x manj, kajne?

  lp,
  Peter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.