Poletni petminutni kruhki s skuto in češnjami

0 comments

Pet minut za sladico, ki je boljša od marsikatere kupljene? Wow! Ti mali slastni kruhki spominjajo na češnjev cheesecake, so pa brez vsakršne navlake (ki se lahko najde v kakšni kupljeni). Pripraviš jih en-dva-tri, na žalost pa tako hitro tudi poješ. Aah, samo poglej si no, kako slastno izgledajo!

Pozor pozor: tudi slastni so tako zelo, kot so videti! Ker so pripravljeni s češnjami, je sedaj idealen čas, da jih pripraviš. Da bom fer … pripraviš jih lahko tudi sredi zime, če uporabiš zamrznjene češnje. Morda bodo malo manj sočne, dobre bodo pa vseeno.

Ok, da ti povem zgodbo, kako je do tega recepta prišlo. Nekega dne sva bila z Domnom lačna. Zaželela sva si nekaj sladkega. Kaj bi, sva si rekla? Palačinke se mi ni dalo peči. V trgovino se nama ni dalo. (Hmm, zveni kot da sva lenuha! 😀 … No, včasih pa res pridejo taki dnevi, priznam. Da bi prižgala pečico in nekaj spekla, pa si tudi nisem predstavljala. Doma nisva imela ničesar sladkega, niti piškotov, ki bi bili super dodani k tejle kremi (kar sva jedla že vsaj milijonkrat v teh toplih dneh). Pa sem odprla hladilnik in videla skuto. Pa češnje, ki jih je Domen dobil od staršev. Pa še nekaj kruha sva imela. In ta-da! Nekaj minut kasneje je nastala ta sladica. In bila je TAKO dobra, da sem jo naredila še enkrat in jo pofotkala, sedaj pa jo delim s teboj.

Tale sladica je tako dobra, tako osvežujoča, da bi bila katasrofa, če je ne bi poskusil/a. Resnična katastrofa. Tega pa nočeva, ane? Poskusi jo no!

Recept je pripravljen v sodelovanju s Kotányi Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 4 kosi (polnozrnatega ali ajdovega z orehi) kruha
  • 200 g skute
  • 1/2 žličke limonine lupinice
  • 1 žlička rumovega sladkorja (pol za češnje in pol za k skuti) (če ne najdeš tega sladkorja, potem uporabi žličko ruma in 1/2 žličke sladkorja)
  • 1 skodelica izkočiščenih češenj
  • popečeni mandljevi lističi (za okras)
  • 1/2 limonine lupinice (za okras)
  • olje

PRIPRAVA

Kose kruha po eni strani pokapaj z oljem in popeci na rebrasti ponvi. Dodatnega olja ni treba dodajati.

Češnjam odstrani koščice in jih nareži na pol, …

… potem pa jih stresi v ponev in jim dodaj rumov sladkor. Kuhljaj jih le toliko časa, da se češnje malenkost zmehčajo – ne delaj marmelade iz njih, le malo jih zmehčaj.

Skuto zmešaj z limonino lupinico in rumovim sladkorjem.

Skuto namaži na popečen kruhek, nanjo razporedi zmehčane češnje, potem pa le okrasi z popečenimi mandljevimi lističi in limonino lupinico ter takoj postrezi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.