Ta sladica je nadvse presenetljiva in tako zelo dobra. Svilnata z vanilijo odišavljena jogurtno-skutna krema je čudovita že sama po sebi, ko pa ji dodaš še čips iz redkvic – ja, redkvic! – in jo potreseš s sesekljanimi pistacijami, pa veš, da je nekaj posebnega in neustavljivega. Obljubim, da ti všeč!
Kdo bi si mislil, da čips iz redkvic sploh obstaja. Čips lahko pripraviš v sladki različici: s cimetom in sladkorjem, lahko pa ga pripraviš v slani različici: z dišavnico ali začimbo po želji. Obema dodaj malo olivnega olja in speci tako, kot opisano v nadaljevanju. V slani različici lahko čips iz redkvic položiš na solate, v sendviče ali pa grizljaš kar same.
Današnja posteljica čipsu je kremasta, svilnata, dišeča in ravno dovolj sladka krema, ki je ne pozabiš. Je odlična kombinacija bogate skute in osvežilnega jogurta, sladkobo pa ji da javorjev sirup oziroma sladilo po tvoji izbiri. In diši! Oh ja, resnično božansko pa diši zaradi vanilijeve paste. Ko sem najprej začela kuhati in peči, sem uporabljala vanilijev sladkor. Potem sem občasno prešaltala na sveže vanilijeve stroke, potem pa se povsem navadila na vanilijevo esenco. To naredim sama: v vodki namakam sveže razpolovljene vanilijeve stroke – občasno dodam kak strok vanilije in dolijem vodko in esenca mi je na razpolago ves čas. Sem pa nedavno nazaj začela uporabljati še eno različico vanilije. Vanilijevo pasto. ♡ Čeprav izgleda kot katran in za seboj pušča male črne pikice, je odlična. Dlje jo pustiš v sladici, boljša je. In najboljši del vsega tega – za ogromno obogatitev je potrebuješ res čisto malo – že nekaj kapljic je dovolj. Res je odlična in neverjetno obogati vsako sladico. Tudi chia puding! In današnjo skutinovo-jogurtovo kremo, ki je b.o.ž.a.n.s.k.a.
To božansko sladico lahko brez skrbi pripraviš vnaprej – le prelij jo z javorjevim sirupom šele pred postrežbo. Pravzaprav ti močno priporočam, da kremo pripraviš vnaprej, saj bo vanilijeva pasta najbolje opravila vso svojo magijo, če ji daš nekaj časa – vsaj kakšno uro, če lahko.
Seveda lahko kremo pripraviš tudi z ostalimi različicami vanilije – lahko pa tudi brez, če ti ni všeč. Če pa nameravaš kupit vanilijevo pasto, priporočam Kotányi bourbon vanilijevo pasto. Nebesa v eni sami žlički!
Priprava sladice je zelo zabavna.
Najprej pripravi čist iz redkvic. Te nareži, odišavi in speci.
Pripraviš še kremo in jo nadevaj v kozarčke.
.
Okrasi s čipsom iz rekdvic, potresi s sesekljanimi pistacijami in pokapaj z javorjevim sirupom. Taaaakooo dooobroo!
.
PrintBožanska skutino-jogurtova krema s čipsom iz redkvic
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ta sladica je nadvse presenetljiva in tako zelo dobra. Svilnata z vanilijo odišavljena jogurtno-skutna krema je čudovita že sama po sebi, ko pa ji dodaš še čips iz redkvic – ja, redkvic! – in jo potreseš s sesekljanimi pistacijami, pa veš, da je nekaj posebnega in neustavljivega. Obljubim, da ti všeč!
Ingredients
Sestavine za skutino-jogurtovo kremo:
- 250 g skute
- 125 g grškega jogurta
- 1 žlička vanilijeve paste
- 1 žlica javorjevega sirupa
Sestavine za čips iz redkvic:
- 15 redkvic
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica (olivnega) olja
Ostale sestavine:
- 1 žlica sesekljanih pistacij
- javorjev sirup za preliv
Instructions
- Čips iz redkvic: Redkvice nareži na tanke rezinice in jih stresi v posodico. Dodaj rjavi sladkor, cimet in olje in jih kar z rokami dobro premešaj, da se oljna mešanica dobro oprime vseh redkvic. Redkvice v enem sloju zloži na pekač, obložen s papirjem za peko, potem pa jih 15 minut peci na 175°c in 20 minut na 110°c. Obrni jih takrat, ko zmanjšaš temperaturo pečice.
- Krema: Skuto, grški jogurt, vanilijevo pasto in javorjev sirup dobro zmešaj, da dobiš svilnato kremo.
- Sladica: Kremo razdeli v kozarčke, jih okrasi z redkvicami ter sesekljanimi pistacijami, pokapaj z javorjevim sirupom ter postrezi.
Notes
Čips lahko pripraviš v sladki različici: s cimetom in sladkorjem, lahko pa ga pripraviš v slani različici: z dišavnico ali začimbo po želji. Obema dodaj malo olivnega olja in speci. V slani različici lahko čips iz redkvic položiš na solate, v sendviče ali pa grizljaš kar same.
Najbolje je, da kremo pripraviš uro pred postrežbo, da se vanilija dobro prepoji v kremi. Počaka naj v hladilniku.
Če pistacij nimaš, uporabi mandljeve lističe ali pečene lešnike.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 35 minut