Vanilijev chia puding s kokosom

0 comments

Tako enostavne sladice pa še ne. Skupaj združi kokosovo mleko, chia semena, javorjev sirup in vanilijevo pasto, počakaj nekaj ur, da chia semena opravijo svoje, nato pa puding okrasi s popečenimi mandljevimi ali kokosovimi lističi in svežim sadjem in to je vse. Njam! Uporabi jagode, borovnice, breskve, maline ipd.

Chia semena so superživilo in rada jih uporabim v granoli in za pripravo tega čudovitega pudinga. Chia semena so “produkt” luštne rožice imenovane Chia (oz. Salvia hispanica). Semena so tako majhna, da jih ni treba mleti, imajo pa ogromno pozitivnih lastnosti: so lahko prebavljiva, so bogat vir beljakovin, omega 3 maščobnih kislin, antioksidantov, železa, kalcija, železa … So dobre za prebavo, popularne pri shujševalnih dietah, omogočajo dobro hidracijo telesa, so odlične za diabetike itd.

Domen mi je rekel, da moram nujno povedati, da je puding mnooogo boljši od izgleda. Kar je pravzaprav res: kdo bi z veseljem jedel belo gmoto s črnimi pikicami, ne da bi dobil obljubo, da je reees dobro? In je res dobro.

Ta puding je pripravljen brez vsakršnega kuhanja. Vse le zmešaš in počakaš, da se chia semena aktivirajo – potrebujejo približno pet ur, lahko pa jih namočiš tudi čez noč in puding poješ za zajtrk. Zaradi kokosa in vanilijeve paste je puding že sam fantastičnega okusa, za osvežitev in popestritev pa mu lahko dodaš še nekaj svežega sadja. Jagode so fantastična izbira, lahko pa poskusiš tudi z borovnicami, pa breskvami, malinami …

Priprava te poslastice je nadvse enostavna. Skupaj zmešaj kokosovo mleko, javorjev sirup, chia semena in javorjev sirup, skodelico pokrij in postavi v hladilnik za pet ur ali čez noč.

 

Kokosove lističe popraži na suhi ponvi. Nato puding razdeli med porcije, okrasi s popečenimi lističi in svežim sadjem, po želji še malo pokapaj z javorjev sirupom in uživaj.

  

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vanilijev chia puding s kokosom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 5 minut + 5 ur za ohlajanje
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tako enostavne sladice pa še ne. Skupaj združi kokosovo mleko, chia semena, javorjev sirup in vanilijevo pasto, počakaj nekaj ur, da chia semena opravijo svoje, nato pa puding okrasi s popečenimi mandljevimi ali kokosovimi lističi in svežim sadjem in to je vse. Njam! Uporabi jagode, borovnice, breskve, maline ipd.


Ingredients

Scale

2,5 dcl kokosovega mleka
3 žlice chia semen
1 žlica javorjevega sirupa + za okras
1 žlička vanilijeve paste (ali vanilijeve esence)
1 žlica kokosovih lističev (ali kokosove moke)


Instructions

  1. Puding: Chia semena in vanilijevo pasto dobro vmešaj v kokosovo mleko. Skledo dobro pokrij – lahko tudi s folijo – in postavi v hladilnik za pet ur ali čez noč.
  2. Serviraj: Puding posladkaj z javorjevim sirupom – ali sladilom po izbiri – in serviraj. Puding okrasi z na suhi ponvi popečenimi kokosovimi lističi, pokapaj z javorjevim sirupom in po želji okrasi s svežim sadjem – na primer z jagodami, borovnicami, breskvami …

Notes

Chia semena za aktivacijo potrebujejo približno pet ur, lahko pa puding pripraviš tudi večer prej.

Uporabi javorjev sirup ali med, lahko pa tudi agavin sirup ali sladkor v prahu.

Puding okrasi s popečenimi kokosovimi lističi ali pa z mandljevimi lističi.

Uporabi jagode, borovnice, maline, breskve … oziroma katero koli drugo sadje po izbiri.

  • Prep Time: 5 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.