Osvežilen vanilijev chia puding s kokosom

0 comments

Tako enostavne sladica pa še ne! Nekaj osnovnih sestavin: kokosovo mleko, chia semena in vanilijevo pasto le zmešaj, počakaj nekaj ur, okrasi in ta-da! Sladico pred postrežbo le še osveži in okrasi s svežim sadjem – dodaj jagode, borovnice, breskve ipd.

Chia semena so pravi hit že nekaj časa, a jaz sem jih začela preizkušati šele sedaj. Pravijo, da so superživilo in da so oh-in-sploh. Chia semena so “produkt” luštne rožice imenovane Chia (oz. Salvia hispanica). Semena so tako majhna, da jih ni treba dodatno mleti, imajo pa oooogromno enih koristi: so lahko prebavljica, so bogat vir beljakovin, omega 3 maščobnih kislin, antioksidantov, železa, kalcija, železa … So dobre za prebavo, popularne pri shujševalnih dietah, omogočajo dobro hidracijo telesa, so odlične za diabetike itd.

Jaz sem jih poizkusila iz firbca, do sedaj pa sem jih uporabila v pudingu in ovsenih kosmičih. V tem pudingu so fantastični in Domen mi je rekel, da moram nujno povedati, da je puding mnooogo boljši od izgleda. Kar je pravzaprav res: kdo bi pa z veseljem jedel belo gmoto z nekimi bunkicami s črnimi pikicami, ne da bi dobil obljubo, da je reees dobro.

Ta puding je pripravljen brez vsakršnega kuhanja. Vse le zmešaš in počakaš, da se chia semena aktivirajo – potrebujejo približno pet ur, lahko pa jih namočiš tudi čez noč in puding poješ za zajtrk. Zaradi kokosa in vanilijeve paste je puding že fantastičnega okusa, za osvežitev in popestritev pa mu lahko dodaš še nekaj svežega sadja. Jagode so fantastična izbira, lahko pa poskusiš tudi z borovnicami, pa breskvami …

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 2,5 dcl kokosovega mleka
  • 3 žlice chia semen
  • 1 žlica javorjevega sirupa + za okras
  • 1 žlička vanilijeve paste (ali vanilijeve esence)
  • 1 žlica kokosovih lističev (ali kokosove moke)

PRIPRAVA

Chia semena in vanilijevo pasto dobro vmešaj v kokosovo mleko.

Skledo dobro pokrij – lahko tudi s folijo – in postavi v hladilnik za pet ur.

Kokosove lističe popraži na suhi ponvi.

Dobljen puding posladkaj z javorjevim sirupom – ali sladilom po izbiri – in serviraj. Puding okrasi z kokosovimi lističi, pokapaj z javorjevim sirupom in po želji okrasi s svežim sadjem – na primer z jagodami, borovnicami, breskvami …

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.