Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čokoladna panakota z malinami


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 10 minut + 2 uri ohlajanja
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

To je popolna (poletna) čokoladna sladica! Ne le, da je slastna, za pripravo potrebuješ le pet sestavin, med njimi agartino, ki omogoča res enostavno pripravo. Čeprav je že sama panakota odličnega okusa, jo lahko obogatiš še s svežim sadjem, priporočam maline, jagode ali borovnice. Njam!


Ingredients

Scale

0,5 dl sladke smetane
1 paketek Kotányi agartine
1 paketek Kotányi rumovega sladkorja
1 majhen ščepec soli
50 g čokolade
2 žlici mletega sladkorja


Instructions

  1. Kuhanje panakote: V kozico zlij sladko smetano in jo segrej. Nato dodaj rumov sladkor, sesekljano čokolado in sol ter (še malo sladkorja, če imaš bolj grenko čokolado!) premešaj in kuhljaj, da se čokolada popolnoma stopi. Ko smetana rahlo (res rahlo) zavre, v tekočino stresi agartino in dobro premešaj. Nato kuhaj še dve minuti in ves čas mešaj, nato pa tekočino prelij v posodice.
  2. Panakoto ohladi: Posodice nekaj minut pusti na kuhinjskem pultu, da se tekočina ohladi, nato pa posodice postavi v hladilnik za vsaj 2 uri.
  3. Sadna omaka: Sadje – jaz sem izbrala sveže maline – pretlači z vilico in jim po želji glede na sladkobo dodaj še malo sladkorja.
  4. Postrezi: Pred postrežbo posodice za dve minuti položi v vročo vodo, da se panakota lažje prekucne ven. Panakoto postrezi z omako in okrasi z meto.

Notes

Če pripraviš še sadno spremljavo, poleti uporabi sveže sezonsko sadje, izven sezone pa kar zamrznjeno sadje – tega le pokuhaj, da dobiš kremasto omakco, nato pa jo ohladi in postrezi s panakoto.

Agartina je ne le popolnoma veganska, saj se pridobiva iz alg, je še brez okusa in arome, pa še dosti lažje se uporablja in ne povzroča tistih zoprnih grudic, ki jih včasih dobiš pri uporabi želatine.

Uporabi katero koli čokolado – lahko tudi mlečno ali belo.

Če rumovegega sladkorja nimaš ali ga ne želiš uporabiti – čeprav je to le aroma ruma, ne sam alkohol! – ga enostavno izpusti, a le dodaj nekaj sladkorja.