Pečene breskve s sladoledom

0 comments

Sladica da dol padeš! Pečene breskve se v pečici skupaj z maslom, cimetom, sladkorjem in kapljicami vanilijeve esence spremenijo v božansko sladico. Poleg postrezi z vanilijevim sladoledom, breskve pa so odlične tudi z grškim jogurtom.

Sem ena izmed tistih, ki sredi zime sanjarijo o svežih, sladkih in sočnih breskvah. In ja, tudi ena tistih, ki se ji poleti pojejo božične pesmi, a to je že druga zgodba. Ni mi torej treba posebej poudarjati, da sem izredno srečna, ko pride sezona breskev in se jih lahko res najem. Ne, vloženih ne maram, so vse preveč sladke. Razen, če bi sama naredila kompot. Hmmm, za razmislit!

Rada imam breskve in tudi nektarine, prav vseeno mi je. Če bi živela v sanjskem svetu, bi imela na vrtu drevo in na njem ves čas zrele breskve, pa mango in avokado! Aaaah …

Po vseh breskvah, ki sem jih letos že pojedla brez dodatkov, sem jih prvič tudi spekla. Z malo začimbne čarovnije, ki še poudari okus sladkih breskev, človek ne more zgrešiti. Postregla sem jih že s sladoledom in tudi z malenkost sladkanim (in odišavljenim z doma narejeno vanilijevo esenco, ki je narejena iz vodke in vanilijevih strokov) grškim jogurtom. Meni so bile bolj všeč z grškim jogurtom, Domen pa prisega na sladoled.

Me prav zanima, katera različica je tebi najboljša. Poskusi, ne bo ti žal. Pohiti, dokler so breskve še v sezoni! 😉

Aaah jaaa, se že kar vidim, kako bom pozimi vzdihovala nad temi fotkami in komaj čakala na poletje! <3 breskve!

Priprava je enostavna! Potrebuješ le 5 sestavin.

Breskve razpolovi, izdolbine napolni z samimi dobrotami, nato pa breskve speci.

Postrezi jih s sladoledom ali jogurtom in enostavno le uživaj v preostanku poletja!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pečene breskve s sladoledom


  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za približno 4 osebe

Description

Sladica da dol padeš! Pečene breskve se v pečici skupaj z maslom, cimetom, sladkorjem in kapljicami vanilijeve esence spremenijo v božansko sladico. Poleg postrezi z vanilijevim sladoledom, breskve pa so odlične tudi z grškim jogurtom.


Ingredients

Scale

4 breskve
1 velika žlica (rjavega) sladkorja
1 žlička vanilijeve esence (ali vanilijevega sladkorja – v tem primeru daj manj sladkorja!)
maslo
cimet
vanilijev sladoled


Instructions

  1. Pripravi: Breskve operi in do suhega obriši s kuhinjsko brisačo. Nareži jih na polovice in izdolbi koščico – breskvi zareži na polovici, potem pa ju zavrti vsako v svojo stran in breskev se bo razpolovila, nato pa peško izdolbi z malo žličko. V izdolbine daj košček masla, pokapaj z nekaj kapljicami vanilijeve esence in potresi s cimetom.
  2. Speci: Breskve peci v pečici, ogreti na 190°C toliko časa, da se malenkost zmehčajo, približno 20 minut – dlje jih pečeš, bolj bodo mehke.
  3. Serviraj: Pečene breskve serviraj na krožnik, na vsako polovičko položi kepico sladoleda ali pa žlico grškega jogurta. Po želji potresi še z nekaj cimeta. In uživaj!

Notes

Najboljše so sladke in zrele breskve.

Priporočam vanilijev sladoled, lahko pa uporabiš katerega koli.

Vanilijeva esenca ni obvezna, lahko namesto sladkorja in esence uporabiš malo vanilijevega sladkorja, lahko tudi cimetovega sladkorja.

Dlje pečeš breskve, bolj mehke in sladke so.

Če ti sladoled ni preveč všeč ali pa ga nimaš, lahko breskve serviraš tudi z grškim jogurtom, ki ga po želji malo posladkaj.

Breskve so najboljše vroče, lahko pa postrežeš tudi tople.

Če masla ne želiš uporabit, ga lahko tudi izpustiš.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v avgustu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.