Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 15 minut (brez priprave njokov)
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta jed je božanska za pogledat in za jest. Puhasti njoki iz sladkega krompirja se kopajo v nežni smetanovi omaki, družbo pa jim dela popečen brokoli. Za piko na i poskrbijo še lističi parmezana in sesekljan peteršilj. Božansko!


Ingredients

Scale

Sestavine za njoke:

  • 1 večji sladek krompir (približno 450 g)
  • 250 g spasirane skute
  • 20 g parmezana
  • 1 jajce
  • približno 200 g moke (+ več po potrebi)
  • sol

Ostale sestavine:

  • 1/2 glavice brokolija
  • približno 50 g masla (20 za peko njokov in ostalo za omako)
  • 1 strok česna
  • 0,5 dcl smetane za stepanje ali kuhanje
  • peteršilj (neobvezno, za okras)
  • parmezan (20 g za omako in še nekaj za okras)
  • poper
  • sol
  • olje

Instructions

  1. Pripravi njoke: Z vilico večkrat preluknaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in njegovo meso izdolbi. Meso krompirja z vilico zmečkaj, potem pa dodaj jajce, skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, potem pa dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo. Testo razdeli na 4 kose, vsakega povaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke.
  2. Skuhaj njoke: Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh.
  3. Popeci brokoli: Brokoli nareži na cvetke, pokapaj z oljem, potresi s soljo in poprom in popeci na ponvi. Nato brokoli preloži na krožnik in prihrani za kasneje.
  4. Popeci njoke: Kuhane njoke popeci na obeh straneh na ponvi z malo masla (ni je treba brisati od brokolija).
  5. Pripravi omako: Popečenim njokom dodaj brokoli, dolij smetano, dodaj nariban parmezan in nežno premešaj, da dobiš kremasto omako. Poskusi in po potrebi dosoli. Malo popopraj.
  6. Postrezi: Njoke z omako in zelenjavo serviraj na krožnik, potresi z lističi parmezana, okrasi s sesekljanim peteršiljem in popra in takoj postrezi.

Notes

Namesto brokolija lahko uporabiš tudi šparglje ali grah.

Jed lahko okrasiš tudi s svežo baziliko.

Jed je najboljša sveža, zato jo postrezi takoj. Pogrevanja ali zamrzovanja ne priporočam. Lahko pa vnaprej (tudi zamrzneš jih lahko!) pripraviš njoke. Kako, si poglej na strani recepta Puhasti njoki iz sladkega krompirja.

Recept je bil leta 2017 pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija