Puhasti njoki iz sladkega krompirja

4 comments

Jaaa, njoki iz sladkega krompirja! Če so ti njoki ljubi (in ti ti bodo nadvse ljubi!), potem jih moraš pripravit. So odličnega okusa, mehki so pa kot mali puhci. Ker so tako dobrega okusa že sami, ne potrebuješ veliko dodatkov. Malo nežne omake s zelenjavo, pa je!

Če večinoma njoke raje kupiš, ti polagam na srce, da so doma pripravljeni boljši. In res jih je enostavno pripravit. Potrebuješ le glavno sestavino (sladki krompir, skuto, pire krompir, cvetačo), za boljši okus še malo skute ter moko. Ko pripraviš testo, ga razvaljaš v svaljke, narežeš na koščke in vržeš v krop. Ko priplavajo na vrh, so kuhani. Enostavno! Sem te prepričala, da jih poskusiš pripravit?

Ker imam njoke res rada, jih večkrat pripravim. In ravno zato, ker jih pripravim večkrat, se rada poigram z okusi. Zakaj bi jedli ves čas enako?! V #sitfitsi zbirki imam že nekaj odličnih receptov za pripravo domačih njokov:

Preden pogledava, kako lahko njoke iz sladkega krompirja pripraviš, pa še nekaj luštnih receptov s sladkim krompirjem. Ker res ni odveč vedeti, kje se nahajajo odlični recepti.

Njoki iz sladkega krompirja so čudovitega okusa že sami po sebi. Da ne uničiš/povoziš njihovega okusa, ne priporočam mešanja z močnimi omakami. Dovolj je že, da njoke le popečeš na maslu, dodaš malo česna, popra in smetane. Lahko jim dodaš še kakšno zelenjavo, priporočam brokoli.

Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokov, nekuhane v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Tako imaš pripravljene za en fantastično hiter obrok. Ko je sila (beri lakota), še kar zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh vode. Tako zelo enostavno je to!

Priprava njokov iz sladkega krompirja res ni zapletena. Potrebuješ naslednje sestavine:

 • sladki krompir
 • skuto
 • moko
 • parmezan
 • jajce
 • sol

Najprej moraš zmehčati sladki krompir. Najenostavneje (in tudi najboljše) je, če ga spečeš v pečici. Gomolj prepikaš, daš v pečico in pečeš približno uro. Berem, da ga lahko (še hitreje) zmehčaš tudi v mikrovalovni pečici. Po tem času vanj zapiči nož, da vidiš, če je zmehčan. Če ne ga peci še nekaj minut več.

Nato meso sladkega krompirja izdolbi, počakaj morda kakšno minuto, da se ohladi, nato pa dodaj ostale sestavine in zgneti testo.

Testo razdeli na štiri dele, te zvaljaj v dolgo kačo in nareži njoke.

In poglej poglej, njoki so pripravljeni. Kaj ni bilo enostavno? Poglej, kako ljubki so!

Nato pa male puhce vržeš v krop in ko priplavajo na vrh, so kuhani. Predlagam, da jih nato pripraviš v nežni smetanovi omaki z brokolijem. Prava poslastica!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Puhasti njoki iz sladkega krompirja


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 1 uro in 15 minut
 • Yield: za približno 2 osebi

Description

Jaaa, njoki iz sladkega krompirja! Če so ti njoki ljubi (in ti ti bodo nadvse ljubi!), potem jih moraš pripravit. So odličnega okusa, mehki so pa kot mali puhci. Ker so tako dobrega okusa že sami, ne potrebuješ veliko dodatkov. Malo nežne omake s zelenjavo, pa je!


Ingredients

Scale

1 večji sladek krompir (približno 450 g)
250 g spasirane skute
20 g parmezana
1 jajce
približno 200 g moke (+ več po potrebi)
sol


Instructions

 1. Zmehčaj sladki krompir: Z vilico večkrat preluknaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in njegovo meso izdolbi.
 2. Pripravi testo: Meso krompirja z vilico zmečkaj, potem pa dodaj jajce, skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, potem pa dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo.
 3. Naredi njoke: Testo razdeli na 4 kose, vsakega povaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke.
 4. Skuhaj njoke: Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh.
 5. Naredi omako: Njoke pripravi z nežno omako. Predlagam nežno smetanovo z brokolijem.

Notes

Sladki krompir lahko zmehčaš tudi v mikrovalovni pečici. Postopek najdi tukaj.

Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokov, nekuhane v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Nato še zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 1 ura za mehčanje krompirja

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

 1. Kaj priporočaš za zmehčat krompir, če nimaš pečice?

 2. Nimam 🙂 niti mikrovalovke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.