Jaaa, njoki iz sladkega krompirja! Če so ti njoki ljubi (in ti ti bodo nadvse ljubi!), potem jih moraš pripravit. So odličnega okusa, mehki so pa kot mali puhci. Ker so tako dobrega okusa že sami, ne potrebuješ veliko dodatkov. Malo nežne omake s zelenjavo, pa je!
Če večinoma njoke raje kupiš, ti polagam na srce, da so doma pripravljeni boljši. In res jih je enostavno pripravit. Potrebuješ le glavno sestavino (sladki krompir, skuto, pire krompir, cvetačo), za boljši okus še malo skute ter moko. Ko pripraviš testo, ga razvaljaš v svaljke, narežeš na koščke in vržeš v krop. Ko priplavajo na vrh, so kuhani. Enostavno! Sem te prepričala, da jih poskusiš pripravit?
Ker imam njoke res rada, jih večkrat pripravim. In ravno zato, ker jih pripravim večkrat, se rada poigram z okusi. Zakaj bi jedli ves čas enako?! V #sitfitsi zbirki imam že nekaj odličnih receptov za pripravo domačih njokov:
Preden pogledava, kako lahko njoke iz sladkega krompirja pripraviš, pa še nekaj luštnih receptov s sladkim krompirjem. Ker res ni odveč vedeti, kje se nahajajo odlični recepti.
- Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja
- Kremast curry s sladkim krompirjem, šparglji in papriko na belem rižu
- Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, motovilcem in mocarelo
- Rižev krožnik s sladkim pirejem, pečeno bučko in mešano solato
- Suši na krožniku s sladkim krompirjem, šparglji, avokadom in prelivom iz pečenih paprik
Njoki iz sladkega krompirja so čudovitega okusa že sami po sebi. Da ne uničiš/povoziš njihovega okusa, ne priporočam mešanja z močnimi omakami. Dovolj je že, da njoke le popečeš na maslu, dodaš malo česna, popra in smetane. Lahko jim dodaš še kakšno zelenjavo, priporočam brokoli.
Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokov, nekuhane v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Tako imaš pripravljene za en fantastično hiter obrok. Ko je sila (beri lakota), še kar zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh vode. Tako zelo enostavno je to!
Priprava njokov iz sladkega krompirja res ni zapletena. Potrebuješ naslednje sestavine:
- sladki krompir
- skuto
- moko
- parmezan
- jajce
- sol
Najprej moraš zmehčati sladki krompir. Najenostavneje (in tudi najboljše) je, če ga spečeš v pečici. Gomolj prepikaš, daš v pečico in pečeš približno uro. Berem, da ga lahko (še hitreje) zmehčaš tudi v mikrovalovni pečici. Po tem času vanj zapiči nož, da vidiš, če je zmehčan. Če ne ga peci še nekaj minut več.
Nato meso sladkega krompirja izdolbi, počakaj morda kakšno minuto, da se ohladi, nato pa dodaj ostale sestavine in zgneti testo.
Testo razdeli na štiri dele, te zvaljaj v dolgo kačo in nareži njoke.
In poglej poglej, njoki so pripravljeni. Kaj ni bilo enostavno? Poglej, kako ljubki so!
Nato pa male puhce vržeš v krop in ko priplavajo na vrh, so kuhani. Predlagam, da jih nato pripraviš v nežni smetanovi omaki z brokolijem. Prava poslastica!
PrintPuhasti njoki iz sladkega krompirja
- Total Time: 1 uro in 15 minut
- Yield: za približno 2 osebi
Description
Jaaa, njoki iz sladkega krompirja! Če so ti njoki ljubi (in ti ti bodo nadvse ljubi!), potem jih moraš pripravit. So odličnega okusa, mehki so pa kot mali puhci. Ker so tako dobrega okusa že sami, ne potrebuješ veliko dodatkov. Malo nežne omake s zelenjavo, pa je!
Ingredients
1 večji sladek krompir (približno 450 g)
250 g spasirane skute
20 g parmezana
1 jajce
približno 200 g moke (+ več po potrebi)
sol
Instructions
- Zmehčaj sladki krompir: Z vilico večkrat preluknaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in njegovo meso izdolbi.
- Pripravi testo: Meso krompirja z vilico zmečkaj, potem pa dodaj jajce, skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, potem pa dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo.
- Naredi njoke: Testo razdeli na 4 kose, vsakega povaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke.
- Skuhaj njoke: Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh.
- Naredi omako: Njoke pripravi z nežno omako. Predlagam nežno smetanovo z brokolijem.
Notes
Sladki krompir lahko zmehčaš tudi v mikrovalovni pečici. Postopek najdi tukaj.
Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokov, nekuhane v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Nato še zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 1 ura za mehčanje krompirja
Kaj priporočaš za zmehčat krompir, če nimaš pečice?
Imaš mikrovalovno pečico? Tukajle so navodila: https://www.realsimple.com/holidays-entertaining/holidays/thanksgiving/how-to-microwave-sweet-potato … Na kratko – z vilico ga prešpikaj in “kuhaj” 5-10 minut, odvisno od velikosti. Lahko ga tudi skuhaš v loncu vode in sicer neolupljenega, kuhanega olupiš in zmečkaš.
Nimam 🙂 niti mikrovalovke.
Potem pa sladki krompir kar z lupino skuhaj v loncu vrele vode. Ko se zmehča, ga olupi in zmečkaj.