To nežno, a neverjetno okusno omako, pripravljeno s svežim ali zamrznjenim grahom in s šparglji, postrezi na pireju iz sladkega in/ali navadnega krompirja, lahko pa jo postrežeš tudi na rižu, njokih ali testeninah. Jed osveži, odišavi in okrasi z lističi sveže mete. Poleg te jedi vsekakor sodi velika skleda solate ter proteini po izbiri.
Kaj ni lepo, ko znaš pripraviti res dobro zelenjavno omako? Splošno prepričanje je, da lahko dobre zelenjavne omake pripraviš le na osnovi paradižnikov ali pa s smetano za kuhanje in čeprav so te omake lahko res dobre, včasih paše malo zamenjati. Zato je recept za to omako res vredno imeti. Zapomniti si je treba le pripravo osnove omake, nato pa lahko vanjo dodaš skoraj katero koli zelenjavo. Uporabi bučke in buče, grah, gobe, stročji fižol, špinača ali ohrovt, brokoli ali cvetača, šparglje … Ker omaka ni pripravljena s smetano za kuhanje, je tudi bolj zdrava, pa še okus same zelenjave se v smetani ne izgubi! Same pozitivne lastnosti, če mene vprašaš!
Za pripravo osnove omake potrebuješ:
- olje ali/in maslo
- nekaj moke
- jušno osnovo ali vodo in zelenjavno kocko
- belo vino, ki pa je neobvezno
- por ali čebulo ali šalotko in česen
Nato pa dodaj zelenjavo, ki je lahko sveža ali izven sezone zamrznjena (tudi mešanice različne zamrznjene zelenjave so odlične):
- bučke in buče
- grah
- brokoli in cvetače
- šparglji
- stročji fižol
- gobe
- špinača itd.
Kombinacij je ogromno in predlagam, da zelenjavo pokombiniraš po želji.
Nato omako zaključi še z dišavnicami, ki se ujemajo z zelenjavo in po želji še z nekaj naribanega parmezana.
Sedaj, ko veš, kako pripraviti res dobro zelenjavno omako, pa poglejva še, s čim jo lahko postrežeš. Predlagam te priloge:
- pire krompir z navadnim krompirjem, lahko pa ga lahko pokombiniraš (dodaj pol krompirja, pol druge zelenjave) s sladkim krompirjem, cvetačo, grahom …
- riž
- njoke
- testenine po želji
- polento
- kuskus itd.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako se priprave lotiti, pa še nekaj idej za pripravo odličnih zelenjavnih omak:
- Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem
- Kremna lečina omaka s polento
- Špageti v kremni arašidovi omaki
- Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
- Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem
Priprava te poslastice je zelo enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančnejše količine in potek najdeš na dnu strani!
Najprej daj kuhati pire. Jaz sem tokrat uporabila navadni in sladki krompir. K navadnemu krompirju lahko dodaš tudi cvetačo ali grah.
Omako začni pripravljati, ko daš kuhati krompir. Najprej zmehčaj por, popeci šparglje, dodaj moko in česen, dolij najprej vino, nato jušno osnovo in nato dodaj še grah. Kuhaj vsaj 10 minut, da se omaka zgosti in okusi prepojijo, nato pa poskusi, če je treba dosolili ali dopoprati, nato pa se enostavno le še čudi nad fantastičnimi okusi.
Slastno omako nato postrezi s pirejem, za piko na i pa dodaj še svežo meto. Božansko!
Grahovo-špargljeva omaka s pirejem
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
To nežno, a neverjetno okusno omako, pripravljeno s svežim ali zamrznjenim grahom in s šparglji, postrezi na pireju iz sladkega in/ali navadnega krompirja, lahko pa jo postrežeš tudi na rižu, njokih ali testeninah. Jed osveži, odišavi in okrasi z lističi sveže mete. Poleg te jedi vsekakor sodi velika skleda solate ter proteini po izbiri.
Ingredients
Sestavine za pire:
- 1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g)
- 200 g navadnega krompirja
- sol, poper
- 1 košček masla
- nekaj žlic mleka
Sestavine za grahovo-špargljevo omako:
- 1 košček masla
- 1 žlička olja
- 1 žlica moke
- 1 manjši por
- 2 stroka česna
- 100 g špargljev
- 0,5 dl belega vina (neobvezno)
- 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in zelenjavna kocka)
- 200 g zamrznjenega ali svežega graha
- 1 pest sveže mete
- sol, poper po okusu
Instructions
- Pire: Krompir olupi, nareži na kocke ter skuhaj v vreli in soljeni vodi. Kuhanega odcedi, pusti stati nekaj minut, da odvečna para izhlapi, nato pa dodaj maslo in le toliko mleka, da dobiš kremast pire.
- Omaka: Ko daš kuhati krompir, začni pripravljati omako. V kozici stopi maslo in olje, nato pa dodaj por ter premešaj in kuhaj 2-3 minute, da se por zmečka, a ne obarva. Dodaj šparglje, malo posoli in popopraj, nato pa sesekljan česen in kuhaj še minuto. Nato dodaj moko in premešaj ter kuhaj minuto, da se moka skuha. Dolij vino in pusti, da izpari. Nato dolij jušno osnovo in dobro premešaj in ko zavre, dodaj še grah ter kuhaj približno 10 minut, da se šparglji skuhajo, omaka pa zgosti. Omako poskusi, popopraj in po potrebi dosoli. Še enkrat zavri.
- Postrežba: Najprej postrezi pire, nato omako ter vse okrasi s svežo meto in po želji še z malo popra. Takoj postrezi in uživaj!
Notes
Uporabi svež ali zamrznjen grah.
Izven sezone špargljev jih izpusti, dodaj pa brokoli, cvetačo …
Če mete nimaš, uporabi timijan.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v juniju 2024 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta: