Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

, 29. Jun 2015 | No Comments

To nežno, a neverjetno okusno omako postrezi na pireju iz sladkega in/ali navadnega krompirja, lahko pa jo postrežeš tudi na rižu. Jed okrasi z lističi sveže mete. Poleg te jedi vsekakor sodi velika skleda zelene solate.

V mesecih, ko šparglji niso v sezoni – v sezoni so od aprila do junija – to omako pripravi brez njih. Brez skrbi, omaka bo vseeno čudovita. Če ti je grah v omaki premalo, lahko v omako dodaš na rezine narezano zeleno bučko.

To omako lahko preliješ tudi prek njokov ali prek riža, lahko pa tudi prek polente.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za pire iz sladkega krompirja:

  • 1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g)
  • 200 g navadnega krompirja
  • sol
  • poper
  • 4 koščki (veganskega) masla
  • nekaj žlic (sojinega) mleka

Sestavine za grahovo-špargljevo omako:

  • 250 g zamrznjenega ali svežega graha
  • 100 g špargljev
  • 1 majhen kos (veganskega) masla
  • 1 pest sveže mete
  • 1 žlička moke
  • 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in zelenjavna kocka)
  • sol
  • poper

Kremni krompirjev pire z zelenjavo

PRIPRAVA

Krompir olupi, nareži na enako velike koščke in skuhaj v vreli in soljeni vodi.

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Medtem v kozici stopi maslo, dodaj žličko moke in premešaj. Dolij zelenjavno jušno osnovo in mešaj toliko časa, da tekočina zavre in da dobiš nežno kremno tekočino. V kozico sedaj dodaj grah in na koščke narezane šparglje.

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Premešaj in kuhaj toliko časa, da se grah in šparglji skuhajo – približno 10 minut. Če zelenjava po desetih minutah še ni skuhana in v kozici primanjkuje tekočine, te (jušno osnovo ali vodo) še nekaj dodaj in kuhaj še toliko časa, da se zelenjava skuha.

Kuhan krompir odcedi in pusti stati 3 minute, da odvečna para izhlapi.

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Potem h krompirju dodaj maslo in nekaj žlic mleka ter ga zmečkaj v pire. Dodaj toliko mleka, kot je potrebno, da dobiš mehak krompirjev pire. Krompir še popopraj in premešaj.

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Omako poskusi ter posoli in popopraj glede na okus.

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Pire serviraj na krožnik, čez prelij omako in okrasi z metinimi lističi ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply