Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Puhasti njoki iz sladkega krompirja


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 1 ura za mehčanje krompirja
  • Total Time: 1 uro in 15 minut
  • Yield: za približno 2 osebi

Description

Jaaa, njoki iz sladkega krompirja! Če so ti njoki ljubi (in ti ti bodo nadvse ljubi!), potem jih moraš pripravit. So odličnega okusa, mehki so pa kot mali puhci. Ker so tako dobrega okusa že sami, ne potrebuješ veliko dodatkov. Malo nežne omake s zelenjavo, pa je!


Ingredients

Scale

1 večji sladek krompir (približno 450 g)
250 g spasirane skute
20 g parmezana
1 jajce
približno 200 g moke (+ več po potrebi)
sol


Instructions

  1. Zmehčaj sladki krompir: Z vilico večkrat preluknaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in njegovo meso izdolbi.
  2. Pripravi testo: Meso krompirja z vilico zmečkaj, potem pa dodaj jajce, skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, potem pa dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo.
  3. Naredi njoke: Testo razdeli na 4 kose, vsakega povaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke.
  4. Skuhaj njoke: Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh.
  5. Naredi omako: Njoke pripravi z nežno omako. Predlagam nežno smetanovo z brokolijem.

Notes

Sladki krompir lahko zmehčaš tudi v mikrovalovni pečici. Postopek najdi tukaj.

Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočam, da narediš več njokov, nekuhane v en sloj položiš na pladenj ali krožnik (da se ti ne zamrznejo skupaj) in postaviš v zamrzovalnik, potem pa streseš v vrečko in shraniš nazaj v zamrzovalnik. Nato še zamrznjene vrži v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na vrh.