Pomfri iz sladkega krompirja je skoraj boljši od pomfrija iz navadnega krompirja! *se skrije* Vem, da najbrž ne verjameš, zato ti preostane le, da poskusiš. Morda te prepriča dejstvo, da se pripravi v pečici BREZ umazanije in da je dosti MANJ kaloričen od navadnega pomfrija. Hm? Morda?
Edina slaba stran tega pomfija je ta, da je sladek krompir trši od navadnega in ga je malo težje narezami. Ampak! Če imaš dober nož in veš, kako ga narezati (beri naprej! ;)), je enostavno. V nadaljevanju si oglej, kako ga profesionalno in res enostavno narezati, potem pa še, kaj narediti, da dobiš hrustljav pomfri.
Še prej pa naj ti povem, da je nad tem krompirjem navdušen tudi eden največjih ljubiteljev navadnega pomfrija – Domnu. Večkrat mi kar sam reče, da ga naredim. In ga!
Čeprav je v tem receptu zapisano, da krompir začini le s soljo in poprom, naj te to ne ustavi. Kar pogumno dodaj še mičkeno cimeta, pa kajenski poper ali čili. Lahko pa dodaš tudi še česen v prahu ali pa timijan. Predlagam, da poskusiš z vsemi temi kombinacijami in najdeš svojo najljubšo kombinacijo.
Ta hrustljavi pomfi lahko postrežeš kot prilogo katerikoli jedi, lahko pa je tudi lahka večerja ali prigrizek. Odličen je sam, pomakaš pa ga lahko tudi v kečap ali pa gvakamole.
Ta recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija, kjer sem dobila odličen sladek krompir in njihovo Deluxe olje. Hvala, Lidl ekipca! 🙂
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 2 večja sladka krompirja
- sol
- poper
- olje
PRIPRAVA
Kako sladek krompir narezati na pomfri?
Sladek krompir olupi, …
… z ostrim nožem (sladek krompir je trši od navadnega) najprej nareži na centimetrske diske, …
… te pa potem na centimetrske rezine v obliko pomfrija.
Kako pripraviti hrustljav pomfri iz sladkega krompirja?
Krompirjeve rezinice (po želji, ni pa nujno) pol ure namakaj v mrzli vodi, da se izloči čim več škroba.
Rezinice odcedi, prelij z veliko žlico olja, potresi z malo popra in kar z rokami premešaj. Pozor: pomfrija v tem koraku ne soli, lahko pa dodaš katere koli začimbe in dišavnice (čili, kajenski poper, česen v prahu, timijan, cimet …)
Pomfri v eno plast (!) prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko …
… in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Vmes pomfri enkrat premešaj. Morebitni črni robovi naj te ne skrbijo, tam je veliko okusa. Pečen pomfri vzemi iz pečice in posoli ter postrezi, lahko kar na pekaču, bo manj pomivanja, ker bo itak izginil v nekaj minutah! 😉