Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odličen pečen sladki krompir


  • Author: Barbara
  • Total Time: 50 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Če še ne veš, kako fantastičen je pečen sladki krompir, je sedaj čas, da izveš. Je čudovita spremljava kateri koli glavni jedi, lahko pa ga imaš tudi kar za glavno jed s svojo najljubšo pomako ali skledo solate. Pred peko v pečici ga pokapaj z oljem in odišavi z začimbami. Jap, ne le, da je ta krompir odličnega okusa, še dober je zate.


Ingredients

Scale

2 srednje velika sladka krompirja
2 žlici (olivnega) olja
1 žlička Kotányi mlete sladke paprike (glej možnosti v Notes)
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra
svež peteršilj (glej možnosti v Notes)


Instructions

  1. Umij: Pečen sladki krompir ti ni treba lupiti, če je lupina lepa. Le dobro jo umij pod tekočo vodo. Če vidiš kakšne male črne ali rjave pike, te odstrani.
  2. Nareži: Krompir previdno nareži – pozor, sladki krompir je bolj trd od navadnega, zato pazljivo – na rezine.
  3. Začini: Rezine prenesi v skledo, krompir pokapaj z oljem in potresi z mleto papriko, soljo in poprom. Premešaj kar s čistimi rokami.
  4. Speci: Krompir prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezine razporedi v en sloj, da se bo krompir pekel in ne le kuhal oziroma dušil. Tako razporejen dobi tudi več barve. Pekač za približno 30 minut postavi v pečico, ogreto na 200°C. Potem preveri, če je mehak. Nato pekač postavi pod žar na 220°C za približno 5-10 minut, da dobi barvo. Pazi, da se ti ne zažge!
  5. Postrezi: Krompir serviraj, po želji okrasi s svežim peteršiljem in takoj postrezi.

Notes

Poleg olja, soli in popra lahko uporabiš veliko različnih začimb. Uporabi sladko papriko, čili, kajenski poper, malo cimeta, mlet česen … Super je tudi z dišavnicami – rožmarinom, žajbljem, peteršiljem, timijanom. Rrožmarin, timijan dodaj pred peko, nežne dižavnice, kot je peteršilj, pa po peki.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 40 minut