Mešana solata s popolno pečenim steakom in feto

0 comments

Ta recept je perfekten za vse ljubitelje odličnega steaka in vse, ki bi to lahko (morali) postali. Popolno pečen steak, po počivanju premazan s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli, položimo na osvežujočo mešano solato, prelito z nežnim balzamičnim prelivom. Aah, pa ne reci, da to ni popolnost!

Dokler ne poskusiš popolno medium pečenega steaka, ne veš, da so steaki res odlična poslastica. Sama priprava je čisto enostavna in do vedno popolnega steaka prideš, če upoštevaš nekaj pravil. Kako pripraviš popolni steak, sem zapisala v nadaljevanju, še prej pa nekaj besed o ostalih delih jedi. Steak lahko seveda postrežeš s svojo najljubšo prilogo, lahko pa ga razporediš tudi na mešano solato. Seveda je odločitev popolnoma tvoja.

Ker je steak tako nežen, da se kar stopi v ustih, sem jaz za posteljico steaka izbrala idealno mešanico bolj kompaktnega (mehka zelena ali pa berivka ne bi zdržali teže steaka, lahko pa ju seveda serviraš POLEG steaka) motovilca, kock hrustljave kumare in rezinic bolj grenke redkvice. Za preliv sem izbrala balzamični kis, ki s svojo sladkobo odlično zaokroži okus solate in steaka. Poleg pa kos kruha in obrok ne bi mogel biti boljši!

Da ne bo pomote. Steak je vedno govedina. Uporabiš lahko različne kose. Kateri deli so primerni za pripravo steakov in kako jih lahko pripraviš, si lahko ogledaš tudi na Kralj žara. Jaz sem za tokratnjo fotografiranje izbrala rostbif, dobila pa sem ga v Lidlu. Velik je bil približno 15 cm, širok 8 cm in debel 2,5 cm. Popolno pečen, spočit, namazan s feto in narezan na trakce je bil dovolj za dve osebi, čisto ok pa bi bil tudi za tri ali celo štiri porcije. Ja, z veliko solate in kosom kruha je tistih nekaj 3-5 tankih rezin mesa na osebo čisto dovolj.

Priprava popolnega steaka

Da vedno dobiš popolno pečen steak, upoštevaj teh nekaj pravil:

  • Svež ali odmrznjen
    Čisto nič ni narobe, če za pripravo te jedi uporabiš v vakuum pakiran zamrznjen steak. Pomembno je le, da se čez noč odtaja v hladilniku, nato pa je pred peko še vsaj pol ure na pultu. Zato le kupi kak steak ali dva ko so v akciji, ga – če že ni – dobro vakumsko zapakiraj in hrani v skrinji. Tam bo nate počakal tudi kak mesec ali dva.
  • Sobna temperatura
    Zrezek mora biti pred peko ogret na sobno temperaturo. Vsaj 30 minut do ene ure ga imej izven hladilnika in na pultu. To je pomembno zato, da je zrezek enake temperature čez in čez. Če bi bil steak v sredini (ker je le malo bolj debel) mrzel, se temperatura pri peki ne bi tako enakomerno razporedila in sokovi v zrezku ne bi dobro krožili in na koncu bi tako dobili trd zrezek, česar pa res nočemo.
  • Mariniranje
    O tem, ali je steak dobro marinirati, je veliko debate. Mislim, da ni pravega odgovora. Lahko ga položiš v marinado, kjer se marinira čez noč, lahko pa ga z začimbami premažeš tudi le tik pred peko. Ob raziskovanju sem pa vedno prišla do informacije, da ga je dobro posoliti tik pred in še malo po peki.
  • Ponev ali žar
    Za popolno skorjico in hitro pečenje je najboljše, če steak spečeš na žaru ali na ponvi, ki prenese res visoke temperature. Jaz sem za peko uporabila svojo litoželezno ponev.
  • Tik pred peko
    Zrezek pred peko nujno popivnaj s kuhinjsko brisačo na obeh straneh. Zrezek na obeh straneh dobro posoli in popopraj. Ponev segrej na RES visoko temperaturo.
  • Peka
    Na RES vročo ponev zlij nekaj rastlinskega (nikar olivnega, ker ne prenese dobro tako visokih temperatur) olja in počakaj, da se z njega začne kaditi. Zrezek zelo previdno položi na vročo ponev – položi ga stran od sebe – in pusti na miru vsaj minuto. Nekateri priporočajo, da zrezek pustiš peči 4 minute na eni in 4 na drugi strani. Lahko pa zrezek vsako minuto obrneš, da se temperatura ponve ne ohladi in da je steak ves čas v stiku z visoko temperaturo.
  • Kdaj je steak pečen
    Čas peke je odvisen od tega, kako pečen zrezek želiš:
  • rare: 49–51°C
  • medium rare: 55–57°C
  • medium: 60–63°C
  • medium well: 65–69°C
  • well done: 71°C ali več

Nujno je treba upoštevati, da se steak med počivanjem še naprej “kuha”, zato ga vzemi iz ponve 2°C pod željenimi stopinjami prekuhanja. Jaz steak vedno spečem medium, za kar potrebujem približno 8 minut. Za peko uporabim termometer, da se res prepričam, da je pečen tako, kot mi je všeč.

  • Počivanje
    Nujno je, da steak po peki počiva vsaj 5 minut, da se sokovi v notranjosti steaka razporedijo. Da se ne ohladi preveč, ga lahko pokriješ s folijo za živila.
  • Okraševanje
    Steak lahko pred rezanjem – na tanke rezine je najbolje – potreseš še z malo soli, lahko pa ga celo namažeš z mešanico masla, fete in dimljene soli – glej recept spodaj. To močno priporočam!
  • Postrezi takoj po počivanju
    Steak je seveda najboljši takoj, ko ga po počivanju narežeš, saj se sicer ohladi in postane trd. Zato le poskrbi, da imaš vse pripravljeno preden zrezek začneš peči. Med počivanjem steaka pa le še vse pokliči k mizi, serviraj vse ostalo, nato pa zrezek namaži, nareži in postrezi. Tako mehko in tako dobro!

Za dober okus steaka ne potrebuješ veliko. Mu pa piko na i dajo malenkosti. Za tisti oh okus priporočam dimljeno sol, ki ga steaku odličen dodaten okus, sploh tistemu, ki ga namesto na žaru spečeš v ponvi. Da ne omenjam, da je dimljena sol preverjeno odlična tudi za na pečeno zelenjavo in pečeno ribo!

Preden pogledava, kako ta božanski obrok pripraviš, pa še nekaj idej, kaj postreči s steakom s feto:

Karkoli že postrežeš s steakom s feto, vem, da te bo jed navdušila!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej nujno vzemi steak iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Na kuhinjskem pultu naj počiva vsaj 30 minut. Vmes pripravi vso zelenjavo, solatni preliv in fetin namaz.

Steak popivnaj, potresi s soljo in poprom, popeci na res vroči ponvi – najbolje kar litoželezni, ker prenese res vroče temperature, pusti počivati, namaži s fetinim namazom …

 

… in nareži na tanke rezinice. Rezinice so tako mehke, sočne in tako okusne! Pa še info za tiste, ki še ne veste … sok, ki ga vidiš zgoraj na spodnji fotki ni kri, ampak so sokovi steaka.

Med počivanjem steaka solato nežno premešaj s prelivom in jo razporedi v servirno skledo. Nanjo razporedi zrezek in še malo razdrobljene fete in takoj postrezi. Seveda lahko solato postrežeš tudi poleg zrezka. Kakšni fenomenalni okusi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Mešana solata s popolno pečenim steakom s feto


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut + 30 minut segrevanja na sobno temperaturo
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Ta recept je perfekten za vse ljubitelje odličnega steaka in vse, ki bi to lahko (morali) postali. Popolno pečen steak, po počivanju premazan s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli, položimo na osvežujočo mešano solato, prelito z nežnim balzamičnim prelivom. Aah, pa ne reci, da to ni popolnost!


Scale

Ingredients

Sestavine za steak:

Sestavine za fetin namaz za steak:

Sestavine za solato:

  • 2 veliki pesti izbrane solate (motovilec, rukola, solata …)
  • 1 kos fete
  • nekaj redkvic
  • 1/2 kumare
  • 1 polovica avokada

Sestavine za solatni preliv:

  • 50 g olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička gorčice
  • 1/2 sesekljane šalotke
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega Kotányi timijana
  • sol in poper po okusu

Instructions

  1. Solata in preliv: Solato operi in osuši. Redkvice nareži na rezinice, kumaro pa na kockice. Avokado nareži tik pred postrežbo, da se ne obarva ali pa prej in ga pokapaj z limoninim sokom. Vse sestavine za preliv premešaj v posodici na navoj in poskusi ter dodelaj, če je potrebno.
  2. Fetin namaz: V posodici zmešaj feto, maslo, timijanove lističe in malo dimljene soli in premešaj, da dobiš kremast namaz.
  3. Steak: Steak vzemi iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se segreje na sobno temperaturo. Zelo dobro segrej litoželezno ponev, nato pa nanjo kapni 2 žlici rastlinskega olja. Tik preden na ponev daš steak, ga dobro obriši s kuhinjsko papirnato brisačko, nato pa obilno posoli in popopraj na obeh straneh. Previdno ga daj na ponev in najprej pusti minuto čisto na miru, nato pa na vsako minuto obrni. Peci toliko časa, da se speče tako, kot ti je všeč. Za medium pečenega ga skupno peci približno 8 minut, oziroma toliko časa, da ima notranjost steaka 60°C. Steak nato prenesi na krožnik in za 5 minut pokrij s folijo. Nato zrezek odkrij, premaži s fetinim namazom in nareži na rezinice.
  4. Vse skupaj: Ko steak počiva, solato zmešaj s prelivom, jo razporedi v servirne skodelice ali na krožnik ter pripravi prilogo. Meni je dovolj le kos dobrega temnega kruha, v receptu zgoraj pa imaš še več idej. Nato rezinice steaka razporedi na solato, vse potresi še z malo nadrobljene fete in takoj postrezi.

Notes

Steaka je dovolj za 2-4 porcije, odvisno od tega, kaj postrežeš z njim.

Steak je dober tudi le s soljo in poprom.

Poleg steaka postrezi s solato, kruhom, pirejem … Nekaj idej imaš v receptu zgoraj.

Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.

Za solato uporabi katero koli solato in zelenjavo imaš na voljo in ti je všeč.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.