Mešana solata s popolno pečenim steakom s feto

0 comments

Ta recept je perfekten za vse ljubitelje odličnega steaka in vse, ki bi to lahko (morali) postali. Popolno pečen steak, po počivanju premazan s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli, položimo na osvežujočo mešano solato, prelito z nežnim balzamičnim prelivom. Aah, pa ne reci, da to ni popolnost!

Dokler ne poskusiš popolno medium pečenega steaka, ne veš, da so steaki res odlična poslastica. Sama priprava je čisto enostavna in do vedno popolnega steaka prideš, če upoštevaš nekaj pravil. Kako pripraviš popolni steak, sem zapisala v receptu Popolno pečen steak s feto. Steak lahko seveda postrežeš s svojo najljubšo prilogo, lahko pa ga razporediš tudi na mešano solato.

Ker je steak tako nežen, da se kar stopi v ustih, sem jaz za posteljico steaka izbrala idealno mešanico bolj kompaktnega (mehka zelena ali pa berivka ne bi zdržali teže steaka, lahko pa ju seveda serviraš POLEG steaka) motovilca, kock hrustljave kumare in rezinic bolj grenke redkvice. Za preliv sem izbrala balzamični kis, ki s svojo sladkobo odlično zaokroži okus solate in steaka. Poleg pa kos kruha in obrok ne bi mogel biti boljši!

Da ne bo pomote. Steak je vedno govedina. Uporabiš lahko različne kose. Kateri deli so primerni za pripravo steakov in kako jih lahko pripraviš, si lahko ogledaš tudi na Kralj žara. Jaz sem za tokratnje fotografiranje izbrala rostbif, dobila pa sem ga v Lidlu. Velik je bil približno 15 cm, širok 8 cm in debel 2,5 cm. Popolno pečen, spočit, namazan s feto in narezan na trakce je bil dovolj za dve osebi, čisto ok pa bi bil tudi za tri ali celo štiri porcije. Ja, z veliko solate in kosom kruha je tistih nekaj 3-5 tankih rezin mesa na osebo čisto dovolj.

Za dober okus steaka ne potrebuješ veliko. Mu pa piko na i dajo malenkosti. Za tisti oh okus priporočam dimljeno sol, ki ga steaku odličen dodaten okus, sploh tistemu, ki ga namesto na žaru spečeš v ponvi. Da ne omenjam, da je dimljena sol preverjeno odlična tudi za na pečeno zelenjavo in pečeno ribo!

Preden pogledava, kako ta božanski obrok pripraviš, pa še nekaj idej, kaj postreči s steakom s feto:

Karkoli že postrežeš s steakom s feto, vem, da te bo jed navdušila!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej nujno vzemi steak iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Na kuhinjskem pultu naj počiva vsaj 30 minut. Vmes pripravi vso zelenjavo, solatni preliv in fetin namaz.

Steak popivnaj, potresi s soljo in poprom, popeci na res vroči ponvi – najbolje kar litoželezni, ker prenese res vroče temperature, pusti počivati, namaži s fetinim namazom …

 

… in nareži na tanke rezinice. Rezinice so tako mehke, sočne in tako okusne! Pa še info za tiste, ki še ne veste … sok, ki ga vidiš zgoraj na spodnji fotki ni kri, ampak so sokovi steaka.

Med počivanjem steaka solato nežno premešaj s prelivom in jo razporedi v servirno skledo. Nanjo razporedi zrezek in še malo razdrobljene fete in takoj postrezi. Seveda lahko solato postrežeš tudi poleg zrezka. Kakšni fenomenalni okusi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mešana solata s popolno pečenim steakom s feto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Ta recept je perfekten za vse ljubitelje odličnega steaka in vse, ki bi to lahko (morali) postali. Popolno pečen steak, po počivanju premazan s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli, položimo na osvežujočo mešano solato, prelito z nežnim balzamičnim prelivom. Aah, pa ne reci, da to ni popolnost!


Ingredients

Scale

Sestavine za steak:

Sestavine za fetin namaz:

Sestavine za preliv:

  • 4 žlice (olivnega) olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička gorčice
  • 1/2 sesekljane šalotke
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega Kotányi timijana
  • sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

  • 2 veliki pesti motovilca
  • 1/2 kumare
  • 6 redkvic
  • 1/2 avokada
  • kos fete za okras

Instructions

  1. Sestavine za solato: Operi in osuši motovilec. Nareži kumaro na kocke, redkvice pa na rezine.
  2. Fetin namaz: V posodici zmešaj feto, maslo, timijanove lističe in malo dimljene soli in premešaj, da dobiš kremast namaz.
  3. Steak: Steak vzemi iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se segreje na sobno temperaturo. Zelo dobro segrej litoželezno ponev, nato pa nanjo kapni 2 žlici rastlinskega olja. Tik preden na ponev daš steak, ga dobro obriši s kuhinjsko papirnato brisačko, nato pa obilno posoli in popopraj na obeh straneh. Previdno ga daj na ponev in najprej pusti minuto čisto na miru, nato pa na vsako minuto obrni. Peci toliko časa, da se speče tako, kot ti je všeč. Za medium pečenega ga skupno peci približno 8 minut, oziroma toliko časa, da ima notranjost steaka 60°C. Steak nato prenesi na krožnik in za 5 minut pokrij s folijo. Nato zrezek odkrij, premaži s fetinim namazom in nareži na rezinice.
  4. Preliv: Vse sestavine za preliv zmešaj v kremast preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj.
  5. Solata: Medtem, ko steak počiva, solato zmešaj s večino preliva ter jo razporedi na krožnik ali v skodelico. Rezine steaka položi na solato, dodaj še rezine avokada in feto ter prelij še s preostalim prelivom. Postrezi takoj.

Notes

Steaka je dovolj za 2-4 porcije, odvisno od tega, kaj postrežeš z njim.

Steak je dober tudi le s soljo in poprom.

Poleg steaka postrezi s solato, kruhom, pirejem … Nekaj idej imaš v receptu zgoraj.

Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.

Namesto motovilca uporabi rukolo, špinačo …

  • Prep Time: 10 minut + 30 minut segrevanja na sobno temperaturo
  • Cook Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.