Korenčkovi štruklji

0 comments

Štruklji! Pa ne tisti navadni. Tokrat predstavljam korenčkove. Ne ne, nič vihant nosu! Čeprav moooorda zvenijo miiičkeno nenavadni, ti resnično priporočam, da jih poskusiš. Ker so odlični. V slani IN v sladki različici.

Sicer obstaja še bolj tipična slovenska jed, a štuklji ne zaostajajo veliko. Seveda poznam(o) in obožujem(o) predvsem tiste najbolj običajne – skutine. Recept za pripravo odličnih skutini štukljev sem v #SitFitSi zbirko objavila že dolgo nazaj in priporočam, da jih pripraviš.

Tokrat pa sem se na Lidlovo vzpodbudo lotila priprave tipične slovenske jedi. Med vsemi možnostmi sem izbrala štruklje. Ker se izziva ne bojim, sem se odločila, da bom pripravila malo drugačne štruklje. Malo nenavadne. A vseeno odlične. Izbrala sem korenčkove. Zakaj pa ne?!

Za pripravo teh luštkanih in miiiičkeno nenavadnih štrukljev lahko uporabiš kupljeno ali doma narejeno testo. Jaz sem poskusila pripravo z obema in ni razlike. Seveda prihraniš na času, če uporabiš že kupljenega. Če vidiš celotno magijo štrukljev le v nadevu, doma pripravljeno testo poskusi razvaljati na čim bolj tanko, sicer pa se z debelino ne ukvarjaj preveč. Khmmm …

Štrukelj lahko skuhaš tudi v servetu in sicer tako, da servet na robovih zavežeš s kuhinjsko vrvjo ali elastikami.

Tako kot vse štruklje lahko tudi te postrežeš v slani ali pa v slani različici. Če pripraviš sladke, v nadev česna v prahu ne dodajaj, postrezi pa jih z maslenimi drobtinami (drobtine prepraži na stopljenem maslu) in sladkorjem. Navodila za pripravo in serviranje v slani različici, ki jo vidiš na fotki, pa si preberi v nadaljevanju. Seveda pa so ti štruklji lahko tudi odlična priloga k drugim jedem.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 6 oseb)

Sestavine za vlečeno testo:

 • 500 g moke
 • 1 jajce
 • 20 g masla
 • 2 -2,5 dcl tople vode
 • 1 žlica jabolčnega kisa (ali limoninega soka)

Sestavine za nadev:

 • 250 g skute
 • 1/2 lončka kisle smetane
 • 4 srednje veliki korenji (180 g)
 • 1/2 žličke česna v prahu
 • 1/2 žličke soli

Ostale sestavine:

 • maslo
 • timijan
 • sol
 • poper

PRIPRAVA

Najprej pripravi vlečeno testo. Iz presejene moke, razžvrkljanega jajca, stopljenega masla, tople vode (dodajaj jo postopoma po potrebi) in jabolčnega kisa zamesi testo. Premaži ga z oljem, pokrij in pusti počivati 30 minut.

Medtem pripravi nadev. Najprej na tanko naribaj korenje.

V skledi zmešaj skuto, kislo smetano in korenje. Dodaj še česen v prahu in sol ter dobro premešaj.

Spočito testo na tanko razvaljaj, najboljše da na večjem servetu. Na razvaljano testo enakomerno razporedi nadev (2 cm roba pusti nenamazanega).

Testo s pomočjo serveta zarolaj v rulado, robove pa stisni skupaj s prsti.

Pripravi dva kosa alufolije – naj bosta daljša od štruklja. Alufolijo na tanko premaži z oljem in nanjo previdno zvrni štukelj, robove pa zavij kot bombonček.

Zavit štrukelj kuhaj 30-40 minut v vreli vodi – štrukelj naj bo z vodo v celoti pokrit. Kuhan štrukelj previdno odvij in nareži na kose.

Štrukelj pripravi kot slano jed ali pa kot sladko. Sladek štrukelj potresi z maslenimi drobtinami in sladkorjem. Slane pa pripravi z rjavo masleno omako. Na ponvici stopi kos masla, potem pa maslo aromatiziraj s strtim strokom česna in timijanom.

Malo posoli in popopraj in kuhaj približno 3 minute – česen naj ne počrni! Česen odtrani in štrukelj prelij z omako.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.