Korenčkovi štruklji

0 comments

Korenčkovi štruklji že res zvenijo nenavadno, a so tako zelo dobri! V vlečeno testo zavijemo drobno naribano korenje, skuto in malo kisle smetane. Skuhamo jih v kropu, nato pa postrežemo v slani ali sladki različici – v slani različici štruklje postrezi z maslom in timijanom ali z golažem, v sladki različici pa z dobro poznanimi drobtinami in sladkorjem. Takooo so dobri!

Seveda vsi poznamo in obožujemo klasične skutine štruklje. Recept za pripravo odličnih skutini štukljev sem v #SitFitSi zbirko objavila že dolgo nazaj in priporočam, da jih pripraviš.

Tokrat pa imamo korenčkove, malo nenavadne, a vseeno odlične. Za pripravo teh luštkanih in miiiičkeno nenavadnih štrukljev lahko uporabiš kupljeno ali doma narejeno testo. Jaz sem poskusila pripravo z obema in ni razlike. Seveda prihraniš na času, če uporabiš že kupljenega. Če vidiš celotno magijo štrukljev le v nadevu, doma pripravljeno testo poskusi razvaljati na čim bolj tanko, sicer pa se z debelino ne ukvarjaj preveč.

Štrukelj lahko skuhaš v foliji ali pa v servetu in sicer tako, da servet na robovih zavežeš s kuhinjsko vrvjo ali elastikami.

Tako kot vse štruklje lahko tudi te postrežeš v slani ali pa v slani različici. Če pripraviš sladke, v nadev česna v prahu ne dodajaj, postrezi pa jih z maslenimi drobtinami (drobtine prepraži na stopljenem maslu) in sladkorjem. Navodila za pripravo in serviranje v slani različici, ki jo vidiš na fotki, pa si preberi v nadaljevanju. Seveda pa so ti štruklji lahko tudi odlična priloga k drugim jedem, recimo h golažu.

Preden pogledava, kako pripraviš štruklje, pa še nekaj odličnih receptov s korenjem:

Še več receptov s korenjem najdi pod oznako Korenje.

Priprava štrukljev je zabavna. Če uporabiš že pripravljeno vlečeno testo, so štruklji pripravljeni dosti hitreje.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej pripravi vlečeno testo, nato pa nadev. Korenje naribaj na drobno.

Na spočito in razvaljano testo namaži nadev, nato pa štrukelj zavij in skuhaj.

  

Kuhane postrezi v slani in sladki različici – oboji so fantastični!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Korenčkovi štruklji


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 6 osebe 1x

Description

Korenčkovi štruklji že res zvenijo nenavadno, a so tako zelo dobri! V vlečeno testo zavijemo drobno naribano korenje, skuto in malo kisle smetane. Skuhamo jih v kropu, nato pa postrežemo v slani ali sladki različici – v slani različici štruklje postrezi z maslom in timijanom ali z golažem, v sladki različici pa z dobro poznanimi drobtinami in sladkorjem. Takooo so dobri!


Ingredients

Scale

Sestavine za vlečeno testo:

  • 500 g moke
  • 1 jajce
  • 20 g masla
  • 22,5 dcl tople vode
  • 1 žlica jabolčnega kisa (ali limoninega soka)

Sestavine za nadev:

  • 250 g skute
  • 1/2 lončka kisle smetane
  • 4 srednje veliki korenji (180 g)
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1/2 žličke soli

Ostale sestavine:

  • maslo
  • timijan
  • sol, poper

Instructions

  1. Testo: Najprej pripravi vlečeno testo. Iz presejene moke, razžvrkljanega jajca, stopljenega masla, tople vode (dodajaj jo postopoma po potrebi) in jabolčnega kisa zamesi testo. Premaži ga z oljem, pokrij in pusti počivati 30 minut. Spočito testo na tanko razvaljaj, najboljše da na večjem servetu.
  2. Nadev: Najprej na tanko naribaj korenje. V skledi zmešaj skuto, kislo smetano in korenje. Dodaj še česen v prahu in sol ter dobro premešaj.
  3. Štrukelj: Na razvaljano testo enakomerno razporedi nadev (2 cm roba pusti nenamazanega). Testo s pomočjo serveta zarolaj v rulado, robove pa stisni skupaj s prsti. Pripravi dva kosa alufolije – naj bosta daljša od štruklja. Alufolijo na tanko premaži z oljem in nanjo previdno zvrni štukelj, robove pa zavij kot bombonček. Zavit štrukelj kuhaj 30-40 minut v vreli vodi – štrukelj naj bo z vodo v celoti pokrit. Kuhan štrukelj previdno odvij in nareži na kose.
  4. Postrežba: Štrukelj pripravi kot slano jed ali pa kot sladko. Sladek štrukelj potresi z maslenimi drobtinami in sladkorjem. Slane pa pripravi z rjavo masleno omako. Na ponvici stopi kos masla, potem pa maslo aromatiziraj s strtim strokom česna in timijanom.

Notes

Lahko uporabiš kupljeno ali doma narejeno testo.

Štrukelj lahko skuhaš v foliji ali pa v servetu in sicer tako, da servet na robovih zavežeš s kuhinjsko vrvjo ali elastikami.

Tako kot vse štruklje lahko tudi te postrežeš v slani ali pa v slani različici.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.