Ta nežna, barvita, osvežilna solata, polna zelenja, česnovih gamberov in korenčkovih rezancev te bo navdušila, ker je tako zelo dobra kot izgleda. Poleg nujno potrebuješ kruh, da z njim popivnaš vso omako, v kateri so se namakali gamberi. Mmm, kakšna poslastica!
Po decembrskemu uživanju (ne, ne bom rekla prenažiranju, ker bi to zvenelo res grdo ;)) v raznovrstni (bodiva iskrena, največ je bilo sladic, piškotov, čokolade, kruha …) hrani je čas za malo bolj lahke jedi. Take, ki vsebujejo veliko zelenjave in nežnih beljakovin in so res odlične. In take lušne za pogledat, saj najbrž itak veš, da najprej jed pojemo z očmi.
Nekaj najpomembnejših dejstev o tej solati:
- Solato lahko pripraviš s katerim koli zelenjem – endivijo, kristalko, motovilcem, radičem … Karkoli imaš na razpolago.
- Za pripravo lahko uporabiš velike ali manjše gambere, ti so lahko tudi zamrznjeni. Lahko so surovi ali že kuhani – surovi so sive barve, kuhani pa roza.
- Priporočam, da poleg poješ kos kruha, s katerim popivnaš omakco, ki nastane pri pripravi gamberov. Če se kruha izogibaš, omakco polij prek solate – njam!
- Za konec pa še nekaj besed o korenčkovih rezancih, ko so enostavno božanski. Pripravi jih tako, da z lupilcem zelenjave korenje lupi do konca, da dobiš rezine. Tako pripravljeno korenje je res magično.
- Solata je najboljša, ko so gamberi in jajca še topli, če ne gre drugače, pa jih lahko postrežeš tudi sobne temperature.
Preden pogledava, kako se solata pripravi, pa še nekaj idej za odlične solate:
- Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov
- Mešana solata s tunino in inčunovim prelivom
- Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso
- Poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem
- Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom
Še več receptov za solate najdi pod oznako Solate.
Priprava solate je enostavna.
Pripravi korenčkove rezance, preliv in dišeče gambere.
Pripravi še zelenje in ga razporedi na servirni krožnik ali pladenj.
Dodaj še beljakovine in preliv in neznansko uživaj.

Nežna solata s česnovimi gamberi, korenčkovimi rezanci in jajcem
Description
Ta nežna, barvita, osvežilna solata, polna zelenja, česnovih gamberov in korenčkovih rezancev te bo navdušila, ker je tako zelo dobra kot izgleda. Poleg nujno potrebuješ kruh, da z njim popivnaš vso omako, v kateri so se namakali gamberi. Mmm, kakšna poslastica!
Ingredients
Sestavine za česnove gambere:
- 200 g očiščenih (kuhanih) gamberov
- 25 g masla
- 1 strok česna
- 1 vejica svežega peteršilja
- olje
- sol, poper
Sestavine za preliv:
- 0,5 dcl (olivnega) olja
- 2 limeti (ali 1 limona)
- 2 vejici svežega peteršilja (ali velik ščepec suhega)
- 1 ščepec soli
- 1 žlička agavinega sirupa (ali medu)
- 1/2 stroka česna
Ostale sestavine:
- 1 velika pest narezane solate (endivija, mehka, kristalka …)
- 1 velika pest rukole
- 2 jajci
- 1 večje ali 2 manjša korenja
- 1 pest redkvic
Instructions
- Preliv: S vsemi sestavinami za preliv pripravi solatni preliv, potem pa vanj potopi korenčkove rezance in prihrani za kasneje. V času, ko pripraviš vse ostale sestavine, se bodo rezanci malenkost zmehčali in napili odličnega preliva.
- Gamberi: V ponvi stopi maslo in mu dodaj žličko olivnega olja. Potem dodaj nariban strok česna in sesekljan peteršilj in na nizkem ognji kuhaj približno dve minuti – naj česen nikar ne porjavi, ker bo sicer grenak. V dišečo omako položi gambere in jih segrevaj (oziroma skuhaj, če so surovi) približno 8 minut. Vmes jih obrni, da se še na drugi strani napijejo dišeče omake.
- Ostalo: Korenje olupi, potem pa nadaljuj z lupljenjem, da dobiš tanke široke rezance. Endivijo in rukolo dobro operi, odcedi in osuši. Redkvice nareži na tanke lističe. Jajca kuhaj približno pet minut v vreli okisani vodi, potem za dve minuti položi v mrzlo vodo, potem pa olupi in nareži na pol.
- Solato sestavi: Na velik pladenj ali krožnik razporedi endivijo in rukolo. Okrasi z redkvicami in mehko kuhanim jajcem (jajca lahko malo popopraš in posoliš) ter s korenčkovimi rezanci, potem pa na vrh položi še dišeče gambere. Vse pokapaj s prelivom in takoj postrezi.
Notes
Solata je najboljša, ko so gamberi in jajca še topli, če ne gre drugače, pa jih lahko postrežeš tudi sobne temperature.
Odlicna! Ker mi je zmanjkalo jajc, sem uporabila en avokado, tudi super pase 🙂