Ta nežna in zdrava sladica je popolna večerja. Vlečeno testo lahko pripraviš doma, enako dobro pa je tudi kupljeno. Če ti rozine niso všeč, jih lahko enostavno kar izpustiš.
SESTAVINE (za 4 osebe)
Sestavine za štrukelj:
- 2 lista (kupljenega) vlečenega testa
- 250 g skute
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vanilijeve esence
- 1 jajce
- 1 majhen ščepec soli
- 2 žlici rozin
- 4 žlice ruma
Ostale sestavine:
- 50 g masla
- 4 žlice drobtin
- 1 ščepec cimeta
- mleti sladkor
PRIPRAVA
Jajce loči na rumenjak in beljak. Iz beljaka in soli naredi trd sneg. Rozine namoči v rumu.
Skuto pretlači, ji dodaj sladkor, rumenjak in vanilijevo esenco ter dobro premešaj. Potem v maso nežno umešaj še sneg.
Dve čisto kuhinjski krpi zmoči in dobro ožemi, potem pa razgrni na kuhinjskem pultu. Vsako potresi z drobtinami in nanjo položi list vlečenega testa. Na vsak list razporedi polovico skutine zmesi in potresi z odcejenimi rozinami.
S pomočjo kuhinjske krpe namazano testo zavij v roladico, ob robu jo s prsti zapri. Vsako rolico zavij v svojo kuhinjsko krpo ter robove dobro zaveži z gumicami.
V veliki kozici zavri večjo količino vode. Posoli jo in vanjo previdno prenesi oba štruklja. Kuhaj v vreli vodi približno 20 minut, vmes z kuhalnicama štruklja enkrat previdno obrni.
Po 20-ih minutah štedilnik ugasni. Štrukelj pusti v vodi še 5 minut, potem pa ga previdno vzemi ven in pusti na miru še nadaljnih 5 minut. Potem štruklja previdno odvij ter nareži na kose.
V kozici segrej maslo in na njem prepraži drobtine. Dodaj še ščepec cimeta in premešaj.
Kose skutinega štruklja prelij s popraženimi drobtinami, potresi z mletim sladkorjem in postrezi.