Zelenjavni pire na tri slastne načine

, 28. Dec 2018 | No Comments

Ko poleg fantastične glavne jedi potrebuješ dobro in impresivno, a manj kalorično in nasitno prilogo, narediš zelenjavni pire! Tukaj ti nudim ideje za tri različne zelenjavne pireje: predstavljam korenčkov pire, grahov pire in pire iz gomolja zelene. Vsi so odlični!

Čeprav so čisto navadni krompirjevi pireji odlični, včasih vseeno dobro dene, da si privoščiš manj nasitnega in manj kaloričnega. V mislih imam cvetačni pire, pa pire iz sladkega krompirja ter pireje, ki jih predstavljam v tem receptu.

Predstavljam recepte za:

  • korenčkov pire
  • grahov pire
  • pire iz gomolja zelene

Predvidevam, da že veš, poleg katere jedi jih nameravaš pripraviti. Najbrž bo to kakšna dobra mesna jed ali pa kakšna ribja jed. Morda pa kar zelenjavna jed? Verjamem, da ti uspe najti nekaj, kar bo pasalo k izbranemu pireju.

Še preden pa si pogledaš, kaj potrebuješ za pripravo, pa še nekaj pomembnih informacij glede priprave zelenjavnih pirejev:

  • Pireje lahko zmiksaš le toliko, da dobiš goste pireje z nekaj teksture (kot prikazano na fotografiji), lahko pa dodaš še več prihranjene tekočine, v kateri se je zelenjava kuhala in narediš popolnoma gladke pireje.
  • Pire postrezi z glavno jedjo po izbiri. K pirejem lepo sodi pečena zelenjava, mesne jedi ali ribje poslastice.
  • Zelenjavo lahko pripraviš in skuhaš vnaprej, a pustiš v tekočini v kateri se je kuhala, nato pa pred postrežbo ponovno segreješ in narediš tako, kot opisano v postopku priprave.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 3x po 2 osebi)

Sestavine za korenčkov pire:

  • 400 g korenja
  • maslo
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 3 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • timijan (neobvezno)

Sestavine za grahov pire:

  • 300 g graha
  • maslo
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 2,5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jučne kocke)
  • sol
  • popersveža meta (neobvezno)

Sestavine za pire iz gomolja zelene

  • 400 g gomolja zelene (približno 1/2 gomolja)
  • 5 dcl l mleka
  • 50 g masla
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • sol

PRIPRAVA

Korenčkov pire:

Korenje olupi in nareži na kolobarje. V kozici na stopljenem maslu prepraži sesekljano šalotko, nato pa še korenje. Dodaj nariban česen, po želji še malo timijana in zalij z jušno osnovo ter kuhaj do mehkega. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je korenje kuhalo. Po okusu še posoli in popopraj.

Grahov pire:

V kozici na stopljenem maslu zmehčaj sesekljano šalotko, nato pa dodaj grah in premešaj. Dodaj še nariban strok česna in zalij z jušno osnovo ter kuhaj le nekaj minut. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla, po želji še svežo meto in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je grah kuhal. Po okusu še posoli in popopraj.

Pire iz gomolja zelene:

Kocke gomolja skuhaj v mleku. Ko se zmehča, vodo odlij, a jo prihrani. Dodaj maslo, muškatni oreščke in sol in zmiksaj v pire. Po potrebi dodaj mleko, v katerem se je zelena kuhala.

Vsak posebej je super. Poskusi jih!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply