Slastni izključno zelenjavni pireji: korenčkov, grahov in z gomoljem zelene

0 comments

Ko poleg fantastične glavne jedi potrebuješ dobro in impresivno, a manj kalorično in manj nasitno prilogo, izbereš zelenjavni pire! Predstavljam tri različne izključno zelenjavne pireje: poskusi korenčkov pire, grahov pire in pire iz gomolja zelene. Vsak je po svoje odličen!

Čeprav je vsem najbolj poznan krompirjev pire odličen, včasih vseeno dobro dene, da si privoščiš manj nasitnega in manj kaloričnega. V mislih imam cvetačni pire, pa pire iz sladkega krompirja ter pireje, ki jih predstavljam v tem receptu.

Predstavljam recepte za:

  • korenčkov pire
  • grahov pire
  • pire iz gomolja zelene

Seveda že veš, poleg katerih jedi jih nameravaš pripraviti. Najbrž bo to kakšna dobra mesna jed ali pa kakšna ribja jed. Morda pa kar zelenjavna jed? Verjamem, da ti uspe najti nekaj, kar bo pasalo k izbranemu pireju.

Še preden pa si pogledaš, kaj potrebuješ za pripravo, pa še nekaj pomembnih informacij glede priprave zelenjavnih pirejev:

  • Pireje lahko zmiksaš le toliko, da dobiš goste pireje z nekaj teksture (kot prikazano na fotografiji), lahko pa dodaš še več prihranjene tekočine, v kateri se je zelenjava kuhala in narediš popolnoma gladke pireje.
  • Pire postrezi s katero koli glavno jedjo po izbiri. K pirejem lepo sodi pečena zelenjava, mesne jedi ali ribje poslastice.
  • Zelenjavo lahko pripraviš in skuhaš vnaprej. Pusti jo le  v tekočini v kateri se je kuhala, nato pa pred postrežbo ponovno segrej in naredi tako, kot opisano v postopku priprave spodaj.

Priprava je zelo enostavna. Potrebuješ te sestavine.

Korenje se čudovito ujema s timijanom, zato ga le dodaj, če ga le imaš na razpolago. Uporabi svežega ali pa sušenega.

Grah se čudovito ujema z meto. Če le lahko, dodaj malo sveže mete.

Pireju iz gomolja zelene lahko dodaš malo muškatnega oreščka.

Vsi trije predstavljeni pireji so odlični, zato jih le poskusi!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Slastni izključno zelenjavni pireji (korenčkov, grahov in z gomoljem zelene)


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 3x po 2 osebi 1x

Description

Ko poleg fantastične glavne jedi potrebuješ dobro in impresivno, a manj kalorično in manj nasitno prilogo, izbereš zelenjavni pire! Predstavljam tri različne izključno zelenjavne pireje: poskusi korenčkov pire, grahov pire in pire iz gomolja zelene. Vsak je po svoje odličen!


Scale

Ingredients

Korenčkov pire:

  • 400 g korenja
  • 1 košček masla
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 3 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • timijan (1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega)

Grahov pire:

  • 300 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 1 košček masla
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 2,5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jučne kocke)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • nekaj listov sveže mete (neobvezno)

Pire iz gomolja zelene:

  • 400 g gomolja zelene (približno 1/2 gomolja)
  • 5 dcl l mleka
  • 50 g masla
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • sol po okusu

Instructions

Korenčkov pire

Korenje olupi in nareži na kolobarje. V kozici na stopljenem maslu prepraži sesekljano šalotko, nato pa še korenje. Dodaj nariban česen, po želji še malo timijana in zalij z jušno osnovo ter kuhaj do mehkega. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je korenje kuhalo. Po okusu še posoli in popopraj.

Grahov pire

V kozici na stopljenem maslu zmehčaj sesekljano šalotko, nato pa dodaj grah in premešaj. Dodaj še nariban strok česna in zalij z jušno osnovo ter kuhaj le nekaj minut. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla, po želji še svežo meto in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je grah kuhal. Po okusu še posoli in popopraj.

Pire iz gomolja zelene

Kocke gomolja skuhaj v mleku. Ko se zmehča, vodo odlij, a jo prihrani. Dodaj maslo, muškatni oreščke in sol in zmiksaj v pire. Po potrebi dodaj mleko, v katerem se je zelena kuhala.

Notes

Grahov pire lahko pripraviš tudi z zamrznjenim grahom.

Če je korenje lepo, ga ni treba lupiti, saj je v lupini veliko hranilnih snovi.

Zelenjavni pire postrezi s katero koli mesno, ribjo ali zelenjavno glavno jedjo.

Pireje lahko zmiksaš le toliko, da dobiš goste pireje z nekaj teksture (kot prikazano na fotografiji), lahko pa dodaš še več prihranjene tekočine, v kateri se je zelenjava kuhala in narediš popolnoma gladke pireje.

Zelenjavo lahko pripraviš in skuhaš vnaprej. Pusti jo le  v tekočini v kateri se je kuhala, nato pa pred postrežbo ponovno segrej in nato še zmiksaj.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.