Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mešana solata s popolno pečenim steakom s feto


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut + 30 minut segrevanja na sobno temperaturo
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Ta recept je perfekten za vse ljubitelje odličnega steaka in vse, ki bi to lahko (morali) postali. Popolno pečen steak, po počivanju premazan s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli, položimo na osvežujočo mešano solato, prelito z nežnim balzamičnim prelivom. Aah, pa ne reci, da to ni popolnost!


Ingredients

Scale

Sestavine za steak:

Sestavine za fetin namaz:

Sestavine za preliv:

  • 4 žlice (olivnega) olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička gorčice
  • 1/2 sesekljane šalotke
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega Kotányi timijana
  • sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

  • 2 veliki pesti motovilca
  • 1/2 kumare
  • 6 redkvic
  • 1/2 avokada
  • kos fete za okras

Instructions

  1. Sestavine za solato: Operi in osuši motovilec. Nareži kumaro na kocke, redkvice pa na rezine.
  2. Fetin namaz: V posodici zmešaj feto, maslo, timijanove lističe in malo dimljene soli in premešaj, da dobiš kremast namaz.
  3. Steak: Steak vzemi iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se segreje na sobno temperaturo. Zelo dobro segrej litoželezno ponev, nato pa nanjo kapni 2 žlici rastlinskega olja. Tik preden na ponev daš steak, ga dobro obriši s kuhinjsko papirnato brisačko, nato pa obilno posoli in popopraj na obeh straneh. Previdno ga daj na ponev in najprej pusti minuto čisto na miru, nato pa na vsako minuto obrni. Peci toliko časa, da se speče tako, kot ti je všeč. Za medium pečenega ga skupno peci približno 8 minut, oziroma toliko časa, da ima notranjost steaka 60°C. Steak nato prenesi na krožnik in za 5 minut pokrij s folijo. Nato zrezek odkrij, premaži s fetinim namazom in nareži na rezinice.
  4. Preliv: Vse sestavine za preliv zmešaj v kremast preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj.
  5. Solata: Medtem, ko steak počiva, solato zmešaj s večino preliva ter jo razporedi na krožnik ali v skodelico. Rezine steaka položi na solato, dodaj še rezine avokada in feto ter prelij še s preostalim prelivom. Postrezi takoj.

Notes

Steaka je dovolj za 2-4 porcije, odvisno od tega, kaj postrežeš z njim.

Steak je dober tudi le s soljo in poprom.

Poleg steaka postrezi s solato, kruhom, pirejem … Nekaj idej imaš v receptu zgoraj.

Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.

Namesto motovilca uporabi rukolo, špinačo …