Šparglji s pehtranovo polivko in mandlji

2 comments

Je še kdo do lune in nazaj navdušen nad sezono špargljev? Jaz jih enostavno obožujem. Ti enostavno pokuhani s pehtranovo polivko so moja nova obsesija. So čudovita priloga h kateri koli jedi, tudi velikonočni pojedini, ki se bliža te dni. Za polivko lahko uporabiš suhi ali pa sveži pehtran.

Šparglji so v sezoni od aprila do junija in težko ti opišem, kako zelo sem nad temi meseci navdušena. In ne (le) zato, ker imam aprila rojstni dan! Najbolj se veselim špargljev. Ti so tudi edini šopek, ki mi je resnično všeč. Rožice so za v zemljo, ne v vazo! Torej ja, šparglji. Šparglje imam tako zelo rada, da sem jim posvetila celoten blog zapis z naslovom Šparglji. Vse recepte v #SitFitSi s šparglji pa najdeš pod oznako šparglji. Če jih še ne poznaš – morda izgledajo čudno in morda ti kdaj že niso bili všeč. Da ti zaupam eno skrivnost: če so pripravljeni na pravi način, so res res res zelo dobri. Priprava je vse, pravijo!

Pa poglejva še drugo sestavino, ki sije v tem receptu. Pehtran. Ne ne ne ne ne, pehtrani NI samo za v potico! Pehtran je mnogo mnogo več. Odlično se ujema predvsem s piščancem, ribami in jajci. Prav zato sem ga dodala v to jed, ker sem računala, da jo bomo vključili v velikonočno pojedino, kjer so jajca! Ampak brez skrbi! Pehtran se odlično ujema tudi s šparglji in res zasije v tej polivki. Pravzaprav je ta polivka kar enostaven solatni preliv, ki ga lahko uporabiš tudi za čisto “navadno” solato. Samo predstavljaj si zeleno solato (ali berivko ali motovilec ali enostavno le navadno kristalko) s popečenimi šparglji, pečenim piščancem, trdo kuhanimi jajci, češnjevci in tem prelivom!? Oooh, še ena super ideja!

Preden pa si pogledava, kako pripraviš ta recept, pa še nekaj idej za pripravo špargljev. Ker so zakon!

Sedaj, ko imaš še nekaj odličnih receptov za pripravo špargljev, pa poglejva današnji recept (količina sestavin in koraki priprave so na dnu!). Res je čisto hiter in čisto enostaven.

Najprej potrebuješ šparglje. Samo poglej si jih no. Sama ljubezen.

Lahko uporabiš katere koli debeline, ampak morda je najboljše, da uporabiš kar tiste srednje debeline. Ta debelejše uporabi v rižoti ali omaki. Vsak špargelj sedaj primi na obeh koncih in prelomi. Tako ti v roki ostane špargelj za uporabo v receptu in olesenel del. Če na tej strani ostane še nekaj zelenega dela, ga nareži na koščke in uporabi v juhi. Tako, šparglje imava pripravljene.

Nato moraš šparglje malo zmehčati. Če želiš, jih lahko malo naoljiš, posoliš in popopraš ter popečeš na ponvici (njej ne dodajaj olja, da se ti ne bo nepotrebno kadilo) ali pa jih malenkost pokuhaš. Za pripravo tega recepta sem jih pokuhala. Dala sem jih v vrelo soljeno vodo za le 6 minut, nato pa sem jih z lopatko preložila v mrzlo vodo, kjer so se nehali kuhati in še ohladili. Nato sem jih vzela iz mrzle kopeli in položila na krožnik, kjer so počakali polivko.

Polivko pripravi kar v kozarčku s pokrovom na navoj. V kozarček daj gorčico, limonino lupinico in sok, sol in poper, olje, malo jabolčnega kisa in zvezko prelivke: pehtran. Ker svežega nisem imela na voljo, sem uporabila suhega. Upoštevaj tole pravilo: če uporabiš sveže dišavnice ali zelišča, jih uporabi več. Torej: žličko suhega ali dobro žlico svežega pehtrana. Super dišita oba! Nato kozarček dobro zapri in pretresi. Tako dobiš super kremasto polivko, ki jo nato preliješ prek špargljev. Preostanek preliva uporabi v parih dneh na solati.

 

Samo poglej si, kako kremasta je ta polivka! Olje in gorčica dobro opravita svoje delo! Za še malo okrasja sem na šparglje s polivko potresla še malo popečenih mandljevih lističev. Super hrustljavo noto idajo jedi. Lističe sem popekla kar v suhi ponvi. Tako hitro in enostavno.

 

Pa še predlog: šparglje in preliv ter mandljeve lističe lahko pripraviš vnaprej, a jih raje hrani ločeno. Pred postrežbo preliv še malo premešaj, nato pa prelij prek špargljev. Vsi bodo navdušeni! Samo predstavljaj si svoj velikonočni krožnik: malo šunke, trdo kuhano jajce, malo hrena in kisli šparglji. Njam!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Šparglji s pehtranovo polivko in mandlji


 • Author: Barbara
 • Prep Time: 4 minute
 • Cook Time: 10 minut
 • Total Time: 14 minut
 • Yield: 4 osebe 1x

Description

Čudovita osvežilna jed s pokuhanimi šparglji, dišečo pehtranovo polivko in hrustljavimi madljevimi lističi. Je čudovita priloga h kateri koli jedi, vse (šparglje, polivko in mandlje) pa lahko pripraviš tudi vnaprej, a pred postrežbo hrani ločeno.


Ingredients

Scale

Sestavine za preliv:

1 žlička gorčice
6 žlic olja
2 žlici (jabolčnega) kisa
2 žlici limoninega soka
limoninalupinica
1 žlička suhega Kotányi pehtrana (ali 1 žlica svežega)
1/2 žličke soli
malo popra

Ostale sestavine:

1 šopek špargljev
2 žlici mandljevih lističev
sol
poper


Instructions

 1. Pripravi šparglje: Špargljem odstrani olesenele dele (glej notes), nato pa jih kuhaj v vreli soljeni vodi približno 6 minut. Kuhane (a nikakor zdrizaste) takoj prenesi v mrzlo vodo, da se nehajo kuhati in se ohladijo.
 2. Kremni preliv: Iz gorčice, limonine lupinice, kisa, limoninega soka, soli, popra in olja pripravi kremast preliv.
 3. Popeci mandljeve lističe: Mandljeve lističe popeci na suhi ponvi, nato pa jih prenesi v skledico.
 4. Postrežba: Šparglje prenesi na krožnik, jih prelij s polivko, okrasi z mandljevimi lističi in poprom in postrezi.

Notes

Šparglji: Špargljev olesenele dele odstrani takole – špargelj primi na obeh koncih in špargelj prelomi. Olesenel del zavrzi, svežega pa uporabi v receptu.

Hramba: Vse tri dele jedi pripravi vnaprej, a hrani ločeno. Pred postrežbo preliv malo premešaj, jo prelij prek špargljev, okrasi z lističi in poprom in postrezi. Sestavine lahko pripraviš tudi kak dan vnaprej, preliv pa je dober tudi do tri dni.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Hvala za recept. Tudi jaz in moja družina obožujemo šparglje. Okusni, polni zdravih snovi in ena od prve spomladanske domače zelenjave, ki poleg motovilca, regrata, čemaža, rukole…rastejo na našem vrtu.
  Jaz olesenele dele špargljev skoraj nikoli ne zavržem. Očistim jih, operem, nič ne lupim in na kose narezane skuham v malo vode. S to vodo zalivam špargljevo rižoto ali jo dodam špargljevi juhi, kar še okrepi okus po špargljih. Pa srečno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.