Blog 009: Šparglji, moji najboljši prijatelji

0 comments

Blog 009: Šparglji, moji najboljši prijatelji

Zagotovo poznaš šparglje, kajne? Pa jih pripravljaš tudi? V temle zapisu lahko prebereš tudi zakaj so dobri, kako jih vzgojit ali kupit ter kako jih pripravit. Aja, da ne pozabim, tale zapis ti bo zagotovo prišel prav čez natančno 292 dni! Vse recepte s šparglji najdi pod oznako Šparglji.

Lahko bi na svet gledala negativno (in tega zapisa sploh ne bi objavila), kar priznam počnem večkrat, kot bi morala, lahko pa za spremembo na tole gledam pozitivno in ti z navdušenjem in ponosom obljubljam, da ti bo take zapis zagotovo koristil čez vsaj 292 dni! Zakaj in kaj za boga je čez 292 dni, te zanima?

Šparglji

Čez 292 dni bo april in takrat bodo šparglji spet v sezoni. Ker sedaj niso več v sezoni in jih ni več mogoče dobit. 🙁 Šparglji so torej pomladne zadevice in so dostopne od aprila do junija. Aaaah, pogreeeeešššaaaaalllaaaa vas boooom, šparglji! *smrk smrk* Se vidimo aprila! 😀

Frtalja s šparglji in pršutom
Recept -> https://www.sitfit.si/vsi/frtalja-s-sparglji-in-prsutom/

Torej, poznamo zelene in bele šparglje. Edina razlika med njima je v načinu gojenja. Zeleni so zelene barve zato, ker rastejo na svetlobi in se ob tem tvori klorofil, beli pa rastejo v zemlji in zato ostanejo beli. Beli naj bi bili zato tudi bolj mili in manj grenki. Meni so beli, moram priznat, popolnoma brez okusa in jih ne jem. Sploh. Pravzaprav zeleni ob pravilni pripravi niti niso grenki, zato mi je ta informacija nekako nerelevantna. Ampak, povedati jo pa moram, ane?

Šparglji, oziroma beluši (zaradi belih špargljev, vidiš sedaj iz kje prihaja ime?) so izredno zdravi, čeprav je vonj urina po uživanju špargljev kar močan – če popiješ toliko vode, ko bi jo bilo treba, torej vsaj liter in pol na dan, se vonj niti ne opazi. Šparglji vsebujejo ogromno mineralov in vitaminov, vsebujejo izredno malo maščob, so antioksidanti in so primerni za ljudi s povišanim krvnim tlakom in tudi za nosečnice. Dobri so za prebavo, pomagajo pa tudi pri delovanju jeter. Več si preberi na spletnem mestu Zdrava prehrana.

Kuskus juha z zelenjavo in metino pasto
Recept -> https://www.sitfit.si/ogljikovi-hidrati/kuskus-juha-z-zelenjavo-in-metino-pasto/ (jed izven sezone špargljev pripravi brez njih)

Poznamo divje (jiiiihhaaaa … erm, sori, moram) in gojene šparglje. V Sloveniji divji rastejo na Primorskem in so prvi, ki se jih lahko dobi v aprilu. So dosti bolj tanki od gojenih, imajo bolj izrazit okus in se uporabljajo predvsem kot dodatek jedem. S tole pašto z divjimi šparglji sva se z Domnom razvajala aprila v Izoli.

Pasta

Šparglje pa lahko posadiš tudi drugje po Sloveniji in ti tudi zrastejo! A se ne veselit prekmalu, tisti pravi so šele tretje leto! Jaz sem sadike dve leti nazaj nesla domov in zanje skrbita mami in oči. Letos so prvi že zrasli, bili do bolj podobni divjim kot gojenim. Pri gojenju moramo paziti na kar nekaj stvari, tudi na to, katere sosede imajo. Več o sajenju in gojenju pa preberi kar na tem spletnem mestu.


Recept ->https://www.sitfit.si/skrobi/prazen-riz-s-paradizniki (jed izven sezone špargljev pripravi brez njih)

Šparglji so, čeprav izgledajo bolj klavrno, prav čudovita stvar. Če jih pravilno pripraviš in imaš nekaj dobrih receptov (jap, sem jih zbrala nekaj prav zate in jih bom ves čas tudi dodajala!), so lahko tvoji novi najboljši prijatelji. In potem bomo skupaj ena velika skupina najboljših prijateljev. Ali pa skupaj naredimo klub ljubiteljev špargljev. Morda pa kak tak klub že obstaja? Ve kdo?

Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto
Recept -> https://www.sitfit.si/vsi/jesprenjckova-rizota-s-sparglji-grahom-in-meto/ (jed izven sezone špargljev pripravi brez njih)

Priprava špargljev je enostavna. Obstajajo – no, te jaz uporabljam, jih je najbrž še več – trije enostavni načini priprave. Šparglje:

1. na hitro (v približno štirih minutah) skuhaš v soljeni in malenkost okisani vodi, potem pa jih hitro spereš pod mrzlo vodo in dobro odcediš ter popražiš na maslu in drobtinah;

2. šparglje naoljiš in popopraš in posoliš in popečeš na suhi segreti rebrasti ponvi ter pokapaš z limoninim sokom – tako enostavni in tako dobri! – ali;

3. pa jih dodaš v jed med kuho.

Pečena polenta in šparglji
Recept -> https://www.sitfit.si/skrobi/pecena-polenta-in-sparglji/

Najboljše je da šparglje, ko jih kupiš, čim prej porabiš. Kupi le lepe čvrste šparglje brez lis in mehkih udrtin. Konci špargljev naj bodo čisti in čim manj leseni. Vseeno pa jih moraš pred pripravo zlomiti. Torej, vsakemu posameznemu šparglju moraš odlomiti spodnji oleseneli del. Del z vršičkom uporabiš, oleseneli del pa uporabiš za pripravo zelenjavne jušne osnove – še zeleni del odlomljenega lesenega dela lahko tudi narežeš na ozke kolute in uporabiš recimo v tejle rižoti – ali pa jih zavržeš.

spargelj

S šparglji lahko pripraviš pravzaprav katero koli jed. Ker sem prijazna sem raziskavo, testiranje in uživanje opravila kar jaz. Tebi zato ni treba (juhej!) iskati dobrih receptov, le klikni na oznako šparglji in izberi recept(e).

Pripraviš lahko mesne, sirne, jajčne jedi. Uporabiš jih lahko recimo tudi v tejle božanski jedi.

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja
Recept -> https://www.sitfit.si/skrobi/grahovo-spargljeva-omaka-s-pirejem-iz-sladkega-krompirja (jed izven sezone špargljev pripravi brez njih)

Šparglji so čudoviti tudi v jedeh s testeninami.

Masleni špageti s česnom in šparglji
Recept -> https://www.sitfit.si/ogljikovi-hidrati/masleni-spageti-s-cesnom-in-sparglji/ (jed izven sezone špargljev pripravi brez njih)

Pripraviš jih lahko tudi v solati.

Špinača z jagodami, šparglji in jagodnim prelivom
Recept -> https://www.sitfit.si/sadje-zelenjava/spinaca-z-jagodami-sparglji-in-jagodnim-prelivom (jed izven sezone špargljev pripravi brez njih)Recept -> https://www.sitfit.si/ogljikovi-hidrati/spargljev-in-jagodni-tiramisu/

Sem te impresionirala? A? Vsaj malo? Miiiičkeno mogoče? So ti šparglji vsaj malo bolj blizu?

Meni se zdi, da jih pa SEDAJ res moraš poskusit v enem izmed teh receptov. Ok no, čez 292 dni. 291 … 290 … 289 …

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.