Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto

, 21. May 2015 | No Comments

Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto

Zakaj bi ješprenjček uporabljali le v ričetu – uporabi ga v tej čudoviti “rižoti”, okus je fenomenalen. Okus jedi, poleg ješprenjčka, najbolj definirata prav vino in meta. Njam! Poleg postrezi s solato.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 šalotka
  • 6 zelenih špargljev
  • 0,5 dcl belega vina
  • 120 g ješprenjčka
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 50 g graha
  • sol
  • poper
  • 1 majhna pest metinih lističev
  • olivno olje

Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto

PRIPRAVA

Zelenjavno jušno osnovo segrej in imej v bližini – namesto zelenjavne jušne osnove lahko uporabiš vodo in 1 zelenjavno jušno kocko. Šalotko sesekljaj, šparglje prelomi (vsakega posebej primi z obema rokama na koncih in ga prelomi – prelomil se bo ravno tam, kjer ni več olesenel, uporabi del s konico) in nareži na približno 2 centimetrske kose.

V kozici segrej olivno olje in na segretem prepraži šalotko, da se zmehča, a ne obarva. V kozico dodaj ješprenjček in premešaj. Praži 30 sekund, da popije olje, potem pa zalij z vinom. Počakaj, da alkohol izpari, potem pa k ješprenjčku začni dolivati zelenjavno jušno osnovo – dolij eno zajemalko in premešaj in ko ješprenjček osnovo posrka, dodaj naslednjo zajemalko. Tako nadaljuj, vse dokler ješprenjčku manjka le malo do mehkobe, to ti bo vzelo približno 30 minut. Ko je ješprenjček že skoraj mehak, v rižoto umešaj šparglje in nato še eno zajemalko osnove.

Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto

Po približno dveh minutah v ješprenjček umešaj še grah in zopet dodaj zajemalko osnove. Kuhaj še toliko časa, da se ješprenjček do konca zmehča. Jed popopraj in poskusi ter dosoli, če je potrebno.

Ješprenjček serviraj na krožnik, popopraj, okrasi z lističi sveže mete in postrezi.

Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply