Ješprenjčkova rižota s šparglji in grahom

0 comments

Ješprenjčka ne uporabi le za ričet, ampak tudi za rižote. Ta odlična, čeprav nekoliko nenavadna, pomladanska rižota je polna fenomenalnih svežih okusov. Šparglji in grah so odličen duet, za piko na i pa poskrbi sveža meta. Tisti dodatni vloženi čas, da se ješprenček skuha, se 100% povrne, saj so okusi nepredstavljivo dobri!

Je že res, da se ješprenjčkova rižota prav zaradi ješprenjčka, ki se kuha približno pol ure, pripravlja dlje od navadne z rižem, a se splača. Takih okusov si še predstavljati ne moreš. Grah in meta sta itak najboljša prijatelja, če pa k temu dodaš še vino in pa šparglje ter ješprenjček, ki ima že sam po sebi čudovit okus, je pa zmaga tu. Ta spomladanska poslastica je res jed, ki jo moraš pripraviti večkrat na sezono!

Ko je konec sezone špargljev – ki traja od aprila do junija – lahko podobno rižoto pripraviš brez špargljev in morda dodaš še nekaj sveže ali zamrznjene špinače. Rižoti lahko dodaš tudi še koromač, lahko tudi zeleno bučko ali por. Če ti ješprenjček res ni všeč – čeprav ti priporočam, da ga vseeno poskusiš – rižoto na enak način pripravi z rižem. Uporabi bel riž ali pa rjavi.

Ta rižota je tako, kot vse rižote, najboljša sveža, zato pripravljanja vnaprej ne priporočam. Vseeno pa je, če ti slušajno nekaj rižote ostane, ne vrzi stran. Počasi jo pogrej in uživaj. Če razmišljaš vnaprej, priporočam, da ješprenjček čez noč namakaš v veliko hladne vode, pa bo kuhanje malenkost krajše.

Preden si pogledaš, kaj potrebuješ za to spomladansko rižoto, si poglej še nekaj luštnih idej za odlične rižote:

Priprava rižote je, čeprav malo bolj zamudna od navadne rižote, popolnoma enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor – v nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine in pripravo po korakih pa najdi na dnu strani.

Najprej zmehčaj šalotko, dodaj ješprenjček in česen ter kuhaj nekaj minut. Nato dolij vino ter počakaj, da izpari, dodaj še jušno osnovo in kuhaj, da se ješprenjček skoraj že skuha.

Dodaj še šparglje in grah in ješprenjček skuhaj do konca. Nato dodaj še parmezan, maslo in po želji še kremni sir te premešaj in pusti počivati nekaj minut. Ješprenjčkova rižota mora biti kremna in ravno prav začinjena.

Rižoto serviraj, okrasi še z malo parmezana, po želji še malo popopraj in za piko na i dodaj še svežo meto. Tako dobro!

Če mene vprašaš, je to prava pomlad na krožniku. ♡

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ješprenjčkova rižota s šparglji in grahom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 50 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ješprenjčka ne uporabi le za ričet, ampak tudi za rižote. Ta odlična, čeprav nekoliko nenavadna, pomladanska rižota je polna fenomenalnih svežih okusov. Šparglji in grah so odličen duet, za piko na i pa poskrbi sveža meta. Tisti dodatni vloženi čas, da se ješprenček skuha, se 100% povrne, saj so okusi nepredstavljivo dobri!


Ingredients

Scale

2 majhna koščka masla
1 žlička (olivnega) olja
1 šalotka (ali por ali navadna čebula)
120 g ješprenjčka
2 stroka česna
0,5 dcl belega vina (neobvezno, a doda k okusu)
približno 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
1 šopek zelenih špargljev
100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
sol in poper po okusu
2 žlici naribanega parmezana
1 žlička kremna sira (neobvezno, a doda h kremavosti)
sveža meta za okras


Instructions

 1. Sesekljaj in nareži: Šalotko sesekljaj, šparglje prelomi (vsakega posebej primi z obema rokama na koncih in ga prelomi – prelomil se bo ravno tam, kjer ni več olesenel, uporabi del s konico) in nareži na približno centimetrske kose. Česen sesekljaj. Parmezan naribaj.
 2. Začni z rižoto: V kozici segrej 1 košček masla in olje ter na segretem prepraži šalotko, da se zmehča, a ne obarva. V kozico dodaj ješprenjček in česen ter premešaj. Praži 30 sekund. Zalij z vinom in kuhaj 2 minuti, da vino izpari, pusti pa odlično aromo.
 3. Nadaljuj z rižoto: Ješprenjek nato začni postopoma zalivati z jušno osnovo – na enkrat dodaj približno zajemalko vode. Ko ješprenjček tekočino posrka, spet dolij tekočino. Tako nadaljuj, vse dokler ješprenjčku manjka le malo do mehkobe, to ti bo vzelo približno 20 minut.
 4. Dodaj šparglje in grah: Ko je ješprenjček že skoraj mehak, v rižoto umešaj šparglje in grah ter spet dodaj jušno osnovo ter kuhaj dobrih 5 minut, oziroma toliko časa, da se ješprenjček skuha do konca.
 5. Dokončaj: V rižoto umešaj še preostalo maslo, večino parmezana ter žličko kremnega sira. Pusti, da počiva nekaj minut, da se okusi prepojijo. Poskusi in po potrebi dosoli. 
 6. Dober tek! Ješprenjček serviraj na krožnik, popopraj, okrasi z lističi sveže mete in preostalim parmezanom in takoj postrezi.

Notes

Namesto šalotke lahko uporabiš tudi navadno čebulo, odlično pa je tudi z mlado čebulo ali porom.

Namesto zelenjavne jušne osnove lahko uporabiš vodo in zelenjavno jušno kocko.

Uporabiš lahko svež ali pa zamrznjen grah.

Če ti ješprenjček res ni všeč, naredi vse enako z belim ali rjavim rižem.

Ješprenjček lahko za pohitritev kuhanja čez noč namakaš v hladni vodi, nato pa vodo odlij in skuhaj po navodilih.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 40 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v maju 2023 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.