Odlična spomladanska frtalja s šparglji in grahom

3 comments

Ta frtalja je čudovita spomladanska jed! Pripravi točno tako, kot je v receptu ali pa osnovni recept uporabi za pripravo frtalje po svojem okusu. Jajčno-mlečni osnovi dodaj zelenjavo (predlagam šparglje, grah, bučko …) in proteine (sir, mesnine, tunino …) po lastni izbiri. Postrezi jo s svojo najljubšo solato in kosom kruha in zadovoljstvo bo zagotovljeno.

Pomlad je čudovit letni čas. Po zaspani zimi pomlad prinese sveže sestavine in navsezadnje tudi več sonca in energije. Na voljo imamo najprej prav šparlje in tudi regrat, ki ju vsako leto čakam z največjo nestrpnostjo. Obožujem pomlad! Moje popolno pomladno kosilo bi bila prav frtalja s kosom kruha in regratova solata. Božansko!

Naj kar takoj povem, da lahko pripraviš točno ta zapisan recept, lahko pa ga gledaš kot osnovni recept za frtaljo, ki jo lahko brez težav nadgradiš ali spremeniš. Upoštevaj le pravilno kombinacijo sestavin v jajčni zmesi, nato pa uporabi katero koli zelenjavo in katere koli proteine. Uporabi:

 • katero koli ZELENJAVO: šparglje, svežo špinačo, gobe, katero koli dišavnico ali več njih, bučke, papriko …
 • katero koli MESNINO ali RIBE: pršut, slanino, šunko, tunino, dimljenega lososa …
 • po želji še MLEČNE SESTAVINE: parmezan, feto, mocarelo, skuto, jogurt …

Frtaljo lahko pripraviš na dva načinav celoti na štedilniku, lahko pa ti pomaga še pečica.

 • V PEČICI: Pripravo v obeh primerih začni na štedilniku, potem pa, ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo s ponvijo (ki gre lahko v pečico!) postavi v ogreto pečico in peci še toliko, da se zapeče zgornji del frtalje. Natančna navodila najdi spodaj pri receptu.
 • NA ŠTEDILNIKU: Lahko pa frtaljo v celoti pripraviš na štedilniku. Ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo previdno prenesi na krožnik, ki naj bo idealno večji od ponve, da bo pečen del frtalje na spodnjem delu krožnika. Nato pa krožnik pokrij s ponvijo in oboje skupaj hitro obrni, da se ti frtalja nežno prekucne v ponev – pečen del frtalje mora biti zgoraj. Nato ponev postavi nazaj na štedilnik in kuhaj še približno 5 minut, da se zapeče še nepečen del frtalje.

Pozor: če frtaljo dokončaš v pečici, poskrbi, da uporabiš ponev, ki gre lahko v pečico.

Preden pa pogledava, katere sestavine potrebuješ in kako to slastno frtaljo pripraviš, pa še nekaj odličnih spomladanskih receptov:

Še več spomladanskih receptov najdi pod oznako Pomlad.

Priprava frtalje je resnično hitra in enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi spodaj.

Najprej pripravi in popeci zelenjavo.

Nato pripravi jajčno zmes, del zelenjave pa prenesi v skledico. Del zelenjave v ponvi pa daj na stran.

Jajčno zmes zlij v ponev, dodaj še preostalo zelenjavo in ponev za 5 minut postavi na štedilnik. Ko se naredi skorjica in vidiš, da se je spodnji del frtalje lepo strdil, dodaj sir in frtaljo do konca speci v pečici – lahko pa jo dokončaš tudi na štedilniku.

Pečeno po želji okrasi s svežimi dišavnicami, postrezi s kruhom in solato in enostavno le uživaj. Božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična spomladanska frtalja s šparglji in grahom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta frtalja je čudovita spomladanska jed! Pripravi točno tako, kot je v receptu ali pa osnovni recept uporabi za pripravo frtalje po svojem okusu. Jajčno-mlečni osnovi dodaj zelenjavo (predlagam šparglje, grahi, bučko …) in proteine (sir, mesnine, tunino …) po lastni izbiri. Postrezi jo s svojo najljubšo solato in kosom kruha in zadovoljstvo bo zagotovljeno.


Ingredients

Scale

1 žlica olja 
1 manjši šopek špargljev
1 pest graha (zamrznjen je super)
1 por (ali šalotka ali mlada čebula)
4 jajca
3 žlice mleka ali grškega jogurta
1 žlica moke
1 žlička Kotányi sušenega majarona
1/2 žličke Kotányi sušenega česna
1/2 žličke soli
malo Kotányi popra po okusu
približno 6 kroglic mocarele (lahko naribana ali nekaj parmezana)


Instructions

 1. Pripravi zelenjavo: Šparglje primi na obeh koncih in prelomi, da dobiš leseni (tega zavrzi) in mehak del, ki ga nareži na kolute. Nareži tudi por.
 2. Pripravi jajčno zmes: V skledici razžvrkljaj jajca in jih začini s soljo in poprom. Prilij mleko (ali jogurt), dodaj majaron, česen, sol in po želji malo popra in še moko in vse skupaj dobro premešaj, da dobiš gladko jajčno zmes.
 3. Frtaljo sestavi: V ponev daj par žlic olja, nato pa na segretem zmehčaj narezane šparglje in grah. Ko se zmehčajo, dodaj še pol in praži še kakšno minuto ali dve, da se tudi por zmehča – če je presuho, dodaj še kakšno kapljico olja. Del popražene zelenjave daj v skodelico, nato pa v ponev zlij celotno jajčno zmes. Ponev po potrebi nagni, da se jajčna zmes enakomerno razporedi. Na vrh dodaj prihranjeno zelenjavo. Kuhaj približno 5 minut, da spodaj jajca zakrknejo in se naredi lepa skorjica.
 4. Frtaljo dokončaj: Na vrh jajčne zmesi razporedi natrgane mocarelice (lahko tudi mesnino ali ribe). Frtaljo za približno 10 minut postavi v pečico, ogreto na 180°C, da se skuha še zgornji del frtalje. Lahko pa jo dokončaš tudi na štedilniku – spodaj pod Notes poglej natančna navodila kako!
 5. Postrezi: Ko se frtalja popeče še zgoraj, jo previdno vzemi iz pečice in nato še s ponve. Frtaljo nareži, po želji potresi z naribanim parmezanom in/ali okrasi s svežimi dišavnicami in takoj postrezi. Odlična je s kosom kruha in skledo solate!

Notes

Priprava v celoti na štedilniku: Lahko pa frtaljo v celoti pripraviš na štedilniku. Ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo previdno prenesi na krožnik, ki naj bo idealno večji od ponve, da bo pečen del frtalje na spodnjem delu krožnika. Nato pa krožnik pokrij s ponvijo in oboje skupaj hitro obrni, da se ti frtalja nežno prekucne v ponev – pečen del frtalje mora biti zgoraj. Nato ponev postavi nazaj na štedilnik in kuhaj še približno 5 minut, da se zapeče še nepečen del frtalje.

Izberi katero koli zelenjavo imaš na voljo. Uporabi le bučko, le šparglje, dodaj svežo špinačo, uporabi gobe, uporabi tudi le začimbnice (peteršilj, baziliko …), čemaž ali zelenjavo izpusti.

Če frtaljo dokončaš v pečici, poskrbi, da uporabiš ponev, ki gre lahko v pečico.

Uporabi katero koli moko, potrebuješ je le čisto malo, da frtalja lažje obdrži obliko.

Namesto majarona lahko uporabiš tudi druge sveže ali sušene začimbnice.

Pri pripravi uporabi katero koli mesnino ali pa to v celoti izpusti. V frtaljo lahko po želji dodaš tudi odcejeno in narahlo razdrobljeno tunino iz konzerve.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2017, v aprilu 2023 pa sem fotografije osvežila in malenkost spremenila (in dodelala) recept.
Stara fotka recepta:

Frtalja s šparglji in pršutom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

3 Comments

 1. Pingback: Фрталья со спаржей и беконом ·

 2. Pingback: Фрталья зі спаржею та беконом ·

 3. Pingback: Omelette with Asparagus and Bacon (Fritaje ali frtalje) ·

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.