Odlična pomladanska frtalja s šparglji

3 comments

Ta odličen osnovni recept uporabi za pripravo frtalje po svojem okusu. Jajčno-mlečni osnovi dodaj zelenjavo in proteine po svoji lastni izbiri. Ja, to je odlična spomladanska jed! Postrezi jo s svojo najljubšo solato in kosom kruha in zadovoljstvo bo zagotovljeno.

Pomlad je čudovit letni čas, kaj ni? Pride takoj po zimi, prinese sveže izdelke in navsezadnje tudi več energije. Na voljo imamo regrat in šparlje, ki ju vedno čakam z največjo nestrpnostjo. Obožujem pomlad! Moje popolno pomladno kosilo bi bila frtalja s kosom kruha in regratova solata. Božansko!

Naj kar takoj povem, da je ta recept pravzaprav osnovni recept, ki ga lahko brez težav nadgradiš ali spremeniš. Upoštevaj le pravilno kombinacijo sestavin v jajčni zmesi, nato pa uporabi katero koli zelenjavo in katere koli proteine. Uporabi:

 • katero koli zelenjavo: šparglje, svežo špinačo, gobe, katero koli dišavnico ali več njih, bučke, papriko …
 • katero koli mesnino ali ribe: pršut, slanino, šunko, tunino, dimljenega lososa …
 • po želji še sir: parmezan, feto, mocarelo …

Frtaljo lahko pripraviš na dva načina – lahko v celoti na štedilniku, lahko pa ti pomaga še pečica. Pripravo začni na štedilniku, potem pa, ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo dokončaj v pečici (glej navodila za pripravo spodaj). Lahko pa frtaljo v celoti pripraviš na štedilniku. Ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo nežno prenesi na krožnik, nato ga pokrij s ponvijo in na hitro obrni, da bo nekuhana stran frtlje na dnu ponve, ponev pa potem še za nekaj minut postavi na štedilnik. Pozor: če frtaljo dokončaš v pečici, poskrbi, da uporabiš ponev, ki gre lahko v pečico.

Preden pa pogledava, katere sestavine potrebuješ in kako to slastno frtaljo pripraviš, pa še nekaj odličnih spomladanskih receptov:

Še več spomladanskih receptov najdi pod oznako Pomlad.

Priprava frtalje je resnično hitra in enostavna. Potrebuješ te sestavine.

Pripravi jajčno zmes in popeci zelenjavo, nato dolij jajčno zmes, jo pokuhaj, nato pa frtaljo dokončaj v pečici (lahko pa tudi v ponvi – glej navodila za pripravo).

To je ena najboljših pomladnih jedi, njam!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična pomladanska frtalja s šparglji


 • Author: Barbara
 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 15 minut
 • Total Time: 25 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta odličen osnovni recept uporabi za pripravo frtalje po svojem okusu. Jajčno-mlečni osnovi dodaj zelenjavo in proteine po svoji lastni izbiri. Ja, to je odlična spomladanska jed!


Ingredients

Scale

4 jajca
3 žlice mleka
1 žlica moke
1 žlica (olivnega) olja
1 šalotka
1 majhen šopek špargljev
1 manjša zelena bučka
4 rezine pršuta
1/2 žličke sol
dober ščepec popra
1 velik ščepec suhega ali 2 vejici svežega majarona
nariban parmezan (ob postrežbi)


Instructions

 1. Pripravi zelenjavo: Šparglje primi na obeh koncih in prelomi, da dobiš leseni (tega zavrzi) in mehak del, ki ga nareži na kolute. Bučko prav tako nareži na tanke kolute, šalotko pa sesekljaj.
 2. Pripravi jajčno zmes: V skledici razžvrkljaj jajca in jih začini s soljo in poprom. Prilij mleko, dodaj moko in vse skupaj dobro premešaj, da dobiš gladko jajčno zmes.
 3. Frtaljo sestavi: V ogreto ponev daj par žlic olja, nato pa na segretem zmehčaj šalotko. Dodaj še šparglje ter jih popeci, da se zmehčajo, nato pa popeci in zmehčaj še bučko. Nato v ponev enakomerno po vsej površini zlij jajčno zmes. Kuhaj nekaj minut, nato pa jajce malo premešaj, da se večino jajčne zmesi skuha, spodaj pa naredi lepa skorjica.
 4. Frtaljo dokončaj: Na vrh jajčne zmesi razporedi rezine pršuta, nato pa potresi z majaronom in poprom. Frtaljo za dobrih pet minut postavi v pečico, ogreto na 180°C.
 5. Postrezi: Ko se frtalja popeče še zgoraj, jo previdno vzemi iz pečice in nato še iz ponve. Frtaljo nareži, po želji potresi z naribanim parmezanom in takoj postrezi.

Notes

Izberi katero koli zelenjavo imaš na voljo. Uporabi le bučko, le šparglje, dodaj svežo špinačo, uporabi gobe, uporabi tudi le začimbnice (peteršilj, baziliko …), čemaž ali zelenjavo izpusti.

Frtaljo lahko v celoti spečeš tudi le v ponvi – potem, ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo nežno prenesi na krožnik, nato ga pokrij s ponvijo in na hitro obrni, da bo nekuhana stran frtlje na dnu ponve, ponev pa potem še za nekaj minut postavi na štedilnik.

Če frtaljo dokončaš v pečici, poskrbi, da uporabiš ponev, ki gre lahko v pečico.

Tik preden ponev postaviš v pečico, na vrh jajčne zmesi lahko razporediš tudi nekaj sira – feta in mocarela bi bili odlični izbiri.

Frtaljo postrezi s solato po izbiri in nekaj kruha za odličen spomladanski obrok.

Uporabi katero koli moko, potrebuješ je le čisto malo, da frtalja lažje obdrži obliko.

Namesto majarona lahko uporabiš tudi druge sveže ali sušene začimbnice.

Pri pripravi uporabi katero koli mesnino ali pa to v celoti izpusti. V frtaljo lahko po želji dodaš tudi odcejeno in narahlo razdrobljeno tunino iz konzerve.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2017, v aprilu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Frtalja s šparglji in pršutom

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

3 Comments

 1. Pingback: Фрталья со спаржей и беконом ·

 2. Pingback: Фрталья зі спаржею та беконом ·

 3. Pingback: Omelette with Asparagus and Bacon (Fritaje ali frtalje) ·

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.