Osvežilna solata z bogatim okusom te bo nasitila in še pocrkljala. Mehka nežna solata – izberi berivko, če lahko – je čudovit kontrast bolj “težkemu” siru za žar, jagode in jagodni preliv pa se čudovito ujemajo z mehkim kozjim sirom. Poskusi in uživaj!
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za jagodni preliv:
- 1 pest jagod
- 1 žlička limetinega ali limoninega soka
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica olivnega olja
- 1/4 žličke sladkorja (če so jagode sladke, sladkor izpusti)
Ostale sestavine:
- 4 pesti mehke solate
- 1 skodelica jagod
- 4 kosi sira za žar
- olivno olje
- 1 kos mehkega (kozjega) sira
PRIPRAVA
Solato operi in dobro osuši. Jagode nareži na manjše okrogle rezinice, sir za žar pa namaži z olivnim oljem.
Pripravi preliv za solato. Jagode spasiraj ali pa le dobro pretlači z vilico. Prenesi v skodelico, dodaj limonin sok, balzamični kis in sladkor in dobro zmešaj. Počasi dolij še olivno olje in premešaj, da dobiš svilnat preliv.
Ponev za žar dobro segrej in na segretem popeci naoljene kose sira za žar – ponve nikar ne naolji, saj se bo kadilo. Sir le na hitro popeci na obeh straneh – približno minuto ali dve na stran.
Solato in sir prenesi na krožnik, nanjo razporedi narezane jagode, na vrh nadrobi mehak sir …
… in vse prelij z jagodnim prelivom. Takoj postrezi.