Regratova solata z jajci, pršutom in balzamičnim prelivom

0 comments

Izkoristi najzgodnejše pomladno darilo narave in v času sezone pojej čim več regrata! Ker je zdrav, dober in tudi zastonj. Odličen je zabeljen le z oljem in kisom (ter soljo in poprom) kot solata pri glavni jedi, fantastičen pa je tudi kot samostojna jed, poskusi ga tudi s pršutom, jajcem in dišečim toplim prelivom.

Ta odlična solata najbolj prija v zgodnjih pomladnih dnevih, ko regrat pogleda na plano. Ker ga je povsod dosti in ker je dober, ni razloga, da ga ne bi pojedli čim več. Seveda pa velja opozorilo: nabiraj ga le na neobljudenih travnikih, kamor tudi psi ne hodijo opravljat svojih potreb.

Išči glavice regrata z lepimi svetlejše zelenimi listki, saj so ti najboljši in čisto nič grenki. Predvidevam, da največ ljudi regrata ne mara prav zato, ker so nabrali in jedli starejše liste. Seveda pa je razlog najbrž tudi v tem, da za regrat potrebuješ malo več potrpežljivosti. Ko greš na travnik, išči regratove glavice, ki izgledajo kot nekakšna mešanica med glavo solate in rukolo. Z malo daljšim nožem zareži pod glavico regrata in zareši nad korenino, da dobiš ven glavico regrata. Nato odstrani vso travo, ki ti jo je uspelo še odrezati, odstrani zunanje grše listke in odreži preostalo. V roki bi ti morala ostati pest regratovih listov, ki so neverjetno podobni rukoli.

Regrat lahko tako očistiš na travniku ali pa doma. Nato regratove liste potopi v vodo ter regrat operi v večkratnih vodah, dokler voda, iz katere pobereš listke, ni več umazana. Brez skrbi, prva voda bo polna zemlje in listkov trave, vendar bo sčasoma voda postala vedno lepša. Predlagam ti, da regrat opereš v vsaj petih vodah, ki jo vsakič zamenjaj, po potrebi še več. Vem, da zveni zamudno in tudi je, ampak se splača. Med čiščenjem naj ti kdo dela družbo, poslušaj glasbo ali pa si ta čas vzemi kot za meditacijo. Obljubim, da boš po koncu čiščenja najbolj ponosna oseba na svetu!

Čeprav je čiščenje tega zelenja med najbolj zamudnimi, pa naj te v pripravo prepriča dejstvo, da je regrat neverjetno zdrav. Regrat je poln vitaminov in rudnin. Vsebuje več vitamina A kot korenje! Regrat med drugim čisti organizem, pomaga odvajati vodo iz telesa, znižuje raven sladkorja v telesu in ima celo anticelulitni učinek.

Regrat je odličen čisto sam, le z malo soli, olja in kisa (uporabi tudi limonin sok), odličen pa je tudi z:

 • trdo ali mehko kuhanim jajcem
 • kuhanim krompirjem
 • tunino
 • fižolom
 • paradižnikov
 • koruzo
 • ocvirki
 • mesninami.

Začini ga s katerimkoli oljem in nekaj kisline – vinski, jabolčni kis ali pa limetin, limonin sok, super pa je tudi z balzamičnim kisom.

Recept za današnji preliv je odličen tudi s katerimkoli drugim zelenjem. Super je z rukolo ali motovilcem. Pazi le na to, da solata nima preveč mehkih listov, saj bi jih topel preliv preveč poparil.

Preden pogledava, kako lahko današnji recept pripraviš in kaj točno potrebuješ, pa še kratek seznam odličnih pomladnih solat:

Več receptov za odlične solate najdi pod oznako Solate.

Priprava te solate je čisto enostavna. Najprej naberi in dobro očisti regrat. Nato pripravi vse ostale sestavine.

Skuhaj jajca in pripravi izbrano mesnino.

Pripravi preliv in z njim prelij regrat.

Regrat premešaj, okrasi z jajcem in takoj postrezi. Poleg pojej malo kruha in le uživaj!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Regratova solata z jajci, pršutom in balzamičnim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Izkoristi najzgodnejše pomladno darilo narave in v času sezone pojej čim več regrata! Ker je zdrav, dober in tudi zastonj. Odličen je zabeljen le z oljem in kisom (ter soljo in poprom) kot solata pri glavni jedi, fantastičen pa je tudi kot samostojna jed, poskusi ga tudi s pršutom, jajcem in dišečim toplim prelivom.


Ingredients

Scale

100 g regrata
1/2 (rdeče) čebule
1 vejica svežega ali 1/2 žličke sušenega Kotányi timijana
2 žlici (olivnega) olja
sol
poper
parmezan (neobvezno)
6 rezin pršuta
balzamični kis
1 strok česna
2 jajci


Instructions

 1. Pripravi vse sestavine: Regrat dobro operi in suši. Čebulo nareži na krhlje, česen pa sesekljaj.
 2. Skuhaj jajci: Jajci kuhaj v okisanem (lažje se bosta lupili, poskusi!) kropu približno 7 minut, potem pa ju olupi in nareži na krhlje.
 3. Pripravi topel preliv: V ponvi segrej olje, nato pa na ogretem praži čebulo toliko časa, da se zmehča. Dodaj natrgane kose pršuta in praži še približno 2 minuti. Potem dodaj sesekljan strok česna, timijan, sol in poper ter premešaj in počakaj minuto. Vse nato zalij z dvema žlicama balzamičnega kisa in premešaj.
 4. Solato dokončaj: Regrat prelij s toplim prelivom in hitro premešaj. Takoj serviraj na krožnik, okrasi z sveže naribanim parmezanom in krhlji trdo kuhanih jajc, ki jih po želji še malo popopraj, ter solato postrezi.

Notes

Regrat naberi na neobljudenih travnikih. Pazi tudi, da tega travnika ne obiskujejo psi.

Jajci skuhaj v okisani vodi, da se bosta lažje lupili. Uporabi katerikoli kis ali pa limonin ali limetin sok. Dovolj bo pol žličke.

Uporabi pršut, slanino ali podobno mesnino.

Če imaš svež timijan, uporabi svežega, sicer pa kar sušenega.

Solata je najboljša, če jo postrežeš takoj po pripravi.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v marcu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Regrat s toplim prelivom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.