Regratova solata s pršutom in jajci

0 comments

Izkoristi enega prvih pomladnih daril narave in v času sezone pojej čim več regrata, ker je zdrav, dober in še brezplačen. Odličen je zabeljen le z oljem in kisom (ter soljo in poprom), fantastičen pa je tudi s pršutom, jajcem in dišečim balzamičnim prelivom.

Ta odlična solata najbolj prija v zgodnjih pomladnih dnevih, ko regrat pogleda na plano. Ker ga je povsod dosti in ker je dober, ni razloga, da ga ne bi pojedli čim več. Predvidevam, da največ ljudi regrata ne mara zato, ker so nabrali in jedli starejše liste, morda pa je razlog najbrž tudi v tem, da za pripravo regrata potrebuješ malo več potrpežljivosti. Ampak naj ti povem, da te ves trud bogato poplača. Jaz na enkrat naberem res veliko količino regrata, nato pa ga dobro očistim, osušim in imam na voljo za večkrat. Pospravim ga v posodo, dodam papirnato brisačo in tako me počaka v hladilniku tudi več dni.

Najprej poglejva, kako nabereš in očistiš regrat in zakaj je tako dober zate:

  • NABIRANJE REGRATA: Vedno velja opozorilo: nabiraj ga le na neobljudenih travnikih, kamor psi ne hodijo opravljat svojih potreb. Ko greš na travnik, išči regratove glavice, ki izgledajo kot nekakšna mešanica med glavo solate in rukolo. Išči glavice regrata z lepimi svetlejše zelenimi listki, saj so ti najboljši in čisto nič grenki. Z malo daljšim nožem zareži pod glavico regrata in zareži nad korenino, da dobiš ven glavico regrata. Nato odstrani vso travo, ki ti jo je uspelo še odrezati, odstrani zunanje grše listke in odreži preostalo. V roki bi ti morala ostati pest regratovih listov, ki so neverjetno podobni rukoli.
  • ČIŠČENJE REGRATA: Regrat lahko tako očistiš na travniku ali pa doma. Nato regratove liste potopi v vodo ter regrat operi v večkratnih vodah, dokler voda, iz katere pobereš listke, ni več umazana. Brez skrbi, prva voda bo polna zemlje in listkov trave, vendar bo sčasoma voda postala vedno lepša. Predlagam ti, da regrat opereš v vsaj petih vodah, ki jo vsakič zamenjaj, po potrebi še več. Vem, da zveni zamudno in tudi je, ampak se splača. Med čiščenjem naj ti kdo dela družbo, poslušaj glasbo ali pa si ta čas vzemi kot za meditacijo. Obljubim, da boš po koncu čiščenja najbolj ponosna oseba na svetu!
  • KORISTI REGRATA: Čeprav je čiščenje tega zelenja med najbolj zamudnimi, pa naj te v pripravo prepriča dejstvo, da je regrat neverjetno zdrav. Regrat je poln vitaminov in rudnin. Vsebuje več vitamina A kot korenje! Regrat med drugim čisti organizem, pomaga odvajati vodo iz telesa, znižuje raven sladkorja v telesu in ima celo anticelulitni učinek.

Regrat je odličen čisto sam, le z malo soli, olja in kisa (uporabi tudi limonin sok), odličen pa je tudi z:

  • trdo ali mehko kuhanim jajcem
  • kuhanim krompirjem
  • tunino
  • fižolom
  • paradižnikom
  • koruzo
  • ocvirki
  • različnimi mesninami.

Začini ga s katerimkoli oljem in nekaj kisline – vinski, jabolčni kis ali pa limetin, limonin sok, super pa je tudi z balzamičnim kisom.

V današnji solati pa najdeš:

  • REGRAT: Zvezda današnjega recepta je regrat. Vendarle pa lahko regrat nadomestiš tudi s katerim koli drugim zelenjem. Super je z rukolo ali motovilcem. Pazi le na to, da solata nima preveč mehkih listov, saj bi jih topel preliv preveč poparil.
  • JAJCA: Jajca so trdo kuhana. Najboljši način za pripravo je naslednji. Jajca pokrij s toplo vodo, dodaj malo kisa ali limoninega soka in postavi na štedilnik. Ko voda zavre, kuhaj še 7 minut. Nato jajca vzemi iz vode in uporabi takoj ali pa ohladi in neolupljena postavi v hladilnik. V hladilniku te nato lahko počakajo tudi ves teden.
  • PRŠUT: Pršut je te dni res drag, zato jaz zadnje čase uporabim kar kmečki špek od Krasa. Iskreno, jaz niti ne opazim razlike.
  • BALZAMIČNI PRELIV: V ponvici najprej na malo olja zmehčam čebulo, ki jo malo posolim in popopram. Nato dodam na rezine narezan pršut in tudi tega malenkost popražim. Dodam še česen in sušeni timijan ter pražim še 30 sekund, nato pa vse preliješ še z balzamičnim kisom, vse premešam in odstavim z ognja in vse prelijem prek regrata. Božansko!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako lahko današnji recept pripraviš in kaj točno potrebuješ, pa še kratek seznam odličnih pomladnih solat:

Več receptov za odlične solate najdi pod oznako Solate.

Ko enkrat pripraviš regrat, je priprava preostalega recepta resnično enostavna. Na dnu strani najdi natančne količine in korake priprave.

Najprej pripravi vse sestavine – pripravi regrat, nareži čebulo in pršut.

Nato pa pripravi še balzamični preliv.

Nato pa le še pripravi solato. Regrat premešaj, okrasi z jajcem in takoj postrezi. Poleg pojej malo kruha in le uživaj!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Regratova solata s pršutom in jajci


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Izkoristi enega prvih pomladnih daril narave in v času sezone pojej čim več regrata, ker je zdrav, dober in še brezplačen. Odličen je zabeljen le z oljem in kisom (ter soljo in poprom), fantastičen pa je tudi s pršutom, jajcem in dišečim balzamičnim prelivom.


Ingredients

Scale
  • 100 g regrata
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 1 ščepec soli
  • nekaj obratov popra
  • 6 rezin pršuta oz. kmečkega špeka
  • 1 strok česna
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke sušenega Kotányi timijana
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • 2 trdo kuhani jajci
  • nekaj parmezana (neobvezno) za ob postrežbi

Instructions

  1. Pripravi vse sestavine: Regrat dobro operi in suši. Čebulo nareži na rezine, česen pa naribaj.
  2. Skuhaj jajci: Jajci kuhaj v okisanem (lažje se bosta lupili, poskusi!) kropu 7 minut, potem pa ju olupi in naribaj ali nareži na krhlje.
  3. Pripravi topel preliv: V ponvi segrej olje, nato pa na segretem praži čebulo toliko časa, da se zmehča, malo še posoli in popopraj. Dodaj na rezinice narezan pršut (ali špek) in praži še približno 2 minuti. Potem dodaj nariban strok česna, timijan in poper ter premešaj in praži še slabo minuto. Vse nato zalij z balzamičnim kisom, premešaj in odstavi z ognja.
  4. Solato dokončaj: Regrat prelij s toplim prelivom in hitro premešaj. Takoj serviraj na krožnik, dodaj jajca in še malo sveže naribanega parmezana. Po želji še malo popopraj ter solato takoj postrezi.

Notes

Regrat naberi na neobljudenih travnikih. Pazi tudi, da tega travnika ne obiskujejo psi.

Jajci skuhaj v okisani vodi, da se bosta lažje lupili. Uporabi katerikoli kis ali pa limonin sok. Dovolj bo pol žličke.

Uporabi pršut, kmečki špek, slanino ali podobno mesnino.

Če imaš svež timijan, uporabi svežega, sicer pa kar sušenega.

Solata je najboljša, če jo postrežeš takoj po pripravi.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v aprilu 2025 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Regrat s toplim prelivom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.