Ta ogromna solata je polna čudovite zelenjave (solata, koruza, korenje, por, artičoke) in izbranih proteinov (piščanec, mocarela, jajce) ter prelita s kremnim in ravno prav kislim prelivom, ki vse okuse res lepo zaokroži. Poleg si privošči še kos kruha in kosilo/večerja bo nadvse fantastična.
Oooobožujem velike solate, ki so samostojen obrok. Morda se nekaterim še vedno zdi, da solata pa že ne more biti samostojen obrok, a se motijo. Če v njej združiš odlične okuse in jo napolniš z veliko zelenjave in proteinov, tudi solata lahko lepo nasiti in zadovolji. V tej solati je OH del obroka priložen poleg v obliki kruha, lahko pa OH dodaš tudi v solato – recimo kuhane testenine, riž, ješprenjček, kuskus …
Ena najboljših lastnostih te mega solate je, da lahko izbereš katero koli zelenjavo želiš (odstrani katero izmed navedenih in/ali dodaj katero svojo, recimo paprike, paradižnik, različne solate …), katere koli proteine (dodaj katero koli pečeno ali kuhano meso, izberi drug sir (recimo kozji sir ali feto), lahko v solato umašaš ribe (tuno, lososa, gambere …). Če želiš vegetarijansko solato, piščanca enostavno zamenjaj za kuhano/popečeno čičeriko ali stročji fižol.
Hitro pripravljeni obroki so res čudoviti v tistih dneh, ko nimaš ne časa, ne potrpljenja za dolgo kuhanje. Ta solata se hitro pripravi, ne potrebuješ posebnega znanja ali kuharskih pripomočkov, pa še fantastičnega okusa je. Ker se vse pripravi res hitro, nekega pretiranega pripravljanja vnaprej ne priporočam, lahko pa vnaprej pripraviš solato. To operi, osuši in hrani v hladilniku nekaj dni, poleg naj bo kuhinjska brisača, da vpije vlago v hladilniku.
Sestavine v tej solati so naslednje:
- Zelenjava – uporabila sem zeleno solato, korenje, por, vložene in seveda že kuhane artičoke in koruzo iz konzerve. Uporabiš lahko katero koli solato – morovilec, berivko, špinačo, rukolo, radič …
- Proteini – Uporabila sem piščanca, mocarelice in trdo kuhana jajca. Uporabiš lahko katero koli kuhano ali pečeno meso, tunino ali lososa ali gambere … Če bi vegetarijansko solato, izpusti meso in dodaj čičeriko, stročji fižol … Piščanca sem na olju na hitro popekla s Kotányi poprovo začimbno mešanico steak, ki vsebuje sol, poper, čebulo, česen, koriander, rožmarin, rdeči poper, timijan in čili. Če slučajno te mešanice nimaš, lahko uporabiš tudi le sol in poper.
- Gorčični preliv – V tem prelivu se nahaja gorčica, limonin sok, jabolčni kis, sol in poper ter sušeni česen, bazilika in origano ter svež peteršilj. Uporabiš lahko tudi svežo baziliko ali meto ali pa sveže dišavnice izpusti. Lahko izpustiš tudi gorčico, če ti njen okus ni všeč. Uporabiš lahko kateri koli kis in izpustiš tudi limono.
Preden pogledava, kako se ta fantastična solata pripravi, pa še nekaj idej za odlične solate, ki so odličen samostojen obrok:
- Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo
- Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki
- Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki
- Pisana sadno-zelenjavna solata z gamberi in limetinim prelivom
- Solata s pečeno bučo, feto, balzamičnim prelivom in kandiranimi orehi
Še več odličnih solat najdi pod oznako Solate.
Priprava te solate je resnično enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor – v nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Za pripravo mesa sem uporabila odlično Kotányi poprovo začimbno mešanico steak, ki vsebuje sol, poper, čebulo, česen, koriander, rožmarin, rdeči poper, timijan in čili. Če slučajno te mešanice nimaš, lahko uporabiš tudi le sol in poper. Meso sem nežno popekla, le toliko, da so se začimbe vpile v meso in da se je meso speklo.
Pripravi še preliv. Zmešaš ga lahko na roke ali pa v mešalniku.
Ko je meso pečeno in preliv pripravljen, pripravi še zelenjavo in ostale proteine.
Vse sestavine nato razporedi v veliko skledo, vse prelij s prelivom in nežno premešaj.
Obožujem vse te okuse skupaj. TAKO dobro!
Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 lačni osebi 1x
Description
Ta ogromna solata je polna čudovite zelenjave (solata, koruza, korenje, por, artičoke) in izbranih proteinov (piščanec, mocarela, jajce) ter prelita s kremnim in ravno prav kislim prelivom, ki vse okuse res lepo zaokroži. Poleg si privošči še kos kruha in kosilo/večerja bo nadvse fantastična.
Ingredients
Zelenjava:
- 1 glavica zelene solate (lahko tudi motovilec, rukola, špinača, radič …)
- 2 manjša korenja
- 1 majhna konzerva kuhane koruze (približno 140 g)
- 1 kozarček vloženih artičok (približno 200 g)
- 1 košček pora (neobvezno; lahko tudi rdeča čebula, šalotka ali pač nič)
Proteini:
- 2 tanka kosa piščančjih prsi (ali 2 kosa zgornjih beder brez kože in kosti)
- 2 žlici Kotányi poprove začimbne mešanice steak (ali le sol in poper po okusu)
- 1 žlica olja za peko mesa
- 2 jajci
- 1 pest mocarelic (približno 125 g)
Sestavine za preliv:
- 80 ml (olivnega) olja
- 1 žlica jabolčnega kisa (lahko tudi vinski kis)
- 2 žlici limoninega soka (oz. po okusu; lahko tudi le več kisa)
- 1/2 žličke Kotányi bazilike
- 1/2 žličke Kotányi origana
- 1/4 žličke Kotányi česna
- 1/4 žličke Kotányi popra
- 1/2 žličke soli
- 2 vejici svežega peteršilja
- 2 žlici vode (oz. po potrebi)
Instructions
- Priprava zelenjave: Solato operi in osuši. Korenje po potrebi olupi in nato naribaj. Koruzo splakni in dobro odcedi. Por dobro očisti in nareži na majhne koščke. Artičoke odcedi iz kozarčka – če je olje v katerem so artičoke dobro, ga lahko uporabiš za pripravo preliva.
- Proteini: Jajca kuhaj v vreli (z nekaj kapljicami kisa za lažje lupljenje) približno 7 minut, nato pa olupi in nareži. Kroglice mocarelic nareži na polovičke. Piščanca potresi z začimbami, nato pa speci na dobri žlici olja približno 4 minute na stran. Pečenega nareži na rezine.
- Preliv: S sestavinami za preliv pripravi kremni preliv. Sestavine skupaj dobro zmešaj z vilico ali metlico, lahko pa jih zmiksaš v mikserju – jaz uporabim kar majhen mešalnik za smuti.
- Sestava: Zelenjavo položi na velik krožnik ali v skledo, dodaj proteine, vse prelij s prelivom in nežno premešaj.
- Postrežba: Solato postrezi takoj, super je s kosom kruh.
Notes
Vse sestavine lahko sicer pripraviš vnaprej, a jih loči med seboj vse do postrežbe.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10 minut