Ta čudovita solata, pripravljena z na maslu popečeno in s česnom obogateno koruzo, kremnim jogurtovim prelivom in peteršiljem, je tako neverjetno dobra, da se vsi tepejo zanjo. Odlična je kot priloga burgerju, hot dogu, pečenemu mesu ali kateri koli pečeni zelenjavi. Poskusi jo in se pripravi, da bo na tvojem jedilniku velikokrat. Ker je resnično božanska!
Že sama koruza, popečena na maslu in česnu ter potresena z začimbami, je tako dobra, da je pravi mali čudež, da je kaj sploh ostane za združit s prelivom. Kako le ne bi bila dobra – vse, kar popečeš na maslu, česnu in začimbah je božansko. Ko sem jo prvič poskusila, kar nisem mogla verjeti, kakšni okusi so to. Res je tako dobra, kot izgleda!
Najprej sem jo poskusila z majonezinim prelivom, pa mi je z jogurtovim bolj všeč, ker je lažja, bolj sveža, pa še več je lahko poješ. Pripraviš jo lahko nekaj ur vnaprej, ampak je najboljša sobne temperature, da je preliv lepo svilnat in kremast.
Preden pogledava, kako to božansko solato pripraviš, pa še nekaj idej za jedi s koruzo:
- Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo
- Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami
- Kremna juha s koruzo, krompirjem in bučko
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom
- Lečina solata s paradižnikom, koruzo in česnovim prelivom
- Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
Za pripravo te pisane, božansko dobre solate potrebuješ le nekaj sestavin:
- koruzo
- maslo
- česen
- grški jogurt
- peteršilj
- parmezan
- limetin ali limonin sok
- rdečo čebulo
- sol, poper, sladko papriko ALI božansko mešanico začimb Magic Dust (res si zasluži to ime, ker je res magic!)
Še nekaj odličnih začimbnih mešanic, ki jih lahko uporabiš namesto Magic Dust si poglej tukajle.
V božanski in vsestranski začimbni mešanici Magic dust so sol, papriko, trsni sladkor, poper, česen, čebulo, dimljen čili in kajenski poper. Meni je tako všeč, da je to že tretji recept z njo. Poglej si še recepta Najboljši speštan pečen krompir in Enostavna pečena zelenjava iz pečice.
Najprej pripraviš popečeno koruzo. Pozor, res je fantastična in res se potrudi, da ne poješ vse kar s ponve. Ker se kar v hipu zgodi, da je zmanjka kakšna žlica. Ali dve. Ali … Resnična zgodba!
Nato dodaj grški jogurt, peteršilj, čebulo, limetin ali limonin sok in parmezan ter premešaj. Ker je koruza še topla, se preliv čudovito stopi in objame vsako zrno koruze. Oh.
Solato nato serviraj, po želji dodaj še malo fete ter čilijev in enostavno le uživaj. To je ena najboljših solat!
Samo poglej si no, kako je kremasta! Njam!
PrintKremna koruzna solata
- Total Time: 15 minut
- Yield: za 2-4 osebe 1x
Description
Ta čudovita solata, pripravljena z na maslu popečeno in s česnom obogateno koruzo, kremnim jogurtovim prelivom in peteršiljem, je tako neverjetno dobra, da se vsi tepejo zanjo. Odlična je kot priloga burgerju, hot dogu, pečenemu mesu ali kateri koli pečeni zelenjavi. Poskusi jo in se pripravi, da bo na tvojem jedilniku velikokrat. Ker je resnično božanska!
Ingredients
- 2 storža koruze oz. približno 400 g
- 1 kos masla
- 2 stroka česna
- 1 žlica Kotányi začimbne mešanice Magic Dust (ali sol, poper in sladka mleta paprika po okusu)
- 1/2 manjše rdeče čebule
- 100 g grškega jogurta (ali pol majoneze in pol kisle smetane)
- 50 g parmezana
- 1 šopek svežega peteršilja
- 3 žlice limetinega ali limoninega soka
- čili, feta sir ali parmezan za okras
Instructions
- Koruzo popeci: Če uporabiš koruzo v storžih, jo obreži, da dobiš zrna. V ponvi nato stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljan česen. Dodaj koruzo, potresi z Magic Dust začimbno mešanico in premešaj ter peci, da postane hrustljava.
- Dodaj preliv: Toplo pečeno koruzo prenesi v skledo, dodaj grški jogurt, parmezan, na kockice narezano čebulo, sesekljan peteršilj, limetin sok in premešaj.
- Postrezi: Solato serviraj, okrasi s koščki fete in čilijem in postrezi.
Notes
Uporabiš lahko že kuhano koruzo, svežo koruzo, koruzo iz konzerve ali zamrznjeno koruzo.
Namesto rdeče čebule uporabi mlado čebulo ali šalotko.
Namesto grškega jogurta lahko uporabiš pol majoneze in pol kisle smetane.
Če nimaš Kotanyi Magic Dust mešanice začimb ne vem, kaj ti je. Pojdi ponjo. Takoj! Ali pa namesto nje uporabi kar sol, poper in mleto sladko papriko po okusu.
Solata je najboljša sobne temperature.
Lahko jo pripraviš nekaj ur prej, a jo nato hrani v hladilniku ter pred postrežbo pusti nekaj minut na sobni temperaturi, da preliv spet postane svilnat in kremast.
Ta recept je variacija recepta od Nagi.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 10 minut